Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

11 coses que has de saber sobre el lloguer de pisos a Barcelona

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Barcelona ja és la ciutat amb els lloguers més alts de l'Estat. Una pujada que és causada, en gran part, per la pressió del lloguer turístic a la ciutat, però també per l'especulació dels fons d'inversió i empresaris que han fet de l'habitatge una mercaderia més per a especular. Els lloguers a Barcelona se situen a un màxim històric, i sembla que ningú pugui o sàpiga com gestionar la gran demanda (i poca oferta) que hi ha a la ciutat, i sobretot, fer que els ciutadans no hagin de fugir dels barris de tota la vida pels preus dels lloguers.

Arran d'aquest problema, hem parlat amb tres agents imprescindibles per fer-los preguntes que a tots ens han vingut al cap i que no en sabíem la resposta. El cap de comunicació d'Habitatge de l'Ajuntament, Jordi Palay; el director de l'oficina de Barcelona de la immobiliària Monapart; i el bufet d'advocats Suils Abogados ens responen a qüestions importants que heu de saber sobre el lloguer de pisos a Barcelona.

1. De què depèn que el preu del lloguer pugi tant?


Jordi Palay, cap de comunicació d'Habitatge:

Estem vivint una nova bombolla immobiliària en la qual els preus del lloguer s'han disparat. Necessitaríem una normativa per limitar els preus. És l'Estat qui té la competència i qui pot allargar el període dels contractes de lloguer. Això evitaria, d'entrada, una pujada tan contínua. Des de l'Ajuntament hem demanat a l'Estat que allargui els períodes de contracte de lloguer a un mínim de cinc anys, que era com estava anteriorment i, a més a més, que impedeixi l'augment indiscriminat dels preus entre contracte i contracte. O, en tot cas, si no vol legislar, que ens cedeixi les competències per poder fer-ho.

D'altra banda, també hem demanat a la Generalitat que limiti els abusos en els preus del lloguer que exerceixen els grans propietaris de pisos buits a Catalunya. La llei d'emergència habitacional que ara s'està tramitant és una oportunitat perquè s'escolti les veus dels Ajuntaments.

Alhora, des de l'Ajuntament, estem treballant en altres vies per incrementar ajuts. El Pla pel Dret a l'Habitatge, que està pendent d'aprovació, combina mesures per l'emergència habitacional, ajuts per reformar l'habitatge, captació d'habitatge per la Borsa de Lloguer públic, etc, amb l'ampliació del parc públic, a un preu inferior al del mercat. També s'està treballant en la creació d'un índex de preus recomanats. Aquest índex establirà el preu aconsellable que hauria de pagar-se per un pis segons les seves característiques, localització, etc. I pot servir de referència tant per propietaris com per llogaters.



2. Si se m'acaba el contracte i em volen apujar el preu del lloguer, quin és el màxim que em poden pujar?


Eduard Solé, immobiliària Monapart:

És fàcil que si vas llogar el pis, per exemple, fa uns tres anys (2014), que va ser quan els preus del lloguer van tocar fons, i se t'acaba el contracte durant el 2017, et puguin/vulguin aplicar una pujada d'entre un 10% i un 20%.

Mª Teresa Suils, advocada a Suils Abogados:

Si se t'acaba el contracte, han de fer-te un nou contracte i per tant la renda a pagar serà nova. El lògic és que et posin un preu de mercat, de manera que si el que pagaves ja era un preu de mercat, la nova no serà molt diferent. Encara que, en aquest moment a Barcelona, els lloguers s'estan disparant a l'alça. Una qüestió diferent és que siguis un bon arrendatari, per acurat, solvent, conegut, i que els propietaris no vulguin perdre, aquí es pot aconseguir que no et moguin la renda.


3. Cada quant es revisen els lloguers? Si tinc un contracte d'un any, ens podem apujar el preu cada any?


Mª Teresa Suils, advocada a Suils Abogados:

Els lloguers es revisen anualment d'acord amb la fórmula que estableix el contracte. Normalment es pacta la revisió d'acord amb l'IPC, que estableix l'Institut Nacional d'Estadística.
La revisió és a l'alça o a la baixa. Amb la crisi hi ha hagut anys en què l'IPC establia una baixada de lloguer.

Difícilment tindràs un contracte d'un any en habitatge, perquè el mínim legal són tres anys.

Eduard Solé, immobiliària Monapart:

El preu del lloguer es pot revisar només quan s'acaba el contracte vigent. Fins a l'entrada en vigor de la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), que es va produir el juny del 2013, els contractes de lloguer d'habitatge solien durar cinc anys. En canvi en la majoria de contractes que es van firmar a partir del juny del 2013, la durada habitual va passar a ser de tres anys.


4. Qui paga les despeses de les renovacions dels papers?


Mª Teresa Suils, advocada a Suils Abogados:

Les despeses dels papers (és a dir, el contracte) sempre els paga l'arrendatari. Sol ser un pacte contractual.


5. Algú em pot ajudar a negociar amb el llogater?


Jordi Palay, cap de comunicació d'Habitatge:

Les Oficines d'Habitatge són els punts de servei més ràpids per accedir als serveis de mediació i assessorament. L'objectiu d'aquest servei és intervenir entre arrendador i arrendatari per evitar que l'arrendatari perdi el seu pis habitual. Les oficines són un servei que ha posat en marxa el Consorci de l'Habitatge, un ens format per l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.


6. Què puc fer si el llogater em pressiona perquè marxi?


Mª Teresa Suils, advocada a Suils Abogados:

Si tens el contracte en vigor i estàs al corrent dels pagaments, aguantar. Una qüestió diferent és que el propietari necessiti aquest habitatge per a ell o per a un fill; en aquest cas, pots negociar i pactar una indemnització i anar-te'n. O bé esperar que posin la demanda judicial i que acreditin la realitat de la necessitat i que no tenen altre habitatge.


7. El meu contracte s'acaba en un mes, però el llogater diu que marxi abans perquè ha de preparar el pis. Ho pot fer?


Mª Teresa Suils, advocada a Suils Abogados:

Tu tens dret a quedar-te a l'habitatge fins a la fi del contracte. Per tant, això no ho poden fer. Una qüestió diferent és que arribis a un acord, et donin uns diners i marxis.


8. Vull entrar a viure a un pis, llogat, on també tindré el meu negoci. Quina normativa s'aplica en aquest cas? Em poden pujar el lloguer quan ho explico al llogater?

Aquesta qüestió no és possible, si no t'autoritza la propietat. Perquè cada contracte té un objecte o finalitat: habitatge o negoci. Per tant, si tu tens un negoci en l'habitatge, sense autorització, et poden resoldre el contracte. Una altra cosa diferent és que treballis com a periodista i escriguis els articles a casa teva. O que siguis jutge i et portis a casa teva els assumptes per dictar la sentència. Però un negoci obert, no pots tenir-lo, si tens contracte d'habitatge. La Llei d'Arrendaments Urbans regula tots els contractes d'arrendament, tant d'habitatge com d'ús diferent d'habitatge (que així es diuen).


9. M'han pujat el lloguer del pis, però no el puc pagar i ja he signat el contracte. Em poden fer fora?

Jordi Palay, cap de comunicació d'Habitatge:

Des de l'Ajuntament hem incrementat els ajuts als pagaments del lloguer per prevenir desnonaments. Aquests ajuts tenen com a objectiu que el llogater conservi el seu habitatge habitual. Es pot tractar d'una prestació econòmica per fer front a les quotes o per resoldre impagaments o també d'una subvenció o ajut puntual. Quan es contacta amb el Consistori, explicant algun d'aquests problemes, l'Ajuntament localitza al propietari per mediar entre ell i el llogater i impulsar els mecanismes perquè aquest últim es pugui quedar en el seu habitatge habitual.


10. El llogater no ens vol tornar la fiança, què puc fer?

Mª Teresa Suils, advocada a Suils Abogados:

La fiança són uns diners que es deixen per respondre de danys i perjudicis a l'habitatge arrendat. Normalment triguen una mica a tornar-la perquè es volen assegurar que no hagis causat algun dany. Per evitar que t'imputin alguna cosa que no sigui certa, es pot demanar que vingui l'administrador a veure-la l'últim dia i se signa un document de mutu acord.


11. Amb quant temps he d'avisar si vull marxar d'un pis?

Mª Teresa Suils, advocada a Suils Abogados:

La Llei no diu res al respecte, pel que se sol regular en el contracte. Això es contempla per evitar haver de pagar tota la renda fins a la finalització del contracte. Si vols marxar en finalitzar el contracte, no cal que avisis amb antelació. Si vols marxar abans de la finalització del contracte, sí que has d'avisar abans. Solen obligar a complir (pagar) un any, transcorregut el qual et donen la possibilitat d'anar-te'n amb un preavís d'uns mesos. El termini de preavís el sol establir el mateix contracte.


Últimes notícies

    Publicitat