Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

10 coses que hauríeu de saber sobre l'any nou xinès

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

És la festa tradicional xinesa més important. Durarà fins al 27 de gener de 2017 i avui s'acomiada de l'any de la cabra per dir hola a l'any del mico. Comença l'Any Nou xinès, la festivitat més transcendental de la Xina i de bona part d'Àsia, tot i que a casa nostra també se celebrarà. I tant si participaràs de la festa que es farà a Barcelona com si no, sempre va bé saber més sobre una de les cultures més antigues i complexes del món. Som-hi! O millor dit: 我們走吧

1. Mono, simi, mico. No, no parlem de l'anís. L'any que comença avui, segons la tradició xinesa, és el del mico. El novè del cicle de dotze animals del zodíac, segons el calendari lunar xinès, que servia per marcar el ritme de l'agricultura. Els últims anys han estat la serp, el cavall i la cabra i aquest any toca el mico, un animal capriciós i poc predictible i molt excèntric. Podria haver estat l'any dels periquitos, ara que el president de l'Espanyol és xinès, però no, toca el mico.

2. Comença l'any 4714 de la cronologia xinesa, un any que segons diuen els experts serà de canvis i on tot pot succeir. Abundància, estabilitat, energia positiva i bonança per aquest any. Per això s'espera que la població xinesa viatgi més i compri més, sobretot durant els mesos de temporada alta (febrer, març i octubre). Veient aquests bons supòsits per l'any, potser no seria mala idea començar a unir-se a la cultura xinesa...

3. Les celebracions de l'any nou duren aproximadament 15 dies. A les cases xineses normalment s'hi porta un peix, que atrau la bona sort. I també s'usa el color vermell durant l'any, per fer fora la mala sort.

4. Els xinesos són vegetarians... només un dia. El primer dia de l'any és tradicional no menjar carn per tenir una vida llarga i plena. I en els següents dies els nens i els avantpassats en són els protagonistes, ja que s'acostuma a resar i els més petits fan homenatges als seus pares.

5. El cinquè dia de l'any, si esteu a la Xina i no veieu a ningú pel carrer, tranquils, és normal. La tradició diu que cal quedar-se a casa per fer fora la mala sort. Aquell dia no s'ha de visitar els familiars o amics. Preneu nota!

6. Els 'jiaozi', o també conegudes com a 'gyoza', són uns deliciosos farcellets o raviolis de carn o de verdures, molt típics en la gastronomia xinesa. Doncs durant aquests dies són com els galets de nadal per a nosaltres. A totes les cases les fan. Per cert, a Barcelona també tenim bons restaurants on els serveixen.

7. La celebració de l'any nou mobilitza a tots els xinesos, i es diu que els desplaçaments mundials augmenten un 4% aquests dies. Estem parlant de la migració humana més gran del món amb, atenció, gairebé 4.000 milions de desplaçaments segons dades del Ministeri Xinès. Uou!

8. Els petards i els focs d'artifici en són protagonistes. Valencians, no hi teniu res a fer amb els xinesos, perquè sobre mitjanit celebren l'arribada del nou any amb una sorollosa i espectacular traca de petards i molts, molts focs d'artifici. Després cremen diners (de mentida, es clar) i es visiten els temples.

9. Per la darrera nit de l'any, els xinesos acostumen a veure la gala de la Festa de la Primavera de la televisió pública, un espai ple de xous musicals que per desgràcia segueix sent una eina de propaganda del Partit Comunista i de l'exèrcit. Hi ha altres opcions, però aquesta segueix sent la preferida pels xinesos.

10. La superstició i els diners sempre hi són. Un bon exemple n'és que els xinesos es feliciten amb el tradicional 'gong xi fa cai', que és un desig popular per tenir molts diners. A més, entre els membres de la família es reparteixen sobres vermells (el color de la bona sort i el progrés) amb diners a dins, però ull: exclouen el número 4, que és el número de la mort i la quantitat ha de ser sempre parell.

Últimes notícies

    Publicitat