Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Claus casa

Consells per comprar o llogar pis a Barcelona

Ubicació, veïns, orientació, documentació... Totes les claus per trobar un bon lloc per viure a Barcelona!

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Busqueu pis a Barcelona? Ja sabeu per on començar? Hem preparat uns quants consells que segur que us ajudaran a l'hora de trobar un bon lloc per viure a Barcelona. Des de com assegurar-vos que tota la documentació està ordre fins a recursos per compartir pis, sense oblidar com escollir la millor ubicació i orientació. No us desanimeu, el pis ideal us està esperant!

BUSQUEU EL SUPORT DELS EXPERTS

Confieu en un professional almenys a l'hora de formalitzar el contracte, ja sigui un advocat, un API (dedicats a la compra/venda d'immobles) o un administrador de finques (gestionen comunitats de propietaris i lloguers). Teniu dret a demanar-los el número de col·legiat i a trucar al col·legi respectiu davant qualsevol dubte

COMPROVEU QUE TOT ESTÀ EN REGLA

Abans de firmar un contracte: informeu- vos bé de qui és el propietari, no només l'intermediari, i del número de cadastre de l'habitatge; reclameu la cèdula d'habitabilitat i el certificat d'eficiència energètica; heu de deixar clar fins on s'han pagat els subministraments, i vigilar que tot funcioni bé.

Publicitat

EVITEU SORPRESES FINALS

Repasseu totes les condicions i concreteu què engloba el preu final: hem de saber quines poden ser les despeses addicionals (serveis de les comunitats de propietaris, porteria, impostos, subministraments...) i quin espai concret estem arrendant / comprant (s'ha de preguntar per l'accés a zones comunes com terrats, golfes, aparcaments...).

LLEGIU LA LLETRA PETITA!

Reviseu els canvis en la legislació: les noves hipoteques ja no desgraven a la declaració de la renda; l'impost sobre transmissions patrimonials d'immobles i per compra d'habitatge nou s'ha incrementat fins al 10%; l'obligació de romandre en un pis s'ha reduït d'un any a 6 mesos; les pròrrogues dels contractes de lloguer es fan per 3 anys i ja no per 5...

Viure sol

Si busqueu pis en solitari us serveix qualsevol dels portals generals, que permeten filtrar la cerca per número d’habitacions, superfície o preu. O us podeu adreçar a webs de 'singles' que compten amb un apartat immobiliari com Espacio Singles. Al portal immobiliari de Catalunya Caixa també hi ha un àrea especial dedicada als “pisos petits”. I recordeu que les famílies monoparentals poden accedir a ajuts públics per a l’accés a l’habitatge.

Publicitat
Orientació

Orientació

Si el pis està orientat al nord, pot ser perfecte per a vampirs i gent nocturna. Això sí, gastareu molta calefacció. Al contrari, si és orientació est, oblideu les falgures i prepareu-vos per gastar en aire condicionat. Tanmateix, l'aire sol ser més econòmic que la calefacció.

Veïns

Fixeu-vos en quantes bústies hi ha. Si n'hi ha poques, tindreu menys problemes però més derrames (que sovint són més problemes). Molts veïns vol dir pagar menys. Parleu amb els veïns abans de quedar-vos un pis: sempre tindran alguna cosa a dir. Pregunteu al de la porta del costat: si  surt amb una camisa de força o una cicatriu li travessa la cara, potser el pis no molava tant com havíeu pensat!

Publicitat

Ubicació

Si el pis és sota una coberta pots tenir problemes amb filtracions, humitats, temperatures extremes... mentre que els pisos baixos tendeixen a tenir problemes d'humitats per capiŀlaritat (molt difícils d'eradicar) i poca llum.

Finques antigues

Als pisos antics, fixeu-vos en si les façanes i les cobertes estan en bon estat. Pregunteu a l'administrador si està previst fer obres o si hi ha derrames pendents. Una finca antiga és molt xula, però sol ser com un nen: no parareu d'invertir-hi diners!

Publicitat

Pressupost

Si un cop pagat el pis, ja sigui de lloguer o de compra, no us quedarà un ral, busqueu un lloc que realment sigui per entrar-hi a viure. Els pisos de les iaies acostumen a estar bé i són trendies: funcionaran fins que us pugueu permetre arreglar-lo.

Informació

Busca en el Punt d'Informació Cartogràfica  si el pis té alguna afectació urbanística o si la finca té un nivell de protecció patrimonial alt: això pot afectar a l'hora de fer obres a l'habitatge, canviar les finestres...

Més idees per trobar casa

Més idees per trobar casa

Més enllà dels grans grups immobiliaris de tota la vida i els portals a Internet més transitats, estan sorgint una sèrie de noves empreses immobiliàries que renoven el sector des de la joventut i també l’especialització. A Monapart tenen un catàleg de cases que ells qualifiquen d’“extraordinàries” i a Keli se centren en habitatges de la zona alta de Barcelona. Només d’entrar a les seves webs, ja s’hi respira un altre aire.

Les cooperatives sindicals ofereixen als seus socis promocions d’habitatge social: la de la UGT és Qualitat Habitatge Social i la de Comissions Obreres, Habitatge Entorn. I no s’han d’oblidar iniciatives més locals com la veterana Cooperativa Obrera d’Habitatges del Prat del Llobregat. L’entorn veïnal també promou les seves cooperatives de promoció d’habitatge. A Barcelona funciona sobretot Sogeur.

Diferents associacions i iniciatives treballen per canviar el model d’accés a l’habitatge: Sostre Cívic reivindica els models de cooperatives d’ús (MCU); Vida + Fàcil desenvolupa a Barcelona el concepte de 'cloud housing', i també hi ha en marxa diferents projectes de 'cohousing', una actualització de la vida en comuna (ecohousing.es). I si el que us preocupa és el respecte al medi ambient, consulteu quins pisos són més eficients energèticament a la Xarxa d’Habitatges Sostenibles. L’Ajuntament de Barcelona disposa de diferents oficines que assessoren i gestionen l’accés als pisos i a l’habitatge de protecció oficial. La Generalitat de Catalunya també ofereix uns serveis similars. I si us interessa, podeu consultar informació sobre pisos de protecció oficial a tota l’Àrea Metropolitana.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat