Des de la seva obertura, el Monocrom és conegut com un 'bistrot' de vins. Però no és només això. D’entrada és un lloc acollidor, on el comensal és rebut molt càlidament per la Janina, la seva propietària, encarregada de la petita i coqueta sala. I qui té la tasca, sobretot, d’aconsellar els vins que acompanyen idealment els plats escollits. Són vins naturals en la seva gran majoria, amb una diversitat que s’agraeix i algunes sorpreses notables pel que fa al preu i la qualitat.
Els amants del bon vi, els cercadors de plaers a través d’un vi desconegut, aquí tenen un territori fèrtil. Però a més del bon tracte –una virtut que avui es valora enormement, sobretot per la seva carència en molts llocs, fins i tot en els de categoria–, cal tenir molt en compte la calidesa del local i el bon servei. És un bon 'bistrot', o sigui sense grans pretensions però amb bons resultats (sobretot a l’hora de rebre la nota).
D’entrada, vàrem tenir dues sorpreses molt agradables: l’amanida tèbia de porros, botàriga i Rey Silo, un formatge molt habitual a Astúries, és molt gustosa, original i ben presentada. I sobretot cal tenir en compte l’especialíssima 'rillette' de verat, presentada en un pot de rosca, després d’haver-se escabetxat amb taronja, exquisida, fresca i original.
Aquest és un espai petit, amb gran ambició i escalfor. La carta, fàcil i ben presentada, facilita molt la lectura, però dificulta la tria. Hi ha bones tapes variades per començar, llaunes de bons productes de mar i una selecció d’embotits artesanals molt recomanables. A banda dels dos entrants esmentats cal tastar les patates al morter, l’ou i la sobrassada dels Casals o el 'mollete' de papada cuinada a baixa temperatura amb herbes fresques. Sempre hi ha un peix del dia, amb safrà, fenoll i bacallà confitat amb puré de coliflor i olives, una combinació molt encertada.
En carns també van forts. L’hamburguesa de vedella Angus dels Aiguamolls de l’Empordà o l’entrecot de mig quilo d’idèntica procedència amb patates fregides són plats només per a carnívors avesats. La pota de xai de raça xisqueta amb trinxat també és una altra opció, com el bistec tàrtar, preparat i sobretot condimentat amb cura i saviesa. Una oferta de formatges ben afinats o trufes i carquinyolis poden tancar l’àpat.