Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Colla Joves Xiquets de Valls

La Ruta del Cister: terres castelleres i patrimoni monàstic

Escapada de tardor-hivern per conèixer els tres monestirs cistercencs i també altres llocs d'interès de la zona

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

La coneguda Ruta del Cister, dins la marca turística Costa Daurada, té com a grans atractius els monestirs cistercencs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, que conformen un dels conjunts patrimonials més interessants i importants del país. Tot i així aquestes terres guarden molts altres tresors, que poden anar des de coves fins a santuaris modernistes. Us garantim que no desaprofitareu ni un minut en aquesta escapada que us proposem.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA RUTA DEL CISTER

Tarda dia 1: les Coves de l'Espluga i Montblanc medieval

Tarda dia 1: les Coves de l'Espluga i Montblanc medieval

Si l'estada la comencem divendres a la tarda, us proposem començar els vostres passos a la comarca amb una visita a les Coves prehistòriques de l’Espluga de Francolí, accessibles i recomanades per tot tipus d’edat i públics, i de segur que els petits de la casa s'ho passaran la mar de bé. L’horari d'obertura de divendres tarda és de les 16h a 18h.

Després us podeu desplaçar fins a Montblanc, a tan sols nou quilòmetres, i visitar el conjunt medieval. Amb l'última claror de dia i la primera foscor de la nit us sorprendrà. Qualsevol època de l’any és bona per passejar per carrers empedrats i places porticades, visitar esglésies i palaus i descobrir la història i les llegendes que guarden les pedres vives.

Matí dia 2: Santa Maria de Poblet i Vimbodí

Matí dia 2: Santa Maria de Poblet i Vimbodí

És l'únic dels tres monestirs de la Ruta del Cister que està declarat per la UNESCO Patrimoni Mundial de la Humanitat, i certament el seu aspecte majestuós, les seves dimensions, però també la bella factura dels seus claustres o fins i tot dels sepulcres dels reis allí enterrats justifiquen amb escreix aquest reconeixement. És el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, on passarem el matí. Avui hi segueix vivint una comunitat de monjos.

El monestir és precedit per una gran esplanada (plaça de la Corona d'Aragó), que dóna pas a la imatge poderosíssima de l'edifici, amb les seves dues torres hexagonals en la part central, més pròpies d'un castell que d'un monestir, i que flanquegen la Porta Reial. Un cop dins, de seguida es fa cap al claustre, excel·lent amb tots els seus elements que ens permeten fer una classe de luxe i en viu d'història de l'art amb les diferències entre el romànic i el gòtic, i lloc de pas obligat cap a totes les cambres que ens van meravellant. Començat a aixecar a mitjans del segle XII quan Ramon Berenguer IV acabava de conquerir aquestes terres, el monestir ha passat al llarg de la història per molts moments esplendorosos i d'altres de molt delicats i de destrucció. Però avui se'ns presenta ple de llum. A l'església, per exemple, podem veure-hi el magnífic retaule d'alabastre del segle XVI, i, com no, les tombes dels vuit reis i les sis reines de la Corona d'Aragó que hi reposen des de fa segles.

Acabada la visita, podem anar fins a Vimbodí, a només cinc quilòmetres, i entrar al seu Museu del Vidre, on podreu veure en directe l'elaboració de peces de vidre fumat. El museu el trobareu obert de 10 a 14 h.

Publicitat
Tarda dia 2: els romans a la Ruta del Cister

Tarda dia 2: els romans a la Ruta del Cister

Anem ara a conèixer el monument visitable més antic de la comarca. Es tracta del Columbari romà de Vila-rodona. La construcció del Columbari està relacionada amb un ritu religiós funerari, la incineració, que fou vigent en el món romà fins al primer terç del segle II dC. Les despulles del difunt, col·locades damunt una pira de llenya, eren cremades, i les cendres que s’obtenien, guardades en unes urnes de fang. Al voltant del segle V aC les urnes cineràries es van dipositar en uns edificis de planta circular o rectangular que i dins de nínxols o fornícules adossades a les parets.

Podeu fer una visita guiada del Columbari o bé del poble en general concertant-la a l’Ajuntament al telèfon 977 638 006, i si hi aneu a meitats de maig podreu assistir a activitats de recreació dins el programa de Tarraco Viva. Consulteu dates i preus.

Pels que encara no coneixeu el Reial Monestir de Santes Creus, us el proposem com a alternativa a la visita al Columbari romà. Dels tres monestirs cistercencs és el que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcció. És un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que podem visitar en l'actualitat. Fundat el 1168, protegit per la noblesa i els reis, es va convertir en un centre espiritual, d'estudis i de colonització del territori. La vida monàstica s'hi va mantenir, ininterrompudament, fins el 1835. En l’actualitat està deshabitat i forma part del monuments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Entreu al seu web per consultar visites guiades i altres activitats.

Dia 3: de castells i cellers

Dia 3: de castells i cellers

De bon matí us proposem que conegueu municipi de Querol, un poblet típic de muntanya, que ja en el recorregut per arribar-hi suposa tota una excursió paisatgística. Quan hi arribem veurem un poble de tipologia rural, amb cases amb portals adovellats i l'església de Santa Maria i els murs que queden del castell. Si encara no heu esmorzat, us recomanem que feu parada al restaurant del poble. Tot seguit podreu visitar l’Aixopluc dels Castells del Gaià. Aquest espai en forma de porxada a dues vessants a la plaça de Querol compta amb cinc cartelleres i dues maquetes que expliquen el paper clau d’aquesta zona en la creació de la nació catalana. Durant un segle (X-XI) el riu Gaià va ser la terra frontera entre la Catalunya Vella i l’Al-Àndalus, dècades en les quals es varen aixecar nombroses fortificacions al voltant del Riu Gaià.

En cas que us interessi el món del vi, us recomanem passar el matí al celler modernista de Nulles, on trobareu diverses experiències enoturístiques i gastronòmiques en una de les anomenades Catedrals del Vi.

Torre de la Mixarda
  • Llocs d'interès

Torre de guaita de planta circular i de 10 metres d'alçada i 6 de diàmetre, es va construir entre els segles XVI i XVII. Es pot visitar el seu interior, on hi trobem un centre d'interpretació de les torres de guaita. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Per arribar-hi, des de Figuerola del Camp agafar el camí en direcció a Valls, i seguir unes banderoles verdes.

Conjunt medieval de Conesa
  • Llocs d'interès

El nucli històric de Conesa està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, i només hi podreu accedir a través del portal de Santa Maria o el de Sant Antoni, del segle XIV. Carrers per passejar-hi tranquil·lament mentre es van veient restes de la muralla, de torres, o l'església parroquial de l'Assumpció. Per a visites guiades cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 626 900 520.

Publicitat
Monestir de Santa Maria de Vallbona
  • Què fer
  • Espais per a celebracions

És el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya. Compta amb 850 anys d'història i avui segueix habitat per una comunitat de monges. D'aspecte més humil que els de Poblet i Santes Creus, la visita i el desplaçar-s'hi val també en aquest cas la pena i així poder conèixer, entre altres dependències, l'auster però bell claustre, la despullada sala capitular, i l'església d'una sola nau, a més a més d'un arxiu ric en documents històrics.

Centre d’interpretació del tèxtil i Museu Agrícola La Fàbrica
  • Què fer
  • Centres culturals

La Fàbrica era un complex industrial que engloba la fàbrica, la xemeneia, la casa, la bassa, i els terrenys de la fàbrica tèxtil Martí, Llopart i Trenchs, fundada al Pla l’any 1916, i que va donar feina a moltes persones del poble i dels voltants. Destaquen els elements modernistes i la bassa, que sorprèn per les grans seves dimensions. En l'actualitat una de les naus acull el Museu Agrícola, i també hi trobareu el Centre d’Interpretació del tèxtil, amb tres telers centenaris, una taula interactiva i un vídeo promocional. Per visitar-lo, poseu-vos en contacte amb l'Ajuntament a través del telèfon 977 630 006.

Publicitat
Visites Guiades de Santa Coloma de Queralt
  • Què fer
  • Rutes i passejades

A Santa Coloma de Queralt podeu fer tres tipus de visites guiades: La Ruta monumental i històrica, la Ruta del Segle XIX i la Ruta monumental amb cançons i llengües medievals: gregorià, occità, castellà antic, sefardita... Des de l’Oficina de Turisme de Santa Coloma de Queralt s’organitzen al llarg de tot l’any aquestes visites guiades per conèixer els indrets més interessants de la vila. Per més informació i reserves heu de contactar amb l’oficina de turisme.

Museu del Torró i la Xocolata d'Agramunt
  • Llocs d'interès

Un recorregut a través de la història que us portarà a descobrir els orígens i l'elaboració del torró i la xocolata, i la trajectòria de l'empresa Torrons Vicens, a través d'imatges, sons i olors. Afegir que al voltant del 12 d'octubre se celebra a Agramunt la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història natural

El Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí, comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals. Les col·leccions es troben dividides en diverses seccions instal·lades museogràficament per recórrer a través del temps i fins a l'actualitat el coneixement del món rural català.

  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

Un passeig i un salt en el temps per la fàbrica de Cal Trepat, la principal productora de maquinària agrícola de tot l'Estat espanyol durant el segon terç del segle XIX. El museu forma part de la Xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Publicitat
Conjunt medieval de Guimerà
  • Llocs d'interès

Poble amb encant i amb un conjunt històric de gran valor, catalogat com a Conjunt Historicoartístic per la Generalitat de Catalunya, Guimerà manté els seus carrers d'estructura plenament medieval, en constant pujada fins a l'església de Santa Maria i al que queda del castell, des d'on es pot gaudir d'unes magnífiques vistes. Durant el mes d'agost s'hi organitza un mercat medieval amb un decorat natural privilegiat.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat