Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Festín Sandwich Bar
Foto: Scott ChasserottFestín Sandwich Bar

Les millors hamburgueses de Barcelona

Els locals que fan de l'hamburguesa un plaer gastronòmic

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

És un fet: Barcelona és territori d'hamburguesa gurmet. És una moda? Va començar sent una moda, però ara que ja s'ha fossilitzat com a hàbit col·lectiu, és una realitat de la qual no et pots escapar. I cada cop hi ha més diversitat i matisos en l'assumpte. Des de Time Out hem seguit molt de prop el fenomen, i això ens autoritza a oferir-vos el llistat definitiu d'hamburgueseries de Barcelona (i si passeu molt de 'burgers' però voleu menjar bé sense crema la visa, feu un cop d'ull als millors menús de migdia de la ciutat.

NO T'HO PERDIS: I si l'hamburguesa no us fa el pes, feu un cop d'ull a aquesta llista d'entrepans.

Les hamburgueseries de referència

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Eixample
  • preu 2 de 4

Lluny d'elaboracions sobrecarregades, a La Real volen recuperar "l'esperit clàssic made in USA", diu Arturo López, soci del local amb el xef Eduardo Egui, també veneçolà i cuiner que ha passat per Mugaritz. I ho aconsegueixen amb panet de broix i evitant el gegantisme. La 'burger' La Real 2.0 segueix els paràmetres de la casa: té 240 grams de carn de vaca vella (del Mercat del Minot), melmelada de bacó, formatge cheddar i crema de formatge cheddar gratinada sobre un pa de brioix artesanal: precisió i excel·lència en els sabors, més que fer una acumulació sagnant de cinc pams. El resultat és portar a una altra galàxia la clàssica 'cheeseburger'.

Han incorporat novetats a la carta: com per exemple, el Patty Melt –entrepà de 'smash burger' en pa de motllo artesà que se't fon a la boca– i una 'cheeseburger' amb quètxup trufat que equilibra sabors intensos amb una textura tremenda.  

  • Restaurants

De Paula fa anys que van imposar la seva llei al Poble-sec. La gran idea del brasiler Eder Provezana: passar de la pedra volcànica, i aprofitar una cosa tan nostrada com la brasa de carbó. Treballen només amb tall de picanha –punta de culata, tendríssima– que piquen ells. Per imaginació i gust el record se't clava al paladar i al cervell. Un exemple: una magnífica hamburguesa on xampinyons saltats, salsa de ceps i brot de bròquil germinat acompanyen la vedella. No han obert sucursals ni falta que els fa: això és un restaurant de barri excel·lent. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

Amb receptes creades per Paco Pérez, estrella Michelin, aquesta hamburgueseria gurmet ofereix carn de tots els continents: vedella japonesa, irlandesa o argentina i ànec xinès en són algunes. I disposen de carta de gintònics curosament preparats.

Hi trobareu receptes de temporada com la nòrdica, on s'hi pot veure el toc de Pérez; enlloc d'omplir-ho tot de maioneses i salsa de barbacoa, fa coses com la Nòrdica: vaca vella amb crema de fines herbes, maionesa de fonoll i vinagre liofilitzat. 

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Queda alguna cosa per fer, en la sobreexplotada fal·lera de les hamburgueses? Sí! Tornar a la simplicitat! La 'smash burger' és una hamburguesa que, en contraposició al luxe acumulatiu 'desencaixamandíbules' a 15 euros, és una simple bola de carn picada que s’aixafa a la planxa en el moment de la cocció i porta pocs ingredients en panet. L’Edward White, de les Illes Verges dels Estats Units, va obrir Fast Eddie’s a finals del 2021, a la Ribera. “Torno als bàsics. 120 grams de vedella amb cogombres envinagre, ceba, formatge, mostassa i salsa anglesa. I para de comptar”.

El seu és un 'diner' minimalista; només hi serveix la 'cheeseburger' (8 euros), un entrepà de pollastre fregit famós a tota Barcelona i patates fregides (i els divendres, filet de peix arrebossat). “Però la carn té un xic de maduració i un 20% de greix”, afegeix. És mossegar-la i notar un xut de sabor unitari, càlid i concret directe al cervell, la devores com un llop. Tot allò que cuina ve del mercat de Santa Caterina i de la fleca del costat (res de gentrificació 'gastro'). White va treballar de cuiner de tripulació de iots: ara navega pels mars de l’arrebossat i la planxa amb una destresa corsària.

Publicitat
  • Restaurants
  • A la brasa
  • Dreta de l'Eixample

Lomo Alto i Lomo Bajo, dos restaurants units sota el denominador comú de la carn. Una ambiciosa jugada per portar la carn a un altre nivell. Bovins excepcionals reposen en cambres frigorífiques a la vista del públic, oberts en canal, com si fossin obres de Damien Hirst. 

Lomo Bajo és l'apartat d'hamburgueses i entrepans. Però una hamburguesa de vaca vella madurada i afinada per veritables 'conosseurs' és un altre nivell d'experiència i plaer. Van en pa de brètzel, i la carn és tan bona que no compliquen la recepta, només hi posen producte gurmet. Com la Sibarita, amb foie a la planxa i poma. 

  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Restobar de sandvitxos, hamburgueses i entrepans artesanals. En destaquem l’hamburguesa de vedella amb formatge gouda, bacó, enciam, melmelada de ceba i nabius, o la vegetariana de llenties, formatge Monterrey Jack, tomàquet, alvocat, ceba confitada i maionesa de pastanaga. Si veniu famèlics, demaneu unes braves per picar mentre espereu. Atenció perquè fan les patates al forn damunt d’un llit de sal grossa, les deshidraten i les fregeixen lleugerament. Tremendament cruixents. Malbec a copes i cerveses comercials i artesanes. També serveixen brunchs clàssics com els ous Benedict amb brioix artesà, tomàquets confitats i patates fregides.

Publicitat
Santa Burg
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sants - Montjuïc
  • preu 1 de 4

Un dels locals de la ciutat dedicats en cos i ànima a convertir l'hamburguesa en un aliment de qualitat i sobretot, deliciós. Tenen una gran varietat d'hamburgueses de creació pròpia, que, sempre que és possible, es poden adaptar als gustos del client. No us perdeu la Santa Jean Deluxe, un bon disc de vaca vella afinada, amb escalopa de foie i poma caramel·litzada. 

Que l'Alain Guiard és darrere la cuina es nota en snacks com un mini-roll de bistec tàrtar o unes patates fregides casolanes fantàstiques. 

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4

L'assumpte de la 'smash' burger s'ha fet popular, però Hideout Burger van ser els primers de Barcelona a posar-s'hi. I en què consisteix? Doncs en lloc de servir-te 'burgers' d'aquelles de sis pams amb receptes barroques, simplifiquen el tema i les hamburgueses són més primes, de 160 grams, amb receptes més senzilles, que apunten directament al plaer primari. I acabades de fer: una 'smash burger' no és res més que aixafar una pilota de carn contra la planxa calenta, afavorint així la cocció i la caramel·lització. 

El resultat és un disc prim i torradet, però sucós per dins. Això sí, encara que portin pocs ingredients no vol dir que no siguin un festival d'instint bàsic i sabors. Com per exemple, la Say Cheese! Una barbaritat que ve amarada en una salsa casolana de formatge fos amb una pluja de dauets de bacó cruixent. O la de la casa, una delícia amb bacó 'crispy', la 'burger', cogombres, cheddar casolà i la seva salsa secreta. Que les hamburgueses semblin més petites i manejables no vol dir que no omplim. I amb ració doble de disc per 'burger', KO de plaer garantit. Les patates fregides són delirantment bones. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Vila de Gràcia
  • preu 2 de 4

L'obertura de les hamburgueses a domicili de Vicio –'start up' creada per Aleix Puig, guanyador de 'Masterchef'– va ser un dels grans 'pilotassos' econòmics del 2021: van passar d'empresa de 'delivery' d'hamburgueses a facturar milions d'euros. I ara tenen un establiment híbrid a Barcelona, on cuinen i d'on surten les comandes a domicili, però també amb una zona de restaurant.  

Estan especialitzats en pizza i 'smash burger', aquella variant d'hamburguesa on s'aixafa i es torra la piloteta de carn a la planxa, i té un nombre d'ingredients limitat. I encara que és innegable que part de l'èxit es fonamenta en uns engranatges de màrqueting que comencen a girar abans que et posis la teca a la boca, també ho és que les 'burgers' són boníssimes. Tenen nou receptes, que encara que no tingui massa acumulació d'ingredients, són, com diu el nom, de vici.

Vegeu la BBQ Bacon Cheeseburger, amb doble disc (cadascun té 180 grm) de vaca madurada dry-age, bacó 'crunchy', cheddar, cogombrets i salsa barbacoa casolana. Com diuen ells: et donem el que et mereixes. Les patates fregides, amb salsa de formatge 'mimolette', bacó cruixent, crema agra i cibulet són immoralment bones. 

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • preu 2 de 4

Marcat per la influència vasca i veneçolana dels pares d'Andoni Goicoechea, a la carta d'aquesta cadena d'hamburgueseries s'hi pot trobar des dels 'tequeños' –els bastonets de formatge veneçolans– fins a una hamburguesa de formatge Ardiona i pebrots del piquillo. I si voleu una barbaritat, tasteu la Threeler, una hamburguesa amb tres nivells de carn! L'ascensió de Goiko Grill ha sigut brutal: tenen més locals a Gran Via 129, Aribau 113, Can Segalar 18, Calvet 14 i Burc 25.

El secret són hamburgueses gegantines, però en què la mida no desmereix la carn ni la recepta: l'emblema de la casa és la Kevin Bacon, segons ells la burger més venuda d'Espanya: la carn es pica a la planxa, i es farceix amb bocins de bacon, ceba cruixent i 'cheddar'. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Italiana
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 1 de 4

En un panorama com el de l’entrepà italià a Barcelona que està dominat pel tradicionalisme –amb l’excepció del Santo Porcello– aquesta gent innova. Al capdavant de Walló –que significa 'col·lega' o 'tio' en italià– hi ha Lolo Vuoturni, el pizzer en cap de Can Pizza. El local és mínim, però la imaginació s’enfila per les parets, amb entrepans que són una innovació conceptual executada amb mà mestra, com el meravellós Cotto e Crudo. I tenen una hamburguesa que per als aficionats del tema justifica la visita; una impecable i clàssica smash burger, amb cheddar, ceba vermella, cogombret adobat, quètxup i la seva salsa, casolana, com l'envinagrat. 

  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • preu 1 de 4

Aquest bar, tot de fusta i acollidor, és l’invent de dos cuiners veneçolans, amb experiència als Estats Units i en l’alta cuina catalana. El concepte és senzill, però portat a terme amb talent i personalitat: cinc entrepans de receptes nord-americanes que van més enllà de l’hamburguesa, i cinc tiradors de cervesa artesanal. L’entrepà de pulled pork, porc rostit amb espècies durant dotze hores, amb salsa barbacoa i ceba confitada, és portentós. La seva cheeseburger és tot un paradigma: som davant una sucosa vedella a la barbacoa, cheddar fos i bacó cruixent, un prodigi de sabor compacte. Són artesans i es nota. Tenen dos locals més: un a Gràcia i l’altre a l’Eixample.

Publicitat
  • Bars i pubs
  • Les Corts

En Jordi Bou va treballar de 'roadie' del Loco; es nota que du el rock and roll a la sang. Ha fet que el 99% sigui una extensió de la cultura musical que el torna boig, el clàssic bar rocker on pots sopar una hamburguesa i veure actuacions de doo wop, rockabilly i altres estils en directe.

No s’hi menja de qualsevol manera, ep: rere la teca hi ha l’Òscar Manresa, que aplica el seu ofici d’alta cuina en burgers com la McManre: 180 gr de vedella top, salsa de la casa, rodanxa de foie i pols de kikos. I bona notícia: totes van amb patates fregides casolanes incloses.

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • preu 2 de 4

Els germans Acero, Raül i David, van de cara a barraca. Acero és “com una furgoneta aparcada de 'street food', amb els mínims: et menges la 'burger'  i les patates, et beus la cervesa i adeu”. Ni postres ni cafè ni hòsties. Però redeu, quines hamburgueses. Es fan portar el producte del mercat de la Barceloneta i els discos són 150 grams de filet de pobre amb un toc (boví) secret.

I llimen coses supèrflues per seguir una ètica artesana de “tot es fa a la cuina”; l’èxit de la casa va amb pebrot i ceba caramel·litzada, cogombres, brie i maionesa de trufa.  Aquesta gent s'han convertit en una petita potència: despatxen centenars d'hamburgueses en cap de setmana, i van directes al bàsic: les seves xips de moniato i la canya estan d'allò més bé. Encara que si us atreviu, hi ha un repte per vosaltres: la Doble Acero, de quatre pams, dos discos de carn de 150 grams amb bacó, cheddar, cogombre i ceba caramel·litzada.

Publicitat
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Vila de Gràcia

Fa honor al seu nom: aquest restaurant de tres amic amb experiència en alta gastronomia té un menú de migdia excel·lent, que l’omple a petar, i a la nit entra en joc una carta d'hamburgueses gurmet i tapes creatives que són un deliri de sabor. Els còctels de la casa també són fiables. 

L’especialitat de la casa és l’hamburguesa de 'picanha' –tall brasiler– feta amb carn de vedella prèmium. Un exemple: la Redneck, amb ceba flamejada amb bourbon, salsa barbacoa i bacó. Ara, l’ofici es nota tant en opcions contundents –braves d’alt nivell– com en opcions lleugeres i saludables.

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • El Poblenou
  • preu 3 de 4

“El que volem és que la gent vingui perquè els sabors són increïbles, no perquè siguin vegans”. I diuen la veritat: Vrutal són un punt i a part en l’hamburguesa vegana. Tots els discos són fets per ells –menys la Blind Date, de la famosa marca Moving Mountains, que porta cogombres, salsa secreta, cheddar vegà, ceba caramel·litzada enciam, rèplica modèlica d'una 'cheeseburger'– i el mateix passa amb el kimchi i els formatges.

Cada disc de burger s’adapta a la recepta: la mexicana, per exemple, està feta amb 'frijoles' i remolatxa, i lliga amb guacamole i maionesa de chipotle, cheddar i tomàquet. O una hamburguesa de l'Orient Mitjà feta de cigrons especiats i bolets, amb salsa d'albergínia rosa, salsa de tahina, ceba confitada i ruca. I els acompanyaments són igual de bons: 'aletes' arrebossades de bròquil o unes patates fregides amb carn vegana per llepar-s'hi els dits. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • La Sagrera
  • preu 1 de 4

Creieu haver-ho vist tot en matèria de panet carni? Aquí en menjareu de cérvol, amb crema de castanya, amb dònut (sí, sí, el pa és un dònut), de bisó amb cabrales (riu-te’n, tu, de la fusió dels restaurants creatius!), de cocodril i d’estruç! No digueu que no és innovadora i viatgera aquesta oferta! Si passeu d’exotisme, també hi trobareu la millor vedella i receptes molt atractives. I invents fabulosos com una hamburguesa de peus de porc i botifarra!

Bro Burger
  • Restaurants

Ara que l’estafa del panet carni és moneda de canvi, reconforta que en un lloc tan trinxat per l’ànsia de calés fàcils com la Barceloneta, hi hagi una burger honesta. L’oferta és curta però saborosa. Destaca l’hamburguesa mexicana amb guacamole i frijoles, amb un punt picant. O les varietats amb formatges curiosos. Res millor que el seu banc exterior per compartir l’entrepà amb el millor ambient de la plaça del mercat de la Barceloneta.

També hi trobareu entrepans de filiació argentina, com un bon 'choripán', o una hamburguesa amb formatge provolone. Tenen un altre local, el Bro Room, a Còrsega 562. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • El Putget i Farró
  • preu 1 de 4

Un altre local de 'smash burgers'? Cert gest d'avorriment és fàcil d'entendre. Així que n'arribi una de nova amb bones credencials i un xic diferent s'agraeix. Antonia's Burger compleix els dos requisits. Es tracta del primer projecte dedicat a les hamburgueses de la gent de The Fish & Chips Shop que, de fet, han reconvertit el seu local de Teodora Lamadrid, 1 en aquesta petita hamburgueseria. La senzillesa del local encaixa amb el minimalisme extrem de la carta. Només hi ha dos plats, cheese burger i hot dog, respectivament. Els preus molt assequibles.

Una bona hamburguesa a Sant Gervasi per 6 euros? Bé, 9 euros si optem per la doble, amb dues peces de carn de 100 grams cadascun. Bon pa, formatge, cogombret adobat casolà… No cal esperar floritures, carns amb nom i cognom o maduracions, però la relació qualitat-preu és impecable. Bones també les patates fregides amb pell, que arriben en un got de cartó, a 3,5 euros la ració. L'única concessió gurmet és, de fet, aquest punt diferencial que buscàvem. Per beure, a més de les esperades cerveses artesanals, a Antonia's Burger aposten pels vins naturals.

  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 2 de 4

L’adaptació a les nostres arrels té, a vegades, resultats espectaculars. El millor exemple és El Filete Ruso, pioner de la burger gurmet a casa nostra  –obert l’any 2008– i adscrit a l’Slow Food.

L’emblema de la casa és l’homònima, amb all, julivert i suau arrebossat, encara que també hi trobareu receptes que apunten a l’alta cuina francesa, com una extraordinària burger amb brie i mostassa de Dijon. La vedella és excel·lent: proximitat peixada amb cereals eco.

Publicitat
  • Restaurants
  • Estadounidenca

La contundència veneçolana i el sabor caribeny s’ajunten amb una carn bona, bona. La carta és variada, i les hamburgueses són d'allò més substancioses, amb receptes que sense anar a la sofisticació o complicació extrema venen molt de gust. Com una Caraqueña, amb bacon, formatge cheddar, alvocat, ou fregit, patates palla, salsa Anauco i pa de brioix artesanal. Les amanides són curoses i ben tractades, i tenen entrants de regust caribeny, com els tequeños. Us proposen un repte: si sou capaços d'endrapar un monstre d'un kilo de carn, 200 gr de bacon i quatre ous fregits en mitja hora, us surt gratis. 

  • Restaurants
  • Italiana

Després d'afiançar-se al carrer Aragó amb una oferta de cuina italoargentina modèlica –pizza i passat, més hamburgueses de traca– Buenníssimo té cantonada Raval només centrada en el panet carni. Hi trobareu un oferta casolana i generosa–hamburgueses de 220 gr. picades a mà– amb receptes tant llamineres com la d’entraña de vedella de Girona amb formatge de cabra, confitura de maduixes i ceba vermella caramel·litzada.  Raconets gurmets de carn i de vida: també us hi podeu clavar un bon entrecot o una milanesa.   

 

 

 

Publicitat
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • El Raval
  • preu 1 de 4

Aquesta hamburgueseria no ofereix cap misteri, però té la seva gràcia: un assortiment d'unes dotze hamburgueses amb receptes imaginatives i producte fresc del dia, són a la cantonada de la Boqueria. Quasi totes les peces de vedella són de  200 grams, i primen allò curós de la recepta –tasteu la capresse, amb pesto, mozzarella i ruca- per damunt de l'acumulació d'ingredients pornogràfica.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat