Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

28 escapades de cultura, natura i diversió amb els FGC

No cal agafar el cotxe per visitar llocs meravellosos a prop de Barcelona. Per Time Out en col·laboració amb FGC

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Viatjar amb els cremalleres de Montserrat i de Núria i amb els Trens dels Llacs i del Ciment és tota una aventura difícil d'oblidar. Aquests vehicles singulars formen part de la flota dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Però els trens 'convencionals' també ens acosten de manera ràpida i econòmica a molts altres indrets que mereixen una visita. Aquí us n'expliquem una trentena. Agafeu el bitllet que marxem!

Cremallera de Montserrat
© Gonzalo Sanguinetti / Diputació Barcelona

1. Cremallera de Montserrat

Què us podem explicar de la muntanya més coneguda de Catalunya que encara no sapigueu? És molt probable que ja hàgiu visitat Montserrat, que hàgiu entrat al monestir, us hàgiu acostat a la talla de la patrona, i us hàgiu quedat embadalits admirant les formes serrades i impossibles de la geologia montserratina. Però si encara no heu salvat mai el desnivell de la muntanya amb el Cremallera, feu-nos cas, pugeu-hi! Des de Monistrol de Montserrat, en 15 minuts de gran bellesa paisatgística us deixarà al centre mateix del recinte del santuari. Un viatge espectacular per a petits i grans i una forma ecològica d'enfilar-se a la muntanya sagrada.
Preneu alguna de les combinacions de bitllet combinat per tal que la visita us surti més a compte.

Per exemple, el 'TransMontserrat' dóna accés al tren fins a Monistrol, al metro de Barcelona, al Cremallera i als Funiculars. O el TotMontserrat, que a més inclou el dinar!

Visita al Castell de Claramunt

2. Visita al Castell de Claramunt

Un castell de frontera, del segle X, i del qual actualment encara podem gaudir gràcies a les diverses restauracions que s'hi han fet. El Castell de Claramunt, situat dalt d'un turó de 461 metres, suposa una magnífica talaia amb panoràmiques espectaculars de la comarca de l'Anoia, i es considera un dels deu millors castells que actualment queden a Catalunya. Per arribar-hi amb transport públic, baixeu a l'estació dels FGC de la Pobla de Claramunt, i una ruta a peu d'uns tres quarts d'hora us hi durà.

El castell està obert matí i tarda de dimecres a diumenge, i també els dilluns i dimarts festius.
Publicitat
Gelida
© Josep Cano / Diputació de Barcelona

3. Gelida

El funicular més antic de casa nostra ens enfila al món medieval del Castell de Gelida i a l'església de Sant Pere del Castell, a la comarca de l'Alt Penedès. La fortificació data del segle X, en temps de Guifré el Pilós, i tot i que durant moltes dècades va restar oblidada i abandonada, diverses reconstruccions han recuperat ni que sigui parcialment el seu aspecte altiu, i avui fins i tot acull un centre d'interpretació i s'hi duen a terme activitats culturals.

El centre d'interpretació roman tancat durant el mes d'agost i del 15 de desembre al 16 de gener. El castell es troba obert tots els matins, excepte els dilluns.
Catalunya en Miniatura

4. Catalunya en Miniatura

Una d'aquelles excursions clàssiques que de segur molts heu fet en etapa escolar, i que ens permet visualitzar els principals edificis i alguns paisatges de Catalunya d'una manera ràpida i divertida, a través de 147 maquetes a escala i amb tot detall. No us ve de gust tornar a Catalunya en Miniatura? A més a més, al costat mateix hi teniu el Bosc Animat, un parc d'aventura entre els arbres amb 4 circuits, uns aptes per als més petits de la família, i altres només per als més valents!

El bitllet combinat inclou el viatge amb tren fins a Sant Vicenç dels Horts, el trasllat en bus fins a Torrelles de Llobregat, i l'entrada a Catalunya en Miniatura.
Publicitat
Parc Natural de Collserola
©Alexa Tucker

5. Parc Natural de Collserola

Quan els trens de FGC fan camí cap al Vallès, el verd de Collserola acompanya el viatjant a banda i banda dels vagons. Diverses estacions són una via directa i una invitació a endinsar-se en aquests boscos, pulmó verd de Barcelona i de l'Àrea Metropolitana, i amb excursions senyalitzades i activitats per descobrir. 8.000 hectàrees us esperen a un no res de casa!

Per accedir al Centre d'Informació del Parc, ho podeu fer des de les estacions de FGC de Baixador de Vallvidrera, Les Planes i La Floresta, a la línia Barcelona-Vallès.
Granja Escola l'Alzina

6. Granja Escola l'Alzina

Situada a tocar de Terrassa, la Granja Escola l'Alzina ofereix un seguit d'activitats relacionades amb els animals, el bosc i l'hort, tant per a escoles com per a famílies. Un lloc ideal on aprendre de la Natura i al mateix temps passar-ho la mar de bé, i encara més, ja que els seus responsables esperen que amb les activitats que proposen "els nens i nenes trobin el marc idoni on millorar la salut, concentrar-se, desenvolupar-se en l'àmbit cognitiu, motriu i emocional, potenciïn la creativitat, augmentin l'autonomia, la seguretat, i adquireixin valors".

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Terrassa Rambla amb FGC, el trajecte d’anada i tornada amb bus TGO fins al Pla del Bonaire i l’activitat a la Granja Escola L’Alzina.
Publicitat
El Tren dels Llacs

7. El Tren dels Llacs

Un viatge amb cert regust nostàlgic i grans paisatges. El Tren dels Llacs uneix Lleida amb La Pobla de Segur amb locomotores dièsel 10817 i 10820 que estiren quatre vagons d'època, creuant 41 túnels i passant per sobre de 31 ponts. La línia va ser inaugurada l'any 1924, si bé només el tram de Lleida a Balaguer, mentre que a La Pobla de Segur no hi va arribar fins al 1951. Els quasi 90 quilòmetres de trajecte són una forma esplèndida de conèixer els paisatges de la Terra Ferma i acostar-nos al Prepirineu lleidatà.

El Tren Històric funciona només en dies concrets entre els mesos d'abril i d'octubre. Imprescindible reserva prèvia!
La Pedrera
© Natalie Pecht / Time Out

8. La Pedrera

A La Pedrera amb FGC? És clar que sí! Certament hi ha moltes altres maneres d'arribar a aquest edifici tan emblemàtic d'Antoni Gaudí, Patrimoni de la Humanitat, però si trieu l'opció dels Ferrocarrils de la Generalitat, l'estació de Provença és a quatre passes de la coneguda cantonada, i a més a més podeu adquirir el bitllet combinat que inclou el bitllet d'anada i tornada fins a
l'esmentada estació i l'entrada a l'edifici.

Els horaris d’obertura són de març a octubre, cada dia de 9 a 20 h. I de novembre a febrer, cada dia de 9 a 18.30 h.

Publicitat
NEAN - Parc Prehistòric - Abric Romaní de Capellades

9. NEAN - Parc Prehistòric - Abric Romaní de Capellades

Al Parc Prehistòric de Capellades hi tenim una vintena de jaciments arqueològics de diverses èpoques, des del paleolític fins a l'edat mitjana, essent doncs un espai força singular i d'un altíssim valor. La visita principal es fa al jaciment anomenat Abric Romaní, del paleolític neandertal, on hi ha situada una exposició, un audiovisual, la visita al jaciment, i fins i tot podreu fer un taller de tir amb propulsor i de tir amb arc. A la riquesa arqueològica cal sumar també la riquesa natural del lloc, amb la Cinglera del Capelló com a protagonista.

El bitllet combinat Inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Capellades amb FGC, el trajecte d’anada i tornada amb autobús i l’entrada al NEAN – Parc Prehistòric de Capellades – Abric Romaní.
Terrassa Modernista
Ajuntament de Terrassa

10. Terrassa Modernista

Terrassa, cocapital del Vallès Occidental, mereix una bona visita, i amb els Ferrocarrils de la Generalitat hi arribarem fàcilment i sortirem de l'estació al bell mig de la ciutat. No haurem de caminar gaire per admirar la Masia Freixa, una de les construccions d'època modernista més emblemàtiques de Terrassa, situada al parc de Sant Jordi, o la Casa Alegre de Sagrera, també de la mateixa època, conservada en el seu estat original i amb uns bells jardins.

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada des de qualsevol estació de la línia Barcelona-Vallès fins a Terrassa Rambla amb FGC, l’entrada a la Masia Freixa, al mNACTEC i a la Casa Alegre de Sagrera.
Publicitat
Cementiri Nou d'Igualada

11. Cementiri Nou d'Igualada

Així d'entrada, anar a passejar per un cementiri potser no entra dins els plans ideals de la vostra jornada. Però és que a casa nostra n'hi ha uns quants, de cementiris, que si us agrada l'art o l'arquitectura cal que conegueu. Per exemple, el Nou d'Igualada, obra Enric Miralles i de Carme Pinós.

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Igualada amb FGC i el trajecte d’anada i tornada amb autobús fins al Cementiri Nou d’Igualada.
Museu del Tren d'Igualada

12. Museu del Tren d'Igualada

Què millor que anar amb tren a visitar un museu dedicat a aquest mitjà de transport? Al Museu del Tren d'Igualada hi trobareu una de les maquetes ferroviàries més grans d'Europa, plena de detalls, així com reproduccions de centenars de locomotores de tots els temps i material original de companyies ferroviàries d'arreu del món. En total, 500 metres quadrats imprescindibles per a tots aquells que de petits (i potser també de grans) no paraven de jugar amb les vies i les locomotores.

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada des de qualsevol estació de la línia Llobregat – Anoia fins a Igualada amb FGC, el trajecte d’anada i tornada amb autobús Masats des de l’estació d’FGC fins al Museu i l’entrada al Museu del Tren.
Publicitat
Museus de Martorell

13. Museus de Martorell

Dos museus a Martorell, el de l'Enrajolada i el Municipal Vicenç Ros, que tenen en la ceràmica el seu nexe d'unió però on també podreu veure rajoles en el primer i un interessant fons etnològic i de pintura, escultura i arquitectura en el segon. A més a més, amb encants afegits: el de l'Enrajolada és un dels museus més vells de Catalunya, mentre que el Vicenç Ros ocupa l'espai d'un antic convent dels Caputxins.

Amb el bitllet podreu fer el trajecte d’anada i tornada fins a Martorell Enllaç amb FGC i la visita guiada als dos museus.

El Mercat de Pagès

14. El Mercat de Pagès

El Mercat de Pagès té lloc cada dissabte al matí a la plaça de la Vila de Sant Vicenç dels Horts, i suposa una excel·lent ocasió per comprar directament als pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat les fruites i hortalisses que reguen i recullen. El Mercat, a més, promou una agricultura justa socialment i ambientalment, i un consum responsable que evita la despesa en envasos i en el combustible que comporten els productes d'importació.

Podeu arribar-hi amb FGC des de l’estació de Pl. Espanya de Barcelona o des de qualsevol altra estació de la línia Llobregat – Anoia.

Publicitat
Colònia Güell

15. Colònia Güell

Una meravella –una més!– sorgida del cervell d'Antoni Gaudí. La Colònia Güell data de finals del segle XIX, quan l'industrial Eusebi Güell decideix traslladar la fàbrica de teixits de cotó El Vapor Vell del barri de Sants a Santa Coloma de Cervelló, i allí hi neix una colònia amb tots els ets i uts. A Gaudí li va encarregar la construcció de l'església, i l'arquitecte hi va treballar durant una dècada, desenvolupant la primera maqueta de catenàries, amb cadenetes de llautó i fins de pesca que formaven paràboles. Ara bé, les dificultats econòmiques de la família Güell a la mort de l'empresari van portar a què Gaudí només acabés la cripta, que avui podem admirar, junt amb altres edificis interessants del recinte.

El Combinat Güell inclou un bitllet d’anada i tornada de 2 zones, l’entrada a La Cripta i una guia d’àudio.
Cremallera de la Vall de Núria

16. Cremallera de la Vall de Núria

Ens traslladem fins al Ripollès per fer una de les excursions més boniques i espectaculars que es poden realitzar amb tren a casa nostra. En concret, amb el tren cremallera de Núria. Podeu agafar-lo a Ribes de Freser o a Queralbs, i a partir d'aquí tot fa pujada sense descans salvant un desnivell impossible entre el verd pirinenc (o molt probablement blanc si és hivern) i moments de postal. Tot per arribar a un santuari històric ple d'història i de llegendes i des del qual les excursions a fer són múltiples.

Existeixen diversos bitllets combinats que permeten l'anada i tornada amb cremallera junt amb altres activitats o àpats a la Vall.

Publicitat
Món Sant Benet

17. Món Sant Benet

Què és el Món Sant Benet? El podríem definir com un complex cultural i lúdic on conviuen el monestir romànic de Sant Benet de Bages, la Fundació Alícia, horts ecològics, un hotel, tres restaurants –un amb estrella Michelin–, espais per a esdeveniments i trobades... Realment tot un món, de passat i de futur, i a més a més envoltat de natura i de tranquil·litat.

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Manresa Baixador amb FGC, el trajecte d’anada i tornada amb autobús fins a Sant Fruitós de Bages o fins a Navarcles i l’entrada al Monestir. Des de l’estació d’autobús fins al monestir hi ha un trajecte a peu d’uns 15 minuts de durada.
mNACTEC

18. mNACTEC

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) viu a Terrassa des de fa més de dues dècades, en una fàbrica modernista que per si sola ja valdria una visita. Hi trobareu una desena de muntatges permanents i altres de temporals que mostren els avenços científics que han anat canviant la història de la humanitat. Arquitectura, vehicles, energia o fins i tot una completa mostra d'ordinadors entre les parets del que segurament és el museu no artístic més important de casa nostra.

El bitllet combinat mNACTEC inclou el trajecte d’anada i tornada des de qualsevol estació de la línia Barcelona – Vallès d’FGC i l’entrada al museu. Es pot comprar en totes les màquines expenedores de bitllets de les estacions d’FGC.
Publicitat
Descobreix Terrassa

19. Descobreix Terrassa

En aquesta mateixa tria d'activitats que podeu fer anant amb FGC ja us hem parlat de la Terrassa Modernista i del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Però és que la cocapital vallesana té encara més atractius, i allò que ara us oferim és un bitllet combinat per anar amb FGC fins a la ciutat i entrar al mNACTEC i a la Seu d'Ègara, un conjunt magnífic de tres esglésies que acumulen diversos segles i estils arquitectònics i que cada dia que passa està més a prop de ser proclamada Patrimoni Històric de la Humanitat.

La Seu d'Ègara és oberta cada dia excepte diumenge tarda i dilluns.

Igualada Museus

20. Igualada Museus

Pell i Igualada són mots que encaixen a la perfecció en una mateixa frase. I és que a la capital de l'Anoia es produeix el 70% de les pells adobades de tot l'Estat espanyol, i és una indústria que a la zona es remunta com a mínim al segle XIV. Al Museu de la Pell podreu aprendre molt sobre aquest sector, i complementeu la visita amb la del Museu del Traginer - Col·lecció Antoni Ros, on s'explica l'evolució del transport tant de mercaderies com de persones.

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Igualada amb FGC, el trajecte d’anada i tornada amb bus fins als museus i l’entrada als dos espais museístics.
Publicitat
Medieval Vallparadís de Terrassa
© Manel Marqués Del Águila

21. Medieval Vallparadís de Terrassa

Al bell mig de Terrassa s'alça el Castell Cartoixa de Vallparadís, una construcció fortificada del segle XII de la qual se'n coneix força bé tota la seva cronologia fins a arribar als nostres dies, convertit en la seu del Museu de Terrassa i envoltat del magnífic parc de Vallparadís. Molt a prop hi queda la Seu d'Ègara, que tampoc us podeu perdre!

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada des de qualsevol estació de la línia Barcelona-Vallès fins a Terrassa Rambla d’ FGC i l’entrada al Castell Cartoixa de Vallparadís i a la Seu d’Ègara.
Mercantic

22. Mercantic

Mercantic està situat en les instal·lacions d'una antiga fàbrica de ceràmica de Sant Cugat del Vallès i obre cada dia de la setmana les seves portes amb més de 200 comerciants residents. El primer diumenge de cada mes amb el Vintage Market, el nombre de paradistes encara és més elevat. Gastronomia, música en directe i activitats culturals completen l'oferta, tot plegat un autèntic deliri per als apassionats del col·leccionisme i de les antiguitats.

Amb el bitllet combinat Mercantic rebreu un obsequi que podeu recollir a la cafeteria El Xiringuito del mateix recinte.
Publicitat
Museu de la Tècnica de Manresa

23. Museu de la Tècnica de Manresa

Anem ara fins a Manresa per tal de visitar el seu Museu de la Tècnica, situat en el monumental edifici dels Dipòsits Vells. Hi trobarem dues exposicions permanents que ens ajudaran a entendre la història econòmica de la capital del Bages. Per una banda, La Sèquia dóna a conèixer la gran obra de la Sèquia des d'una perspectiva històrica, com a gran obra d'enginyeria medieval i tot allò que va suposar per a la ciutat i els seus entorns. Per l'altra, La Cinteria mostra la importància d'aquest sector en el teixit social manresà, amb una gran producció de cintes, vetes i altres productes complementaris del món del tèxtil.

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Manresa Alta amb FGC i l’entrada al Museu.
Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Masquefa

24. Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Masquefa

Sou dels que us agraden els amfibis i els rèptils? Doncs a Masquefa hi xalareu! En aquesta població de l'Anoia s'hi troba un dels centres més exòtics de Catalunya, el CRARC (els vilatans el coneixen més com a COMAM). Té per objecte sanar i afavorir la reproducció de rèptils i amfibis, amb especial atenció a les espècies autòctones. Al mateix temps obre les portes als visitants per tal d'exercir una funció didàctica i donar a conèixer aquests animalets que produeixen passió en algunes persones i pànic en d'altres.

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada des de qualsevol estació de la Línia Llobregat – Anoia fins a Masquefa amb FGC i l’entrada al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya.
Publicitat
CosmoCaixa

25. CosmoCaixa

El què fou el primer museu de la ciència interactiu de tot l'Estat, des de fa una dècada se'ns presenta amb el nou de CosmoCaixa utilitzant tots els recursos més moderns i amb un munt d'experiències per viure i per aprendre, tant petits com grans. Podrem saber millor des de com es va formar l'Univers fins a descobrir un tros de selva amazònica!

El bitllet combinat CosmoCaixa inclou el trajecte d’anada i tornada amb tren fins a l’estació d’Av. Tibidabo i l’entrada a CosmoCaixa. Recordeu que els menors de 16 anys i els clients de “la Caixa” tenen entrada gratuïta al recinte, per tant només els cal adquirir un títol de transport no combinat.
El Tren del Ciment

26. El Tren del Ciment

Són només 3,5 quilòmetres de recorregut però que ens porten a llocs tan interessants com la fàbrica de ciment Asland (avui museu), en el terme de Castellar de n'Hug, o els gaudinians Jardins Artigas, a La Pobla de Lillet. El Tren del Ciment és tota una aventura per ell mateix, empès per una locomotora antiga dièsel i amb quatre vagons amb capacitat per a 25 persones cadascun. La seva construcció es va fer per unir Guardiola de Berguedà amb la fàbrica de ciment impulsada per Eusebi Güell.

El trajecte total dura uns 20 minuts, i té quatre estacions: La Pobla de Lillet, La Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment - Castellar de n'Hug.
Publicitat
Torre Bellesguard

27. Torre Bellesguard

Bellesguard és un racó de Barcelona que, gràcies a l'abundància d'aigües subterrànies i a la puresa del seu aire, ha estat habitat des de fa més de dos mil anys. S'han trobat restes de ceràmica ibèrica del segle II abans de Crist, així com ceràmica romana de l'any 50 després de Crist.

Va ser residència reial del monarca Martí I l'Humà, rei de la Corona d'Aragó, entre els anys 1408 i 1410, i encara avui és possible trobar als voltants de l'edifici construït per Gaudí les restes medievals del castell i de les muralles. Posteriorment, han estat molts els personatges rellevants que al llarg dels segles han coincidit a Bellesguard, que ha estat escenari d'importants fets històrics fins al passat recent.

La història de la finca és tan antiga que només es coneix una petita part, i la implicació d'Antoni Gaudí amb Bellesguard és tan complexa i tan personal, que encara queden per desxifrar molts detalls de la seva construcció, del seu propòsit i de la seva raó de ser.

El bitllet combinat inclou l’anada i tornada en tren d’FGC des de qualsevol estació de la línia Barcelona-Vallès fins a l’estació d’Avinguda de Tibidabo.
Museu del Molí Paperer de Capellades

28. Museu del Molí Paperer de Capellades

Capellades va ser un molt important nucli paperer en el decurs dels segles XVIII i XIX, sobretot en la fabricació de paper de barba i de fumar. Avui podem conèixer aquest pes històric del sector en la població i el procés d'elaboració del paper gràcies al Museu Molí Paperer de Capellades, un centre molt complet situat en un bonic i emblemàtic edifici, un molí de més de 200 anys situat al costat d'una gran bassa, la força de l'aigua de la qual era precisament la que feia funcionar aquest i altres molins paperers dels voltants.

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Capellades amb FGC, el trajecte d’anada i tornada amb autobús i l’entrada al museu.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat