Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Museu Nacional d'Art de Catalunya. MNAC

  • Museus i institucions
  • Sants - Montjuïc
  1. museu macional d'Art de catalunya
    Pere VivasMuseu Nacional d'Art de Catalunya
  2. Sala del MNAC
    FOTO: ShutterstockSala del MNAC
  3. Absis de Sant Climent de Taüll, MNAC
    Foto: Museu Nacional d'Art de Catalunya
Publicitat

Time Out diu

El museu disposa d'una àmplia col·lecció que fa èmfasi en l'art català, des del romànic fins a mitjans del segle XX

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) està situat en el Palau Nacional de Montjuïc, un edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929. Es tracta d'un dels millors museus de Barcelona, i conté peces de totes les arts, des de la puntura i l'escultura fins a la fotografia i els cartells.

Va obrir les portes el 1934 amb la seva col·lecció d'art medieval, i el 1995 es van afegir les sales d'art romànic. La seva col·lecció es va anar ampliant progressivament i va acabar incloent també obres d'art modern. Avui és un lloc essencial per a conèixer la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. A més de la seva col·lecció permanent, acull nombroses i variades exposicions temporals.

Quines obres es poden veure al MNAC?

El Museu Nacional d'Art de Catalunya compta amb un excepcional fons de pintura mural romànica, en el qual destaquen obres com l'Absis de Sant Clement de Taüll.

L'art gòtic, renaixentista i barroc també són presents en el museu, amb una gran col·lecció d'art medieval i obres d'artistes com Tiziano, Velázquez i Rubens, fins a arribar al segle XX amb Picasso.

A més, també es poden conèixer les obres dels artistes més representatius del modernisme català, com Gaudí o Ramon Casas. Podreu veure escultures d'artistes com Rodin o Miguel Blay, així com col·leccions de fotografia, mobles modernistes i cartells propagandístics.

Horaris i entrades del Museu Nacional d'Art de Catalunya

El MNAC obre les portes de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h a l'hivern i de 10 a 20 h a l'estiu, i els diumenges i festius de 10 a 15 h. Els dilluns, excepte els festius, roman tancat.

El preu de l'entrada general és de 12 €, i inclou l'accés a la col·lecció permanent, les exposicions temporals i les terrasses-mirador. El preu de les exposicions temporals es pot consultar a la pàgina web del museu, i sol costar entre uns 4 i 6 €. Si només voleu accedir a l'edifici i a les terrasses-mirador, podeu obtenir una entrada bàsica per 2 €.

Entrada gratis i descomptes al Museu Nacional d'Art de Catalunya

Per als menors de 16 anys i majors de 65 l'entrada al museu és gratuïta. A més, hi ha descomptes per als estudiants, els socis de les Biblioteques de Barcelona, titulars del Carnet Jove, grups i famílies.

Els dissabtes a partir de les 15 h, cada primer diumenge de mes i en jornades de portes obertes, podeu visitar gratis el MNAC, però es recomana reservar l'entrada en línia.

Irene Poza López
Escrit per
Irene Poza López

Detalls

Adreça
Parc de Montjuïc
Sants-Montjuïc
Barcelona
08038
Transport
Espanya (M: L1, L3; FGC)
Preu
Entrada general: 12 € (vàlida per a dos dies durant un mes a partir de la data de compra). Exposicions temporals: 6 €. Pujada a les Terrasses-Mirador: 2 €. Audioguia: 3,50 €; estudiants i majors de 65 anys, 1 €.
Horaris
Horari d'hivern: d’octubre a abril, de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h; diumenges i festius, de 10 a 15 h. Horari d'estiu: de maig a setembre, de dimarts a dissabte, de 10 a 20 h; diumenges i festius, de 10 a 15 h. Dilluns tancat, tret dels festius.

Què hi ha ara mateix

Donació Pere Formiguera. La pulsió creativa

  • Fotografia

El MNAC incrementa la qualitat i profunditat de la seva col·lecció de fotografia amb el fons Pere Formiguera (Barcelona 1952-2013), que la família de l'artista va cedir al museu l'any 2016.  Pere Formiguera (Barcelona 1952-2013) va ser un artista polièdric, historiador de la fotografia, col·leccionista i comissari d’exposicions, i la seva obra es troba a museus com el MoMA de Nova York, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, el MACBA o el Fons Nacional d’Art Contemporani de París. En aquesta mostra de petit format, una selecció d'obra de Formiguera ens situa en l'ambient de la primera generació d'artistes que van adoptar la fotografia com a mitjà d’expressió artística al nostre país. S'hi poden veure les seves sèries més conegudes, com ara Cronos i Ulls Clucs, així com les seves obres més experimentals dels anys vuitanta, com ara les sèries de Polaroids o Pixis, entre d’altres. 

El mirall perdut. Jueus i conversos a l'edat mitjana

Quin paper va jugar l'art en l'escampament de l'antijudaïsme, durant l'època medieval? Aquesta exposició del MNAC recull obres d'art de tota mena que ens permeten conèixer quin retrat se'n va fer, dels jueus i els conversos, per part dels cristians, a l'Espanya d'entre el 1285 i el 1492, i ens confirma que, si bé la diferència existeix, l'alteritat es construeix.  Durant aquesta època, les imatges van exercir un paper fonamental en la complexa relació entre aquests tres col·lectius. Van servir per donar a conèixer els ritus i els models artístics de les comunitats cristianes i jueves, però també van ser eines estigmatitzants i d'afirmació identitària, que reflectien les angoixes dels cristians i els seus prejudicis. El punt d'inflexió arriba el 1319, quan la massiva conversió dels jueus al cristianisme provoca que les imatges serveixin de prova per afirmar la sinceritat dels nous cristians o, al contrari, acusar-los de falsos conversos. 

Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà