Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ravi Coltrane
© Lorenzo DuasoRavi Coltrane

Jazz i vi: matrimoni perfecte

El restaurant Monvínic acull algunes de les activitats del Festival Internacional de Jazz de Barcelona

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

El Monvínic és, segurament, la seu més inusual del Voll Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Aquest centre divulgador de la cultura del vi acull, des de fa quatre edicions, algunes de les propostes més originals i exclusives de la programació del festival: les Monvínic Experience i les Downbeat Blindfold Test.

Experiències úniques
Les Monvínic Experience proposen un exquisit maridatge entre vi i jazz, en què un dels músics del cartell del festival interpreta improvisacions inspirades per una selecció de caldos triada pels sommeliers del Monvínic, mentre els assistents les degusten, simultàniament i una per una. Les possibilitats que ofereix aquest joc són múltiples: tastar el vi primer i veure si allò que ens suggereix ho evoca o no la música que sentirem, o escoltar primer i comprovar si el tast sorprèn.

Després de comptar en anteriors anys amb el guitarrista nord-americà Kurt Rosenwinkel, amb el pianista cubà establert a Barcelona Omar Sosa i amb el trompetista italià Paolo Fresu, en la 45a edició del festival el Monvínic va comptar com a convidat especial amb el saxofonista nord-americà, compositor i 'band leader' Ravi Coltrane, fill de John Coltrane i un dels representants actuals del post bop. Coltrane va tastar els vins prèviament per preparar les improvisacions, i després va tornar a degustar-los mentre oferia els seus maridatges al públic.

El músic va posar els seus saxos tenor i soprano al servei de dos caves, l'Uvae 2008 (Xarel·lo, Chardonnay), un Brut Nature de Rimarts i el Colet Navazos Extra Brut 2009 (Xarel·lo); dos blancs, Xarel·lo Pairal 2006 de Can Ràfols dels Caus (DO Penedès) i El Quintà 2012 del Celler Bàrbara Forés (DO Terra Alta; Garnatxa blanca); tres negres,  Les Paradetes 2009 (Sumoll, Garnatxa, Samsó, DO Conca de Barberà) del Celler Escoda-Sanahuja, Arbossar 2010 (DO Priorat, Carinyena), de Terroir al Límit, i Auditori 2010 (DO Montsant, Garnatxa), de l'Acústic Celler; i per acabar un vi generós amb solera de 36 anys d'edat, el Marfil Generós Sec (pansa blanca), d'Alella Vinícola, del mateix color ambre que el llautó del seu tenor. La vetllada va comptar amb la presència dels vuit bodeguers, que van presentar les seves creacions.

A ulls clucs
En el marc del Festival Internacional de Jazz de Barcelona 2013, Monvínic també acull una nova edició del DownBeat Blindfold & Winefold Test. La revista DownBeat, publicació nord-americana de referència en l'univers del jazz, dóna nom a aquesta proposta en què un músic ha de reconèixer una sèrie de peces seleccionades per un expert.

En aquest cas el protagonista serà Omar Sosa, que tornarà al Monvínic per intentar reconèixer la tria del periodista de DownBeat Ted Panken. La proposta es complementa amb un winefold test, en què el músic i el públic que ho vulgui tastaran a cegues una selecció de  vins triats per César Cánovas, cap de l'equip de sommeliers de Monvínic, a partir dels temes que sonaran durant la sessió.

Per beure vi

Els Sortidors del Parlament
  • Restaurants
  • Eixample

Els Sortidors del Parlament és el nou paradís per als que gaudeixen d’un bon pica-pica. Entre bótes de vi i mobiliari distret, la gent s’asseu a beure copes d’una bona selecció de vins catalans, de la Catalunya del Nord i internacionals a bons preus.

Can Cisa / Bar Brutal
  • Bars i pubs
  • Bars de vins
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En l'ombrívola i agraïda frescor de Can Cisa, es pot apreciar la primorosa remodelació que han fet d'una taverna de barri. La reverència per la religió del barril i el doll i la pressió veïnal han portat als bessons Colombo, propietaris del restaurant Xemei, a combinar una botiga de vins a l'entrada amb el manteniment d'una barra de vins a granel i bótes. Davant hi ha unes 300 referències de vins, tots ecològics o biodinàmics d'arreu del món, sense cap química o additiu, i a preus ni cars ni barats, en una franja molt interessant. Una taverna d'estil antic que ven vermut a doll.

Publicitat
  • Botigues
  • Vins i licors
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En ple Born trobareu aquesta botiga repleta de propostes nacionals i internacionals i una de les distribuïdores més importants d'Europa. També tenen un espai gastronòmic.

  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cellers
  • preu 3 de 4

La història del Celler Jordana de Barcelona és inspiradora i bonica. En Manel Pujol, que va treballar anys al Club del gurmet del Corte Inglés, el 2013 va tenir l'ocasió d'agafar el Celler Jordana d'Alella. I va convertir un celler obert el 1957 en una botiga/degustació de vins i productes gastronòmics que ha esdevingut de visita obligatòria a Alella, amb més de 500 referències de vins a la venda.

Amb la Rocío Hodaly a finals del 2022 van obrir el Celler Alella de Barcelona, a Sant Antoni. A diferència del germà gran –on la gent s'emporta els productes que acaba de menjar per sopar– l'Alella de Sant Antoni, no és botiga de menjar, però sí de vins i espai gastronòmic. Disposen d'unes 250 referències de vins per a totes les butxaques: si les obres in situ, el preu de llevataps és de sis euros. Si te l'emportes a casa, et descompten sis euros del preu marcat.

Hodaly, que, per cert, és nascuda a Sant Antoni, explica que la cuina "passa per un assemblatge de productes gurmet d'alta gamma molt ben fet. Fem cuina sense foc: només tenim dues salamandres i una torradora". Però d'aquí en surten meravelles com un bikini trufat de mortadel·la de Bolonya, o un tàrtar de tomàquet amb ventresca de tonyina que és un tsunami palatal de greix benèfic. Els dos fan èmfasis en el fet que "només serveixen producte gastronòmic molt escollit, a uns preus que es poden pagar". Sense vi, sopes divinament per 25 euros, i tot l'espai transmet amor per la cultura vitivinícola catalana. 

Publicitat
ElDiset
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Una oferta inacabable de vins catalans i, el més interessant, molts es poden prendre a copes. Ens encanten les torrades que hi fan, com la d’albergínia amb 'mozzarella'. Si sou més de clàssics amb vi, opteu per la fusta de formatges, els carpaccios i les croquetes.  I encara que sembli mentida, aquest és un dels pocs llocs de Barcelona on podeu tastar caves a copes. 

  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Bars de vins
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4

La gentrificació no és un problema temàtic: la substitució d’allò tradicional –'cupcakes' en comptes d’ensaïmades o 'baos' en lloc d’entrepans– per modes d’arreu ens pot agradar més o menys, però no segrega barris ni ciutats. El que discrimina són els preus. El problema de la majoria d’aquests nous locals amb propostes tan 'cool' és que són cars: on abans podies berenar amb tota la família, pel mateix preu ara seràs afortunat si et quedes tip. El recanvi de pobres a rics es fa ràpid amb pujades dels lloguers. Pel camí, anem perdent barris i som expulsats d’on vam néixer. Per sort, hi ha excepcions. El Bar Salvatge és una iniciativa innovadora i popular, que vol apropar a tothom la cultura del vi natural, interessantíssima. Ofereixen vi a copes a molt bon preu: de 2,15 a 5 euros. Surten de vuit aixetes que van canviant, més una del vermut d’en Rubén Parera, que també s’ha encarregat de l’interiorisme, amb fusta, cartells preciosos de fires de vi i un neó salvatge al sostre que ho banya tot de llum carbassa. Fan alguna cosa per picar perquè no caiguis a terra –braó, olives, empedrat– i deixen entrar animals: el seu logo és un hipopòtam taverner, amb davantal, llevataps, ampolla a la mà i fonoll entre dents. Una imatge que representa el seu esperit trapella, original i assequible.

Publicitat
  • 3 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Bars de vins
  • El Gòtic

Després d’un viatge a enoteques i restaurants de Venècia, un parell d’amics van decidir muntar una vinateria amb la mateixa filosofia del país veí. En Miquel Àngel, que avui serveix copes sense parar a la barra del Zona d’Ombra, confessa que el va seduir aquesta abundància italiana de mortadel·la sobre el taulell i vi per a tothom. Disposat a copiar aquest bon costum, els dos amics van voler traslladar la mateixa generositat en aquest local del call de Barcelona. De fet, Zona d’Ombra es fa dir enoiteca, (no desenfundeu el boli, correctors) perquè és el nom italià per als llocs on es beu vi i es menja. Si continuo amb l’aventura lingüística, Zona d’Ombra és la manera com es coneix a Itàlia un gotet de vi. La fal·lera per la cultura del país del costat no minva perquè a Zona d’Ombra, a part de vendre vins de tot l’Estat, ofereixen un bon assortiment de vins italians que els agraden i també el famós aperitiu venecià, l’Spritz. Zona d’Ombra ha nascut des del primer dia amb la vocació de vendre ampolles per endur-nos a casa, però si decidim quedar-nos-hi per tastar les seves croquetes de cabrales o el pernil ibèric, només ens cobren 4,50 euros per obrir-nos l’ampolla que pagarem a preu de celler. Ara que cito la qüestió gastronòmica, no puc deixar de dir que a Zona d’Ombra tenen un pa exquisit que porten cada dia del forn Es Baluard de la Barceloneta. Bon pa, bon vi, i tot allò de la rima que em nego a reproduir. Em pregunto si existeix en italià una traducció per a tan nostrada

L'Ànima del Vi
  • 5 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Bars de vins
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Ens porten una ampolla de sauvignon blanc de Frantz Saumon. No som experts en la matèria i ens hem deixat aconsellar. Flipem amb el vi i aixequem la vista amb un somriure als llavis. A la paret descansa el catàleg d’ampolles més honest i saludable del Born. A l’Ànima del Vi només treballen amb vins naturals, sense additius, vins que han evitat ingerències químiques i manipulacions humanes per arribar a taula gairebé incorruptes. Es nota. El blanc s’evapora com aigua al desert.

Publicitat
Casa Mariol Wine Bar
  • Restaurants
  • Dreta de l'Eixample

Al local de la bodega Casa Mariol, el Casa Mariol Wine Bar, podreu trobar-hi el Suau, la versió actualitzada d'una beguda, mescla de gasosa i cafè. També podreu provar vins de l'Ebre a granel, tot en un ambient cool i jove.

El Petit Celler
  • Restaurants
  • Sarrià - Sant Gervasi

El Petit Celler és un establiment a prop de la plaça de Francesc Macià, aquest Scalextric de cotxes estressats entre oficines bessones. En aquest celler de prestatgeries blanques i inacabables, hi trobarem una varietat increïble de referències: vi, cava, xampany, destil·lats... milers d’ampolles. I sobretot són punt de referència en el servei de vi a copes: a més de botiga i sala de tasts, disposa de zona de WineBar i cafeteria oberta durant tot el dia. Cada quinze dies s'ofereix una nova selecció de deu vins a copes escollida pel sommelier Antonio Lopo, en la qual estan representats tots els estils del món: negres, blancs, rosats, dolços, escumosos, fortificats, naturals ... Qualsevol referència pot aparèixer en la carta si té alguna cosa diferent d'aportar! Totes les copes van acompanyades d'una petita tapa i són servides amb el Coravin, un aparell que manté intacte el vi durant molt de temps ja que no cal obrir l'ampolla per abocar a la copa. Molta actius a les xarxes socials, si us interessa el món del vi convé que els seguiu. Amb bon criteri, qui treballa al Petit Celler ha volgut que els vins estiguin acompanyats de productes de qualitat. Hi trobem patés, formatges artesans, embotits ibèrics i una colla de professionals darrere el taulell que creuen en el producte de qualitat. Amb els seus consells, podem endur-nos una bona representació del que hi ha a la botig, un bon vi, uns embotits i formatges, i així organitzar-nos una festa al Turó Park si fa bo, que potser pe

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat