Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
The Fish and Chip Shop
©MariaDiasThe Fish and Chip Shop

'Fish and chips' de lluç de palangre

Peix i patates a l'anglesa en versió mediterrànea, 'hipster' i gurmet

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Una estampa tan costumista com el fish and chips a l'hàbitat urbà londinenc és exòtica a l'Esquerra de l'Eixample. I exotisme i costumisme -a la catalana- es barregen a The Fish and Chips Shop, a Rocafort amb Gran Via. Un senyor comercial intenta vendre cursos de català i de cuina a en Magid Alam i al seu germà Mani, que no fa ni dues setmanes que han obert aquesta deliciosa cantonadeta. Bona sort, venedor: aquests joves pakistanesos -establerts aquí el 1996- tenen un català tan impecable com les seves habilitats gastroculinàries. "Un dia, sortint al matí de l'Apolo, em va venir de gust un fish and chips. I em vaig adonar que aquí no n'hi havia cap -explica en Magid-. Vam voler muntar un fish and chips però que no fos el típic porc greixós de Londres". Puntualitzat que a la capital també n'hi ha de gurmets, ben cert, els va visitar per aprendre.

Al cantó bo del peix fregit
Qui escriu això, pot comparar el sòrdid i corretjós chippie britànic embolicat en paper de diari, i també la delicadesa fresca i arrebossada de l'Icelandic Fish and Chips de Reykjavík. Es tracta del segon cas; esclar que a Björkland et claven uns 20 euros per plat, aquí per deu-dotze surts cantant La Traviata, amb dues canyes, ració abundant (a 6,95 euros) i un pastís excel·lent.

"No fem servir ni bacallà, ni perca, ni panga, fem servir lluç de palangre, pescat amb ham, si el pesquen amb la xarxa queda molt tou", m'explica en Magid. Gaudeixo dels plaers curriquis d'una cervesa molt ben tirada i d'un cucurutxo de peix boníssim, delicat: la tempura va fumada amb llenya de castanyer i porta romaní, que suco com un boig en salsa tàrtara, chutney de mango i salsa de iogurt.

Amb tots els detalls estudiats
Les patates també estan a l'altura, amb quatre espècies i sal fumada. S'autoanomenen slow fast food: "Potser triguem vint minuts a servir-te el plat, però et tallem el peix davant teu i veus com fregim la tempura", diu en Magid. Els dilluns tanquen, no hi ha peix fresc. La botiga és mínima: una finestra al carrer amb estació de cafè; a dins, dues tauletes i una barra. Un take away davant del metro, està tot estudiat.

Son germà i soci és bàrman (al bar Mutis, alerta!) i barista, i s'encarrega del mam i el cafè i de tenir un vermut excel·lent. "Fem la nostra barreja pròpia de cafè -40% cafè de Kenya, 40% del Salvador, 20% de Papua-", presumeix. I veig que disposen d'una imponent Marzocco, el Rolls Royce de les cafeteres exprés, que flanqueja pastisseria de producció casolana que fa venir salivera. I entrepans dels bons (no perdonaré el de calamars amb la tinta i allioli un altre cop!).

Els germans Alam han crescut en restaurants familiars -com els molt autèntics i recomanables indopakistanesos Shalimar i Flor de Maig, al Raval. I tenen la simpatia real que cal per triomfar en un bar. Ambició i idees: faran cocteleria, nits de tacos de bacallà i entrepà d'ostres en tempura, i fish and chips a les sis del matí pels de la ressaca: demaneu el vostre cucurutxo ara que encara es pot!

Més informació

The Fish and Chips Shop
  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • Sant Antoni
  • preu 1 de 4

Els germans Alam, pakistanesos amb forta tradició de restauració a Barcelona (de ben joves van treballar als restaurants familiars del Raval, Shalimar i Flor de Maig) regenten un fish and chips d'alta qualitat: és només una botigueta amb barra i dues taules, però els cucurutxos els omplen de lluç de palangre amb un arrebossat suavíssim, fumat amb llenya de castanyer. Les patates porten quatre espècies, chutney de mango i salsa de iogurt. Saben el que es fan: el cafè és boníssim, els entrepans també, tenen bon vermut casolà i cervesa ben tirada. El cel del hipster! Alerta, que per la tarda descansen de fish and chips i tornen a reprendre la fregidura al vespre. El dilluns tanquen, no hi ha peix fresc.

També t'agradarà

Cuarto y Mitad: tapes gaditanes al Poble-sec
  • Restaurants

La cuina popular de Cadis s'instal·la a Barcelona Contra la febre de la tapa barata que colonitza el Poble-sec com la plaga de la tortuga americana...  tapa gaditana! Sembla mentida, però pocs llocs hi ha a Barcelona on tastar l'estrella de la cuina de Cadis, el chicharrón. El restaurant Cuarto y Mitad, obert fa dos mesos justos, pal·lia aquesta mancança a dues passes de Blai, ara l'eix de la (mala) tapa. Fede Salmón, cordovès molt català, m'explica que el seu chicharrón està basat en el de Casa Manteca, paradigma de la tasca gaditana: finíssimes llenques de porc, cuites a baixa temperatura i adobades amb pebre vermell i llimona, meloses i boníssimes. Tinc recents al cervell de la llengua les originals, i caram, aquestes no desmereixen ni un pèl les de la taverna al sol.  Peixet fregit del sud"Estem oberts a tota mena de cuina, però sempre conservant aquesta essència catalanoandalusa, de mar i muntanya", diu Bernardo Montenegro, el segon soci present, també cordovès. Això vol dir que mai prescindiran d'una irreprotxable fritura gaditana o de gambes cuites de Huelva, però també és possible trobar-hi una cua de bou estofada. O uns calamarsets a la planxa amb cansalada viada i Parmentier trufada que tenen pinta i gust d'èxit top ten. "En realitat, el que volíem fer aquí", diu Salmón, "era posar en un restaurant tot el que ens agradava i no trobàvem, com les racions: mig plat, no pas tapa. Aquí pots menjar una ració i després un platàs". També serveixen pernil a tall i pes (1

Menjar amb una mà!
  • Restaurants

Creps, entrepans, pizzes, tacos, empanades... les millors propostes per menjar amb una mà, bé i ràpid a Barcelona! El 'fast food' ja no és el que era. A poc a poc s'ha anat traient de sobre l'estigma de menjar de mala qualitat i, avui en dia, menjar ràpid no és incompatible amb menjar bé. Si no voleu perdre ni un minut del vostre temps i esprémer la ciutat al màxim, el millor que podeu fer és menjar amb només una mà. Entrepans, tacos, arepes, pizzes, creps... Barcelona us ofereix moltíssimes possibilitats per endrapar amb una mà. El que feu amb l'altra extremitat, ja és cosa vostra... Frankfurts Només per veure la destresa amb què la Dácil Hernández és capaç de fer-te un 'hot dog' gurmet val la pena deixar-se caure per aquest minúscul local del Raval. The Dog is Hot va néixer amb la voluntat de ser la clàssica caravana de frankfurts per emportar-te que a tots ens ve al cap quan pensem en Nova York, per exemple, però, coses de les llicències municipals, no va poder ser. L’essència és la mateixa: frankfurts de tota mena (des dels clàssics fins a d’altres amb ingredients internacionals) per menjar al carrer, ja que el local no té taules. Hamburgueses La carn de les hamburgueses de La Informal, de molt bona qualitat, es cou amb carbó, i l'amanida ens pot arribar, posem per cas, amb tomàquet mozzarella i alvocat. També si som carnívors, trobarem la nostra mitja taronja en aquest popular local de la Rambla del Raval: acaben de crear una nova hamburguesa veggie amb quinoa, al

Publicitat
13 hamburgueses que has de tastar
  • Restaurants

Esteu aclaparats davant de tanta hamburguesa 'premium'? Aquí teniu 13 propostes per encertar-la de veritat! Són les més noves, les més delicioses i les més sexis... Les hamburgueses han conquerit Barcelona i ja no hi ha local que vulgui aspirar a alguna cosa que no n'inclogui cap a la  carta. Amb aquestes que teniu aquí, pujareu al cel. La Santa Després de morir d’èxit, el bar d’entrepans argentins El Santo del Born s’ha convertit en La Santa. I hi mana “l’hamburguesa tranquil·la”, diu el nou propietari, Quim Milla. I molt substanciosa, afegeixo jo. L’estrella és la vedella de Nebraska, passejada, gustosa. ¿Us sembla cara? A mi no, la talles per la meitat i tens un primer i un segon en que 200 grams de boví, al punt, pasturen per una escalivada que regalima i s’escalfa amb gust amb el doble d’emmental. DF Burger En això de l’hamburguesa, ara com ara el que importa és trobar el toc distintiu a còpia d’implementar tocs de qualitat. I els de TimesBurg en saben. Després del bon resultat obtingut al carrer de Londres, han obert casa al Poblenou i l’èxit ha sigut fulminant: fins al punt que s’hi formen cues deu minuts abans que obrin. La seva fórmula és pedra volcànica sense ser massa fumada, i patties gruixudes de 200 grams, amb combinacions d’allò més encertades: la de xili chipotle, coriandre, cheddar, xili de Jalapa, nachos esmicolats i enciam n’és un bon exemple. Recomanable: trieu el pa andalús de 'mollete'. Burguer Bull Hi ha entreteniments que demanen a crits ser un plat pr

La 'gyoza' és bona a Barcelona
  • Restaurants

Un recorregut per les millors crestes asiàtiques de Barcelona Digueu-ne gyoza, momo, dumpling, dim sum o guo tie: l'empanadilla asiàtica sempre ha agradat molt, i en l'actualitat ha esdevingut una menja hipster de primera magnitud. Però aquest infame estatus de menjar de moda no fa justícia a un plat que ja és un clàssic de la cuina popular mundial. Per què triomfa la gyoza? Perquè, com l'empanada argentina, és barata, bona i permet altes qüotes de creativitat. Vegem on menjar les millors de la ciutat. Sis mossegades de plaer Kao Dim Sum Josep Maria Kao tracta des de la perspectiva de l'alta cuina el 'dim sum'. La fórmula són intencions de cuina ambiciosa a preus continguts, amb alguns resultats espectaculars, com per exemple una cresta fregida amb carn, carbassó i gingebre, o uns frapants empanadilles amb una pasata de blat amb cansalada i caldo. No només fa 'dim sum': també hi podem menjar plats d'aires xinesos i catalans, com una costella rostida amb salsa agredolça o mongetes saltades amn bacó i pèsols del maresme. Mito Val la pena passar per tastar unes 'gyoza' extraordinàries, sens dubte de les millors que es fan a Barcelona: pasta d’arròs casolana, farcida de pollastre i llagostí, primer fetes al vapor, després amb un toc de fregit. Una delicadesa fina, humil, econòmica. Els seus rotllets de peix, amorosits amb brou, també trenquen esquemes sobre el menjar xinès. Out of China Un xinès amb esperit jove, pels qui troben poc cool els xinesos. Sota aquesta premissa, cal d

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat