Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Entre Latas
© Maria PujolEntre Latas

La llauna ja no és avorrida: botigues de conserves a Barcelona

Sempre han estat al rebost, però ara, a més, hi ha un munt d'empreses que aposten per un concepte renovat de les llaunes. I a Barcelona tenim molt bones adreces on comprar-ne

María José Gómez
Escrit per
María José Gómez
Publicitat

El 1962 Andy Warhol va convertir la quotidiana sopa Campbell en un objecte d’art, però és al segle XXI que la llauna s’està convertint en objecte de veneració pop. Cada cop hi ha més empreses que cuiden curosament tant el contingut, amb propostes originals i gurmets, com el contenidor, amb llaunes i embalatges que poden convertir-se perfectament en objectes decoratius. El fenomen és internacional: a Londres, la botiga restaurant Tincan, de disseny acurat, serveix conserves portugueses i espanyoles; a Nova York, la franquícia Maiden Lane ofereix llaunes de divertits embalatges als barris d’East Village i Midtown; al Japó és Mr. Kanso qui reparteix conserves de qualitat a través de disset botigues-restaurant distribuïdes per tot el país, i si aneu a Lisboa, podeu endrapar teca enllaunada a Can the Can.

Aquí també estem començant a mirar la llauna des d’un nou angle. Sempre ens han agradat i en tenim de molta qualitat, en bona part per la nostra passió pel vermut, com demostra des del 1896 la casa Espinaler, amb local-degustació a Vilassar de Dalt i des de fa tot just un any, també a Tòquio. Al Poble-sec, el Quimet i Quimet, tan inqüestionable a les guies de turisme com la Sagrada Família, fa més de cent anys que demostra que el menjar que té com a base les conserves pot oferir grans experiències gastronòmiques.

Els gurmets barcelonins de butxaca forta sempre han tingut adreces de referència quan es tracta de comprar-ne, com ara el Colmado Quílez i la Vila Viniteca, on es poden comprar llaunes amb musclos grans com punys, espàrrecs amb tiges elefantiàsiques i caviar tan exquisit que gairebé has d’hipotecar la casa per aconseguir-ne 100 grams.
De  la casa al bar
© Roc Herms Pont / Morro Fi

De la casa al bar

Un dels senyals que ens avisen que alguna cosa s’està movent dins la llauna és que en els últims anys han aixecat la persiana a Barcelona un bon grapat de bars que la tenen com a protagonista de la carta. Un dels pioners d’aquesta nova fornada va ser el Morro Fi, l’aventura d’uns bloguers enamorats dels bars de tota la vida que van decidir obrir el 2010 un petit local a Consell de Cent amb Borrell on posar en pràctica tota la teoria que havien acumulat sobre el que ha de ser un bon bar.

La idea va resultar ser estupenda, i ara prediquen la seva religió de vermut i conserves de qualitat des de tres espais més. La novetat del Morro Fi és que no es van conformar a seleccionar els productes que més els agradaven per a la seva carta sinó que els enllaunen en una línia pròpia que es pot comprar a qualsevol dels quatre locals –Morro Fi, Mitja Vida, Dalt de Tot (Saragossa, 66) i el local que tenen a l'Illa Diagonal–  i també a través de la seva pàgina web. Amb un embolcall senzill i modern, tenen tots els clàssics de l’aperitiu: escopinyes, olives, musclos, navalles, calamars, cloïsses... I vermut, esclar.
Publicitat

Les virtuts de les conserves

Però, per què tota aquesta dèria? Per a Paola Fornasaro, propietària d’Entre Latas, un local que tot just fa tres mesos ha obert per vendre només aliments enllaunats, sobren els motius per caure rendits als seus peus: “És un producte que no caduca, que té traçabilitat –es pot saber l’origen de l’aliment, on s’ha processat i on s’ha envasat–; no necessita refrigeració; és 100% reciclable; és pràctic, ja que la gent que no té temps no ha de renunciar a menjar bé, fins i tot amb un punt sofisticat i diferent, i hi ha mides per a totes les necessitats, també per als solters”.

Tota aquesta botiga del carrer del Parlament està destinada a venerar la llauna: des de la forja de la preciosa porta d’entrada fins a l’interior, amb un riell elevat d’una escala que recorre tot l’espai i que recorda ja us podeu imaginar què.

© Maria Pujol

La gran aposta de Fornasaro per al seu local ha estat convertir-se en el primer establiment de Barcelona centrat exclusivament en els productes enllaunats. Les poques coses que no estan en llauna tenen l’objectiu de servir-hi de complement: hi ha torradetes i unes poques però molt seleccionades ampolles de vi –d’Itàlia, França i Portugal–, un vermut –el Sardino, gallec, no el trobareu enlloc més de la ciutat– i de cerveses curioses –com una feta amb aigua de mar– , tots ells parelles de ball dels productes de la botiga. A l’hora de triar, la Paola busca els productes típics de cada país o regió, el millor que produeixen i conserven: els fumats de Dinamarca, conserves de peixos de Portugal, plats de cullera de la Manxa, marisc de Galícia i així en un llarg etcètera que viatja per deu punts geogràfics del planeta: dels Estats Units a Letònia, passant per Mèxic, Alemanya i el Regne Unit.

Traieu el cap per  aquest local i us convencereu que l’expressió donar la llauna, com una cosa avorrida, no és gens encertada. I que el preu no us espanti: podeu trobar delicadeses, com el paté de salmorejo, musclos fumats de Portugal i espasins de Letònia per menys de dos euros.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat