Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Vermuts guanyadors Premis Vinari 2015
© Jordi PlayVermuts guanyadors Premis Vinari 2015

Els millors vermuts catalans del 2015

Els primers Premis Vinari dels Vermuts 2015 han triat els vermuts fets a casa nostra. Aquests son els premiats

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Quan a l'edició dels premis Vinari dels Vins Catalans del 2014 es va incloure un premi pel millor vermut, ja es veia que això no acabaria aquí. I així va ser: aquest 2015 s'ha celebrat el primer concurs de vermuts catalans. Aquesta és una aposta de VADEVI.cat, amb el suport de l'Ajuntament de Reus, que promociona l'elaboració de vermuts de qualitat a Catalunya. Aquest vi aromatitzat amb herbes (i que normalment es beu acompanyat d'alguna coseta per picar) va guanyant dia a dia més reputació i fins i tot es pot trobar com a beguda principal dins els còctels més sofisticats.

Aquesta primera edició comptava amb tres categories que van ser: la categoria de vermuts blancs, daurats i taronges; la de vermuts negres, i per acabar la de vermuts negres reserva. El jurat es va formar per enòlegs, sommeliers, bàrmans, periodistes especialitzats i persones del sector vermutaire. Entre d'altres hi van participar: l'enòleg de Codorníu durant més de 40 anys, Lluís Ràfols; la presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers de Tarragona, Anna Casabona; i la sommelier de La Cuina del Guinardó i premi Nas d'Or 2011, Montse Velasco.

Els premiats dels Premis Vinari dels Vermuts 2015

VERMUT CHAPPÓ BLANC

VERMUT CHAPPÓ BLANC

Categoria: Blancs, daurats i taronges

Aquest vermut infusionat amb herbes, cítrics i diferents espècies ha estat elaborat al Maresme amb una base principal de vermut Chapp i una barreja de vi blanc de les varietats xarel·lo i macabeo. La xef de la Calèndula de Girona, Iolanda Bustos, explica que hi “destaquen notes afruitades, de fruita de pinyol com els préssecs, albercocs, nespres, i molt floral, amb records de gessamí i flor de taronger, pels records cítrics. Molt equilibrat en nas i en boca”. Un excel·lent acompanyament per abans dels àpats.

Preu: entre 7,50 € i 9,90 €

VERMUT YZAGUIRRE BLANCO RESERVA

VERMUT YZAGUIRRE BLANCO RESERVA

Categoria: blancs, daurats i taronges

Ricard Martínez, bàrman del F&B Hotel Duquesa de Cardona de Barcelona creu que aquest Yzaguirre Blanco Reserva és “un vermut blanc que presenta unes aromes suaus i sorprèn en boca, amb un toc picant i especiat al final”. L'elaboració d'aquest vermut es basa en la mateixa tècnica que utilitzaven les antigues cases productores dels Alps. Després de dotze mesos de criança en barriques de roure, és un perfecte acompanyament per un tast a mitja tarda o de nit.

Preu: 9,50 €
Publicitat
VERMUT CHAPPÓ DAURAT

VERMUT CHAPPÓ DAURAT

Categoria: blancs, daurats i taronges

Mitjançant el mètode tradicional i infusionant trenta-cinc varietats diferents d'herbes, s'aconsegueix aquest vermut Chappó Daurat. Josep Escudero, enginyer i membre docent de l'escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, l’Escola d'Espiells, diu d'aquest licor que és “un vermut de tall clàssic i elegant, llarg i golós. Amb el punt de dolçor que ajuda i embolcalla l'amargor, molt ben equilibrat. En resum, una delícia”.

Aquest vermut, molt recomanat com a un bon digestiu, és també molt utilitzat a l'hora d'elaborar grans receptes culinàries. Però tampoc ens podem oblidar d'ell a l'hora de preparar els còctels, perquè com bé apunta Manel Trivió, president honorífic del Club del Bàrman de Catalunya i propietari del desaparegut i plorat Tirsa Cocktail Bar, “és ideal per al còctel Manhattan”.

Preu: entre 7,50 € i 9,90 €
VERMUT DE FALSET TARONJA

VERMUT DE FALSET TARONJA

Categoria: blancs, daurats i taronges

D'aquest vermut “de color taronja amb reflexos daurats” destaquen, segons l'enòleg Fermí Ferré, “en nas, les aromes d'herba seca i fruits secs. En boca, té una entrada fresca, un bon cos i una amargor-dolçor molt ben equilibrada”. Aquest licor, que s'embotella en petites quantitats, està infusionat amb 120 herbes diferents: a mesura que es van omplint ampolles es van reomplint les tines perquè no s'arribin a buidar mai.

Preu: 7,75€
Publicitat
VERMUT CORI

VERMUT CORI

Categoria: vermuts negres

L'enòleg que va ser a Codorníu durant més de 40 anys, Lluís Ràfols, descriu aquest Cori com “un vermut roig de color caoba, amb un nas net, potent, equilibrat i clàssic, on destaquen sobretot les herbes mediterrànies. Bona boca complexa amb notes amargues que sobresurten al final”.

Preu: 4,5 €

VERMOUTH OLAVE ROJO

VERMOUTH OLAVE ROJO

Categoria: vermuts negres

Després de tres mesos en barrils de roure i una maceració de dos mesos amb vuitanta herbes aromàtiques diferents, neix aquest vermut. Segons Montse Nadal, presidenta del concurs de vins de la DO Tarragona i professora de la Facultat d'Enologia de Tarragona (URV), és “en vermut ben harmònic, bon equilibri entre la dolçor del caramel i el bouquet de les herbes aromàtiques i els punts d’amargor. En boca, té una bona persistència i un final llarg i intens”.

Preu: entre 6,5€ i 7 €
Publicitat
VERMUT MIRÓ ROIG

VERMUT MIRÓ ROIG

Categoria: vermuts negres

Un dels consells que més apreciaran els amants dels còctels i el vermut és la recomanació d'en Jordi Noguer, propietari i xef del restaurant La Clau de Sant Pere de Ribes, qui asssegura que el vermut Miró Roig és “perfecte per elaborar un còctel Negroni”.

A més d'això, aquest Miró està elaborat amb una combinació d’herbes aromàtiques naturals, una maceració marcada i lleugerament balsàmic. Com explica Josep Sucarrats, director de la revista CUINA, autor del llibre 'Teoria i pràctica del vermut',  hi "predominen les notes d'herbes aromàtiques, espècies dolces i també les sensacions herbàcies, de frescor. Té el contrapunt just d'amargor final. Un vermut rodó i ben equilibrat".

Preu: 5 €
YZAGUIRRE ROJO RESERVA

YZAGUIRRE ROJO RESERVA

Categoria: negres reserva

Amb un vi base que barreja diferents vins blancs de diferents zones espanyoles, ens trobem amb un vermut intens i especiat. Montse Velasco, premi Nas d'Or 2011 i sommelier de la Cuina del Guinardó, troba que és “un vermut de tons que recorden al cafè amb reflexos ambarins, net i brillant. Nas intens i complex, amb un perfil aromàtic molt persistent i de sabor molt agradable”. Un vermut madur, amb potència i dens, que és la vanguàrdia de la marca.

Preu: 10,50 €
Publicitat
VERMUT DOS DÉUS RESERVA 2014

VERMUT DOS DÉUS RESERVA 2014

Categoria: negres reserva

Tot i que el preu és superior al de la resta de la carta (24 € aproximadament), és un beuratge que ofereix una simfonia de notes balsàmiques de regalis, caramel torrat, passes i vi Pedro Ximénez. La presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers de Tarragona, Anna Casabona, el presenta “de color ambre, mat, molt subtil en nas amb presència de notes d'herbes i frescor. En boca és amarg i de llarg final. Autèntic i amb caràcter”.

Preu: aprox 24 €
VERMUT MYRRAH RESERVA

VERMUT MYRRAH RESERVA

Categoria: negres reserva

Si aquest vermut té alguna característica especial és la fusió d'aromes cítrics, de fruits secs i espècies orientals amb herbes de muntanya. Perfecte per fer un mos abans de dinar, es recomana servir 'on the rocks' a temperatura natural. Clara Antúnez, sommelier i nutricionista, i autora del llibre '100 vins catalans que has de conèixer', assenyala que és “un vermut que presenta un bon equilibri de notes dolces -records d’aromes d’herbes medicinals-, amb un interessant toc amarg i del pas per fusta”.

Preu: 9,5 €
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat