Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Parc de la Ciutadella
© Olivia Rutherford / Time Out

Barcelona a peu: Parc de la Ciutadella

El parc més important de la ciutat bé es mereix una visita

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

El nom de Parc de la Ciutadella prové de l'odiada ciutadella borbònica que va ocupar aquest emplaçament des de 1716 fins el 1869, després que durant la revolució antiborbònica de 1868 el General Prim decretés la seva donació a la ciutat i passés a ser un parc públic. La plaça d'armes va ser entusiàsticament enderrocada per centenars de voluntaris. Anys més tard, i amb motiu de l'Exposició Universal de 1888, van construir-se els jardins d'esbarjo i encara es troben disseminats pel parc diversos records d'aquella exposició.

El grandiós Arc de Triomf, al nord del parc, va construir-se per marcar la seva entrada, i està flanquejat per la primera de les dues "estàtues del progrés" alçades amb motiu de l'Exposició: la del Comerç a l'esquerra i la de la Indústria a la dreta. Una vegada superada l'entrada, a la dreta hi ha el Castell dels Tres Dragons, obra de Domènech i Montaner, de maó vermell i rajoles i actual Laboratori de Natura, que va ser el Cafè-Restaurant de l'Exposició. Una mica més endavant hi trobem el Passeig dels Til·lers, i a l'esquerra, el modern monument que Antoni Clavé va dedicar al centenari de l'Exposició Universal.

Seguim aquest camí i al final girem a la dreta. Vint metres més endavant trobem, a l'esquerra, una de les fonts Wallas. El filàntrop Sir Richard Wallas va donar durant el segle XIX dotze d'aquestes fonts d'aigua potable de ferro forjat, però actualment només se'n conserven cinc. Seguim a la dreta i trobem La Cascada, obra de Josep Fontseré, que va comptar durant la seva construcció amb la col·laboració d'un jove i desconegut Antoni Gaudí. Des d'aquí seguim el camí de l'esquerra, que ens porta al llac navegable que veiem a la nostra dreta, mentre que a l'esquerra hi veurem el mamut de mida real. La intenció inicial era que, al costat d'aquest apreciat mamut, es col·loquessin dotze espècies d'animals prehistòrics també de mida real, però l'escriptor i geòleg Norbert Font i Sagué, promotor d'aquesta idea, va morir abans de dur a terme el projecte.

Continuem per aquest camí en direcció sud i a l'esquerra veiem els edificis del Parlament de Catalunya, i a la seva dreta, l'elegant jardí del Pati de les Armes que va ser dissenyat per J.C. Forestier l'any 1917. Al centre hi ha l'escultura de Josep Llimona, Desconsol. Al final dels edificis del Parlament i al costat de l'antigua porta del zoològic hi trobem el monument a Walt Disney, un conjunt de cèrvols a punt de saltar. Seguim cap a la dreta i llavors a l'esquerra fins a topar amb el monument als voluntaris catalans. A la placa s'hi pot llegir "Als catalans morts a França i arreu del món en defensa de la llibertat, 1914-1918/1939-1945”. Sota la dictadura de Franco, aquesta placa va ser substituïda per una que mencionava únicament la Primera Guerra Mundial, i el sexe nu de l'escultura va ser cobert amb una puritana fulla de figuera que encara es conserva.

Més enllà, trobem l'entrada del zoològic, i davant s'aixeca l'imponent estàtua eqüestre del General Prim, la força impulsora del parc. Davant d'ella hi ha dues estàtues més del "progrés", la de l'Agricultura i la de la Marina. Enlloc de sortir per aquí, podem girar a la dreta i prendre el Passeig dels Til·lers, on trobarem l'Umbracle. Aquest elegant edifici d'estructura de fusta, dissenyat també per Fontseré, acull palmeres i diverses plantes tropicals. Al seu costat hi ha l'edifici d'estil neoclàssic de l'antiga secció de geologia del Museu d'Història Natural, actual Museu Martorell, i continuant fins la sortida, en direcció al Passeig de Picasso, podem veure l'Hivernacle, edifici de ferro i cristall, inspirat en la torre Eiffel.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat