Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La policia mana

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Avui entra en vigor la nova "Llei de Seguretat Ciutadana", més coneguda com la "Llei Mordassa". Es tracta d'un total de 44 conductes que des d'avui seran motiu de multes d'entre 100 i 600.000 euros. La llei va ser aprovada el passat mes de març gràcies a únicament els vots del PP i d'UPN i la indignació generalitzada i popular ha estat unànime durant els últims mesos, sobretot per les limitacions a un exercici tan bàsic de la democràcia com és el dret a manifestar-se.

Tot i això, un dels punts més importants de la nova llei és el poder que tindran les forces de seguretat de l'Estat i la capacitat d'imposar sancions administratives a parer seu. Sancions que fins ara només les podia executar un jutge, que només entrarà a valorar la infracció si es recorre la sanció. Total, que hem redactat les 4 accions més rellevants que no podràs fer a partir d'avui 1 de juliol. Vés amb compte!

1.- La policia decidirà si es pertorba la seguretat ciutadana o no en els casos de les manifestacions davant el Congrés o el Senat. Dit d'un altra manera, la nova llei considera una infracció qualsevol 'pertorbació greu de la seguretat ciutadana' que es produeixi al Congrés, el Senat o els parlaments autonòmics, es clar. Què vol dir 'pertorbar la seguretat ciutadana'? Ho decidirà la policia en el moment. Això vol dir que moviments com 'Rodea el Congreso' no es podran dur a terme si no es vol fer en una infracció greu.

2.- L'abús de poder de la policia en els últims anys ha estat una realitat. Imatges de periodistes o anònims compartides a la xarxa han ajudat a denunciar una xacra cada cop més present. La nova llei sancionarà l'ús no autoritzat d'imatges de policies que els puguin posar en perill a ells o l'operació policial. Una clara limitació a la difusió d'imatges a manifestacions, per exemple.

3.- S'han acabat les famoses segudes a les manifestacions. La nova llei li dóna la llibertat a la policia, de nou, de multar a qui es neguin a dissoldre una manifestació un cop la policia ho hagi ordenat. Així doncs, pensa-t'ho dues vegades abans de fer una seguda quan una manifestació s'acabi. La resistència pacífica podrà fer que el policía que tens al davant et multi en el moment, si ell ho creu oportú.

4.- Plataformes com la PAH no haurien pogut tenir l'èxit que han tingut amb la nova llei. Perquè la Llei Mordassa permetrà que la policia sancioni a qui obstrueixin a qualsevol autoritat que estigui duent a terme una resolució administrativa o judicial. O dit d'una altra manera, la policia multarà a qui intenti evitar un desnonament. Tot en nom de la seguretat ciutadana, es clar. 

Últimes notícies

    Publicitat