Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Fang i espelmes al Swab

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Novena edició de Swab, la fira internacional d'art contemporani de Barcelona que busca consolidar-se en el panorama nacional i internacional i referma la seva aposta per l'art més actual. Hi ha dibuix, fotografia, vídeo, instal·lacions i performances, i vol satisfer molts gustos i apropar-se a tots els públics. "És impossible que no t'agradi res, no està limitat a ningú, no és només conceptual", explica el director de la plataforma, Joaquín Díez-Cascón. "Volem apropar l'art a la gent, és un vincle que trobem a faltar". Són objectius similars als del Barcelona Gallery Weekend, que per segon any consecutiu coincideix en dates amb la fira. I tot i que les dues propostes compartien la festa d'inauguració de dijous i hi ha galeries, comissaris i artistes tenen un peu a cada banda, sembla que les iniciatives van per camins diferents.

El Swab treu pit amb propostes com l'híbrid de performance de Lilibeth Cuenca Rasmussen, que respira estirada sobre un llit de fang mentre els visitants són convidats a posar-li una espelma. Ben a prop d'aquesta proposta inspirada en els set dies de la creació de l'home (l'acció es repetirà dissabte de 12 a 14 h i la setmana que ve a la galeria Hans & Fritz Contemporary Art), destaquen els projectes de Maison de l'Image i Atelier d'Observatoire, propostes incloses dins del programa Focus Magreb.

Alhora, la fira estrena un petit projecte expositiu, 'IN/OUT', descobrint la desena d'artistes que des de les respectives galeries treballen en el context de Barcelona. "Potser no són visibles en un primer moment però són necessaris per entendre el context i deixen pòsit", diu el co comissari Frederic Montornés. Aquí trobareu noms com Lúa Coderch, Alicia Kopf, Pep Vidal i Andrea Gómez, entre d'altres. 

Andrea Gómez
Andrea Gómez

Un altre encert de la fira és la reedició del programa que convida projectes independents de la ciutat per donar-los visibilitat. Hi són Passatge Studio, que ha recreat una "zona vip cavernícola" amb obres d'Enric Farrés-Duran, Pere Llobera i Marcel Rubio, entre d'altres, i l'Espai Colona, del qual és co comissari Andrés Vial. Periòdicament, la seva vivenda es converteix en una galeria, amb instal·lacions a cadascuna de les habitacions, i l'experiment serveix per posar de manifest la fina línia que separa els límits de l'espai públic i el privat. Els de Passatge ens recomanen que no ens perdem el solo show d'Andrés Vial, una instal·lació amb dibuixos sobre el fet d'habitar: el perico Pol ha de decidir si vol viure en un espai ple de vida o en un entorn inhòspit.

'Die Ecke', d'Andrés Vial
'Die Ecke', d'Andrés Vial

El Swab és un caramel per als amants del paper i li dediquen una secció amb obres com els collages de Santiago Giralda, que remeten al perfil de les muntanyes, i les figures geomètriques pintades a llapis de Miranda Meijer. Si parlem de dibuix (i les seves prolongacions), ens quedem amb Sabine Finkenauer, que juga amb geometries i volums en una instal·lació que funciona com a escala cap a l'evasió i les contundents sèries d'Ana Garcia-Pineda, al Swab de la mà de Rocio Santa Cruz. Boques, dents, ossos i paraules conformen el seu univers poètic i oníric.

Ana García-Pineda
Ana García-Pineda

Últimes notícies

    Publicitat