Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Fundació Julio Muñoz Ramonet

  • Llocs d'interès
Jardins Muñoz Ramonet
Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Time Out diu

Un dels edificis modernistes més ben conservats de la Barcelona del segle XX amb una col·lecció d'art de més de 2.000 peces i un jardí de palau obert al públic

El Palau del Marquès d'Alella, també conegut com a Casa Muñoz Ramonet, és un edifici modernista amb detalls platerescs, construït entre l'any 1912 i 1914 a Barcelona (Barcelonès) per l'arquitecte Enric SagnierJulio Muñoz Ramonet va donar la finca del carrer de Muntaner 282, inclosos el jardí i el contingut complet - una extensa col·lecció d’art- a una fundació que duria el seu nom i que tindria com a finalitat la conservació i manteniment d’aquestes instal·lacions i també el seu aprofitament útil i públic.

Actualment, aquest aprofitament està destinat a la recerca dels vèrtexs entre l’art, la ciència, la tecnologia i la societat (ACTS) envoltat d’una escenografia de gran valor patrimonial i històric. Es poden visitar alguns dels seus espais durant el dia.

Quins són els espais de la fundació Julio Muñoz Ramonet?

Aquesta finca, testimoni de la burgesia catalana, va ser una de les poques de principis del segle XX que van quedar pràcticament intactes. La casa té una superfície de 2.100 metres quadrats, dividits en quatre plantes i un terrat, en el qual destaquen dues torres. La façana principal, la més ornamentada, conté una triple arcada que s’obre al jardí, sota uns balcons de balustres de pedra i un pis superior amb galeria amb arcs de mig punt. L'edifici està envoltat per un pati anglès, tancat per unes tanques de ferro forjat. Tot i l'afegit d'un pis damunt el porxo d'entrada, i el cobriment de la galeria, l'edifici manté quasi tota l'estructura que va idear Sagnier.

Coneguda també com la torre Inés Fabra, la torre amb entrada pel carrer de l’Avenir va ser construïda per a la filla del marquès. Té una superfície de més de 820 metres quadrats i quatre plantes i ens fa pensar en l'arquitectura burgesa dels hôtels particuliers.

Diverses espècies vegetals creixen en aquest jardí públic dividit en 3 terrasses: llorers, glicines blanques, clívies, alvocats, magnòlies o cireres del Japó. Aïllat del soroll i resguardat pels murs, al jardí s'hi poden sentir ocells com la mallerenga emplomallada o la garsa.

Col·lecció de la Fundació Julio Muñoz Ramonet

Aquest recull de més de dos mil objectes -entre obres d'art i de les arts decoratives- conté obres de la col·lecció del benestant Bosch i Catarineu, juntament amb les adquisicions posteriors de Muñoz Ramonet i es podria dividir en cinc grans grups: pintura romànica i gòtica catalana; vidres d’excavació i antiguitats eivissenques; pintura barroca espanyola, flamenca i francesa; pintura contemporània catalana, i miniatures.

Programa innovador​

A vegades es pensa en els museus i institucions culturals com a simples càpsules del temps. Aquest pulmó verd del barri de Galvany treballa per esdevenir també un ampli espai dinamitzador de propostes culturals (hi ha dos espais, de «propostes» i «culturals»), i un hub d’art i ciència que transformi l'espai històric en un lloc per a les noves formes de creació contemporània. Ho vol fer a través dels seus espais i col·lecció d’art, apropant la cultura al barri i tractant les inquietuds i els reptes de la ciutat contemporània. Un dels aspectes més destacats d’aquest programa és la creació d’una residència per a científics i creadors. La torre de l’Avenir El 2023 el va començar a desenvolupar amb el cicle d'activitats #ArtScience on es van fer 19 activitats al jardí amb propostes de dansa, performance, documentals i ciència ciutadana, entre d'altres. 

Visites guiades

Un cap de setmana al mes, a partir del 17 i el 18 de juny, és possible fer visites guiades de 45 a 60 minuts que transcorren pel jardí i els interiors de la planta baixa de la casa principal. 

Escrit per
Jana Serra

Detalls

Adreça
Muntaner, 282
Barcelona
08021
Transport
Muntaner (FGC)
Horaris
Cada dia de 10 a 20 h
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà