Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cuina d'hivern

15 plats per escalfar la panxa

Les millors especialitats per combatre el fred de la carta d'hivern dels restaurants

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat
Aprofiteu la millor època de l'any per assaborir els plats més contundents i deliciosos: 15 especialitats de casa nostra i d'arreu del món que us posaran la panxa contenta i calenta. N'hi ha per sucar-hi pa!
Peus de porc farcits de botifarra negra
  • Restaurants
  • El Gòtic
  • preu 2 de 4

Poca broma amb el plat emblemàtic de la millor fonda de Barcelona. Segons explica el cuiner de l’Agut, Manel Mateo –35 anys de servei!–, aquest clàssic es va crear de zero fa vint anys i ha resistit el pas del temps. Molt complex: un peu de porc que primer s’ha bullit, s’ha farcit de botifarra negra i del perol, per després embolicar-se amb tela de porc, que impedeix que es desfaci quan es fregeix. El toc final d’aquest metaplat –acurada reflexió de la condició porcina i el seu aprofitament– és una salsa de foie gras amb trompetes de la mort. Brutal.

15 euros.

Escudella i carn d'olla
  • Restaurants
  • Catalana
  • El Raval
  • preu 2 de 4

En Pepe porta l’escudella i la carn d’olla a la sang. Quan era petit, el besnét de Casa Agustí la repartia de casa en casa. Ja de gran, ara fa quatre anys, va agafar el restaurant centenari Casa Agustí. Pot ser que el mateix procés químic que transvasa el gust fort de la vianda al caldo i la deixa suavíssima hagi aturat el temps aquí. Molt millor menjar la seva escudella que glossar-la: cada dimecres d’hivern hi trobareu un caldo de pilota, jarret, cansalada viada, botifarra negra, gallina, morro i orella, més el segon de vianda i gra que reviuen un mort. Paraula.

19,80 euros (menú sencer amb pa, vi i postres).

Publicitat
Pho de vedella
  • Restaurants
  • Xinesa
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Aquest plat vietnamita ofereix, com diria la cançó de Dylan, 'shelter from the storm': som davant un brou de vedella ben calentet, on hi neden, sense deixar gaire espai, fideus d’arròs, bocins de vedella esfilagarsada, cebes, verdures i espècies. I sempre se serveix acompanyat d’un platet amb bitxo, alfàbrega, soja i llimona dolça, per ajustar el gust del brou al del comensal. Després de tastar-lo en el millor vietnamita del cor 'cockney' de Londres i al Mosquito Tapas, m’atreveixo a dir que el nivell és equiparable. Millor al Mosquito, fins i tot; sobretot si no us fiqueu un tros de bitxo a la còrnia i veieu l’infern a Spitalfields una estoneta, com em va passar.

7 euros.
Sopa de ceba
Segurament haureu tastat molts cops la sopa de ceba, però poques vegades –per no dir cap– com la preparen en aquest fabulós bistrot francès. Arriba a taula, sortint del forn, una cassola de fang. Hi suren, damunt d’un brou ple de ceba caramel·litzada tan espès que faria embarrancar un petrolier, quatre llesques de pa gratinades d’emmental. Escalfa com l’infern, la seva ingesta revifa el cos a cada cullerada. Ara bé, ens recomanen que el segon sigui més lleuger. A l’hivern, aquí de cada trenta coberts, quinze són de sopa de ceba. Senzilla, econòmica i deliciosa ganivetada al fred.

5 euros.
Publicitat
Olleta alcoiana
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • El Raval
  • preu 2 de 4
  • Crítica de Time Out
“Les sopes de caldo sense res són un invent del segle XIX, la gent del camp sempre ha volgut un munt de calories”, diu Ferran Rodríguez, amb l’autoritat que confereix donar menjar de cullera a Can Lluís d’ençà de l’any 1965. Aquest és dels pocs llocs de Barcelona on hi trobarem l’olleta alcoiana, un potatge d’aquells de tres hores a foc lent amb botifarra de ceba, vedella, mongetes, cansalada, penques –la fulla del card– i vedella. Trobareu aquest inigualable primer cada dimecres, fins que deixi de fer aquest fred nostre tan barceloní i relatiu.

5,90 euros.
Pote asturiano
  • Restaurants
  • Eixample
Moltes vegades confós amb la fabada, si algun plat mereix l’apel·latiu de tel·lúric és aquest. El pote asturiano és la versió del nord de l’olla peninsular, i per pura lògica és més contundent i dens. El que distingeix el pote de la fabada és l’addició de berzas, la col verda del nord. A El Llagar de Granda, un dels dos asturians tradicionals de Barcelona, ens trobem amb aquest potatge on hi suren berzas, faves, xoriço, botifarró, cansalada i lacón. Després de quatre hores al foc, ens arriba a taula amb una olla sopera que omple un plat fondo de dalt a baix i una mica més. Només olorar-lo ja alimenta.

14 euros.
Publicitat
Carn a la brasa
  • Restaurants
  • Sants - Montjuïc
  • preu 2 de 4
Una carn a la brasa tradicional amb carbó d’alzina ben feta és imbatible. Ni tots els forns Josper del món poden igualar el seu toc de brasa melós, natural. A l’estiu, olorar-la és una crida a l’aire lliure; a l’hivern, un eco que comença a l’estómac i puja fins al cap i ens asseu davant la llar de foc. Al restaurant gallec O Meu Lar això ho fan com ningú: el seu entrecot de mig quilo, de vaca vella gallega –en les comptades ocasions que hi arriba bou avisen– amb patates al caliu és un èxit que es ven faci fred o calor.

14,95 euros.
Sopa d'all / lletó rostit
  • Restaurants
  • El Raval
  • preu 2 de 4
El Rincón de Aragón, santuari de la cuina maña al centre de la ciutat, miraculosament s’ha mantingut intacte. Si al migdia el fred us apunyala, entreu-hi. Allà caldrà prendre una decisió: optar per la sopa d’all o bé pel lletó rostit. El primer és un brou gustós i ric en espècies, en què explorem les migas del fons amb gola després de superar el xoriço fregit, les llesques de pa amb all i un ou escalfat. El segon, més car, és el seu indispensable lletó al forn, espatlla de xaiet que només ha conegut la llet materna. Si l’esperit de la gana i el fred us devora, també podeu fer doblet.

15,50 euros.
Publicitat
Galets farcits
  • Restaurants
  • Sants
  • preu 2 de 4
La reinterpretació de la cuina de la iaia és el motiu de ser d’aquest deliciós racó de Sants: la cuina passa per un tradicionalisme inspirat en els platillos de l’Empordà, i totes les antiguitats del mobiliari estan a la venda. Pere Cardona, el cuiner, proposa una delícia a mig camí entre la pasta i la croqueta: galets bullits al seu caldo d’escudella, i farcits amb una massa de carn de porc, pebrot i parmesà. Segons el dia –la seva carta muta segona la compra del mercat– vindran amb una salsa de nous o una crema de dàtils.

Dins un menú de 13 euros.
Olla gitana (Florentina)
  • Restaurants
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 3 de 4
No, l’olla gitana del Florentina no és un potatge d’aquells on del porc només en manquen les peülles. En realitat, segons em diu el propietari del Florentina, Francisco Aránega, el seu és l’únic restaurant de la ciutat que prepara aquest potatge vegetal, “que quan en menges sembla que tingui gust de carn”, assegura. L’olla ajunta carbassa, cigrons, mongeta tendra, una cabeça d’alls sencera i patata. La conjunció del cigró amb la patata queda melosa, gens dura, en un plat que reconforta. Aquesta especialitat d’horta hivernal, d’origen àrab, porta pera en la seva versió més antiga.

7-8 euros.

També t'agradarà...

10 restaurants per matar el fred
  • Restaurants

Descobriu els restaurants de cuina europea no mediterrània a Barcelona: recer contra l'hivern i plats saborosos i contundents Sí, tenim una cuina collonuda, i si ens n'afartem només ens cal recòrrer a la dels nostres veïns francesos o italians. Però a Barcelona també hi ha la presència –un xic testimonial, tot sigui dit– de restaurants que ofereixen cuina austríaca, hongaresa o russa, l'Europa de França en amunt. Sigui como sigui, són saboroses excepcions gastronòmiques que val la pena conèixer, sobretot a l'hivern. Fem un passeig calent per l'Europa més freda. Deu restaurants de França en amunt Hungaryto Hungaryto és el primer restaurant hongarès obert a Barcelona, que ofereix aquesta gran cuina que van exaltar en un excel·lent llibre dos Premis Nobel, Pablo Neruda i Miguel Ángel Asturias, i que a més representa i difon la poc coneguda cultura magiar a la nostra ciutat. El regenten la catalana Lourdes i el seu marit, Zsolt. Una cuina producte de combinacions de cultures que van passar pel seu territori en temps remots. I caracteritzada pel sempre present pebrot paprika per la utilització per als fregits de mantega de porc.  (Llegir-ne més) Alt Heidelberg Veterà establiment d'especialitats alemanyes, amb tapes, entrepans i d'una variada i ben documentada carta de cerveses: i ben servides! Val la pena demanar també la seva amanida de patata, servida com cal. Crama Dracula Hem d’agrair al Valentino i la Maria que hagin obert el primer restaurant típic del seu país aquí. La roma

Els 50 millors restaurants
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Barcelona és una de les millors ciutats del món per menjar i beure. Això ho sabem la gent que hi vivim, i també els professionals de la gastronomia que any rere any premien els nostres fogons amb distincions que alcen la ciutat en el pòdium de la bona teca internacional. L'oferta és variada, de qualitat, monumental: des del petit bar de tapes de tota la vida, fins als restaurants amb estrelles Michelin. Tot i que el repte és difícil, ens hem proposat seleccionar els 50 millors restaurants, aquells amb els fogons més fiables de la multitud de bones taules barcelonines. No hi donem més voltes: aquí teniu els 50 restaurants que no us fallaran mai. Bon profit El més vist 5 coses per fer avui Aprofita el teu temps i troba el que necessites: el millor del dia al teu abast Japonisme. La fascinació per l'art japonès Que consti que en Pere Calders ja ens havia avisat: som víctimes d’una invasió subtil. Jo mateix em vaig criar amb la Heidi i el Marco, escoltava música d’un Walkman Sony i m’afarto de sushi. Qui no ha tingut una Playstation o ha jugat al Super Mario Bros? O rigut amb 'Humor amarillo'? Doncs aquest fenomen ja dura segle i mig, com bé demostra l’exposició 'Japonisme. La fascinació per l’art japonès' al CaixaForum. Tot va començar el 1868, quan, després de segles d’aïllament, el Japó va reobrir els seus ports al comerç internacional. No avançaré esdeveniments, però al carrer de Ferran, per on ara passen la majoria de les manifestacions, hi havia fins a sis botigues de prod

Publicitat
Granges i xocolata desfeta
  • Restaurants

Per sucar xurros, ensaïmades, melindros o croissants Delícies a la tassa Viader Hi ha hàbits, costums, tendències que, afortunadament, mai no passen de moda. Una d'elles és, en aquesta Barcelona a vegades poc identificable, regalar-se un esmorzar o un berenar en una de les granges històriques de la ciutat. És la pàtria del Cacaolat i la seva xocolata – sobretot el suís!– no tenen competidors. L'encant del local, els cambrers de tota la vida i el pintoresc quadre que conforma la clientela fa que el cafè també prengui un regust nostàlgic i evocador. Granja La Pallaresa Les cues de gent us indicaran on estan les millors granges de Petritxol. Una és La Pallaresa, que ofereix esmorzars i berenars superlatius des del 1947. No hi ha cap dubte que la clàssica xocolata a la tassa i un suís d'antologia són els grans protagonistes d'aquesta antiga lleteria. Dulcinea Transformada de taverna a granja, a la Dulcinea preparen una xocolata excel·lent. Els més golafres la podreu acompanyar amb ensaïmades i croissants. Caelum Ave Maria Puríssima! No us ho prengueu com una blasfèmia: és l'expressió que se us escaparà quan visiteu aquesta botiga del Casc Antic de Barcelona. Aquí tenen tota mena de dolços elaborats en convents per monjos i monges d'arreu del país. També funciona com a petita cafeteria i el seu te és protagonista amb una bona selecció. Tota una temptació... divina. Xocolateria La Nena Tracte familiar, productes de primera i creació de dolços propis. Important la seva xocola

Menjar d'hivern
  • Restaurants

El fred no ha passat: aquesta contundent cuina de cullera us escalfarà el cos i l'ànima Gelida Un bar i restaurant dels que no en queden, amb plats per a pressupostos ajustats i bons paladars. L'esmorzar de forquilla és per llepar-se els dits. I a l'hora de dinar, prepareu-vos per a un àpat comunitari i uns primers i uns segons deliciosos, amb quasi trenta referències de plat a la carta. El capipota, el braó i el bacallà són excel·lents. Regueu-ho tot amb un bon vi de Gelida. –R.M El Asador de Aranda Sens dubte, el millor asador de la ciutat. I ell millor representant de Castella a l'hora del picadillo, la 'longaniza' o el 'chorizo'. Però el que veritablement destaca és el delicadíssim lletó d'ovella 'churra' rostit amb sagí de porc fresc i un extraordinari garrí segovià. El rosteixen durant sis hores en un forn de llenya i arriba a taula trossejat i només untat am un xic del seu propi greix, la qual cosa li dona la seva característica pàtina daurada. Excel.lent producte , sempre presentat en cassoles de fang. –M.A Agut Barcelona té la riquesa de disposar d’alguns llocs que el pas dels anys millora. Moltes vegades oblidats, alguns tenen, a més, el plus d’haver-se modernitzat sense excessos, per posar-se al dia amb l’exigència de qualitat i bons productes que demana la clientela. Un d’aquests casos és l'Agut del carrer d’en Gignàs, un dels primers bons restaurants que vaig conèixer quan vaig arribar a Barcelona en els anys setanta. Allà vaig saber que existia l’allioli i a par

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat