Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Tapeo: excel·lents tapes al Born per a barcelonins

No és una trampa per a guiris: Tapeo és una barra d'alta cuina popular

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Per travessar el carrer de Montcada, cal anar de perfil i deixar el bolígraf a l'entrada. I quan el Museu de les Cultures del Món entri en acció, potser caldrà habilitar una tirolina per als locals. Ara bé, el tram final de l'artèria bòrnia té dues poderoses raons per fer colzing per obrir el mar Roig turístic. Una, novetat, és l'obertura de la Bodega la Puntual (Montcada, 22). La segona raó en certa manera també és novetat: perquè encara que en Dani Rueda va obrir el seu local fa quatre anys, potser per al barceloní una barra al Born que es digui Tapeo causa desconfiança instintiva. Mal fet. A primer cop d'ull, la gesta més superficial de Rueda -va ser cap de cuina al Tapaç24- és donar menjar molt bé i ràpid al Born per uns 20 euros.


Ara que és tendència menjar bé al bar, Rueda rebutja l'etiqueta gastrobar: "He passat les vacances a Andalusia i allà els bars de tapes són bars de tapes. Allà això del gastrobar no funcionaria, i aquí potser ha funcionat massa". Com diu ell, "la sal i l'alegria es troba a la barra, el tamboret alt i un servei ràpid". Al Tapeo n'hi ha. Al cantó estratègic de la barra, Rueda branda la paella, ho controla tot i gràcies a una posada en escena treballadíssima, els plats surten amb un interval de cinc o sis minuts.

Tapes psicoestètiques
A la carta del Tapeo hi trobem l'explotadíssima pentalogia barcelonina de russa-braves-croquetes-bunyols-bomba ("cal fer-les, encara que n'estiguis fart") però sobretot dos apartats, Clàssics del Tapeo i Tradició Catalana, que, expandits i amb taula parada, donarien per muntar un restaurant collonut de cuina catalana.
Rueda, que va aprendre a cuinar a La Dama, ha posat en pràctica "les classes de psicoestètica aplicada a la cuina que impartia Josep Bullich", explica: el bitxo sencer, disseccionat i farcit, te'l menges de cap a peus.

Un formidable i deliciós exemple són els calamars a la catalana (a la foto), farcits amb el sofregit, que són el plat més car del restaurant, 12 euros (res de l'altre món en un barri on, si mires les cartes, et trobes barbaritats com un cubà que ven ropa vieja a... 15 euros!). "Si t'hi fixes -rememora Rueda-, "tot allò dels restaurants de fusió al Born ja s'ha acabat. L'èxit d'aquest negoci és que, per taula, una parella es pugui gastar entre els dos 30 euros i una altra 80, però tirant la casa per la finestra". Un porro confitat i a la planxa, amb olivada, espectacular i sencer, també demostra que l'ideal psicoestètic es pot aplicar a les verdures.

Val la pena reservar la sala del fons a la dreta, amagada, on es pot seure amb calma. És on es gaudeix millor de l'ofici de Rueda, tradició catalana amb petits tocs d'innovació, que mai no amaguen la recepta mare, amb plats com uns canelons de botifarra rostida i bolets o pollastre de corral amb soja i gingebre. Un altre motiu per acostar-s'hi és el pessic de nostàlgia plaent quan t'adones que estàs menjant on hi havia la Pizza Nostra, enyorat pioner de la pizza al tall, on tot barceloní que tingui més de trenta anys haurà sopat algun cop.

M'assec a la barra a quarts d'una i ja hi ha quatre asiàtics matiners. "Estem lluitant per treballar amb gent d'aquí, i els qui cuinen per a gent d'aquí es maten per atreure el turista", reflexiona Rueda. I jo penso que el japonès que tingui contacte per primer cop amb la tapa en aquesta barra, ja es pot clavar un cop a la dentadura amb una pedra del mont Fuji. Perquè si ho fa a la Rambla, potser pensarà que és la cuina d'una galàxia diferent. 

Més bon tapeig al Born

Elsa & Fred

Elsa & Fred

Un altre lloc ideal per reconciliar-se amb el concepte de platets al Born, a Rec Comtal, 11. No és el millor lloc per a una cita romàntica, però té esperit de fonda acollidora i una cuina a l’altura de les circumstàncies.

Bar Àngel

Bar Àngel

Els seus culs porcins enganxats a la paret, molt abans que els de DiverXO, ja donen pistes: en aquesta petita barra (Ocata, 2), hi mana el porc de gamma alta, amb una carta curta però on tot ve de gust.

Publicitat
El Bar del Pla

El Bar del Pla

Hi trobareu una canya ben tirada, a la madrilenya, que és el preludi de les delicadeses que els han fet famosos, com la seva excel·lent cua de bou i foie gras. Montcada, 2 és una cantonada amb molt caixet.

Més informació

Tapeo
  • Restaurants
  • Cuina creativa
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Tapes clàssiques molt ben elaborades i plats de cuina catalana de tota la vida amb un gir de creativitat. Això és el que ofereix el Tapeo, i la veritat és que en un lloc com el carrer Montcada, epicentre guiri, ho fa a un preu que costa de creure. Això no és una trampa per a turistes: és un bar de tapes de primera: al capdavant hi ha Dani Rueda, qui va ser cap de cuina del Tapaç24. Canelons de botifarra, calamars a la catalana, mongetes de Santa  Pau... Demaneu pel menjador, més tranqui que la barra, esclar.

També t'agradarà

Les millors cocteleries de Barcelona
  • Bars i pubs
  • Cocteleries

Prova alguns dels millors còctels fet a mida de Barcelona, i de passada, coneix els barmans amb més carisma de la ciutat. Tant si prefereixes una decoració clàssica, de vellut vermell i les begudes de sempre, com si vols un ambient més modern, tenim un lloc per tu. Trobes a faltar alguna de les cocteleries imprescindibles? Ens ho pots dir als comentaris de sota. Les 20 cocteleries de referència Dry Martini Amb l'intrèpid bàrman Javier de las Muelas no s'hi juga. Ni tampoc amb la llegendària barra d'aquesta cocteleria reconeguda internacionalment com una de les millors del planeta. Se les saben totes. La barra és l'escenari de les coreografies més complicades. Aquí  es venera el còctel. No goseu sortir sense haver provat el Dry Martini –sense competència a Barcelona– i alguna de les creacions magistrals de De Las Muelas. Tot i la seva popularitat i el 'punch' mediàtic del seu bàrman, el Dry Martini continua sent una referència ineludible. I és que, senyors, això no és una cocteleria, és una església. Semon 9 Night Els de Semon no en tenen prou de tenir una de les millors botigues gurmet de la ciutat, un càtering de luxe, tenir tres restaurants (un d'ells de cuina japonesa) i haver dut la marca a Madrid. Ara, tot aprofitant el local del carrer Santa Fe de Nou Mèxic, el Semon 9, aprofiten l'embranzida i continuen la festa de les 11 de la nit a les 2 de la matinada amb un espai on pots fer un còctel o sopar alguna cosa lleugera, ja sigui perquè acabes de sortir de l'oficina, del

Sushi per emportar
  • Restaurants
  • Japonesa

Plaers japonesos de take away Delishop No es tracta d’una casa de sushi take away sinó d’una minicadena de produc- tes gurmet internacional que ara tam- bé ofereix sushi. El producte és fresc, de qualitat i es reposa diàriament. Sushi Fresh Fast food de qualitat. I és que el sushi, en origen, era això: menjar de carrer per matar el cuquet. Amb el temps aquest plat ha tornat a convertir-se en un producte casual, sense perdre la qualitat. Sushi Box Un dels referents del sushi take away ens remet amb el seu nom al bento, aquella capseta tan cuca on els japo- nesos endrecen un menú per endur. Una carmanyola nipona, vaja. Sushi creatiu i i altres plats como ara tataki, amanides, saltejats, postres... SushiExpress A vegades arribes a casa de la feina i t’agafen unes ganes irrefrenables de menjar sushi. I hi ha qui s’embolica a la cuina a fer-ne... Error! El sushi vol temps i parsimònia. O trucar i esperar uns minuts a què te’l duguin a casa, tal com fan en aquest lloc de sushi per endur. Sushibo Una web endreçada us permetrà conèixer un munt de sushis tradicionals i creatius (compte amb el maki de formatge i olivada o el nigiri de piquillo), triar altres plats (sopes, amanides, tàrtars...) i fins i tot comprar producte per fer-vos-ho a casa. Nomo Market Un els restaurants japonesos de més renom, el Nomo, ha ampliat el negoci i porta la qualitat i el concepte minima- lista on sigui. Primer com a càtering de sushi i ara també com a servei a domicili i per emportar. Ne

Publicitat
Els 50 millors restaurants de Barcelona
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Barcelona és una de les millors ciutats del món per menjar i beure. Això ho sabem la gent que hi vivim, i també els professionals de la gastronomia que any rere any premien els nostres fogons amb distincions que alcen la ciutat en el pòdium de la bona teca internacional. L'oferta és variada, de qualitat, monumental: des del petit bar de tapes de tota la vida, fins als restaurants amb estrelles Michelin. Tot i que el repte és difícil, ens hem proposat seleccionar els 50 millors restaurants, aquells amb els fogons més fiables de la multitud de bones taules barcelonines. No hi donem més voltes: aquí teniu els 50 restaurants que no us fallaran mai. Bon profit Reserva als restaurants recomanats per Time Out Els restaurants que mai no fallen per menjar cuina catalana, italiana, basca, francesa i asiàtica. I també els fogons dirigits pels xefs més en forma de la ciutat Més restaurants recomanats Restaurants mexicans Els millors llocs de la ciutat per assaborir la bona cuina mexicana Reserva als restaurants més populars Casa de Tapes Cañota El Cañota és un bar de tapes marineres d'inspiració gallega amb molt bones referències. Es tracta del germà petit del reputat Rías de Galicia, un dels grans restaurants gallecs de la ciutat i de l'Estat.  Peix i marisc, patates braves, pop a la gallega, amanida russa, canyes de cervesa i vins... L'oferta del Cañota és la de tota la vida però amb l'afegitó d'un puntet juganer de creativitat. Tot de la millor qualitat i en un local desenfadat per r

D'anxoves amb Isabel Coixet
  • Restaurants

La directora ens descobreix on menjar aquesta delícia Tot rima si un ho vol. I la realitzadora de Coses que no et vaig dir mai és capaç de trobar aquesta cadència en gairebé tot el que té a la vora. Si l’últim film de la Coixet és trist i desolador que ens deixa gairebé sense aire, la directora ha trobat en l’anxova una rima feliç. Javier Cámara i Candela Peña, la parella protagonista d’una història d’amor acabada, parlen estocats per l’escuradents del matrimoni. Qui és l’anxova, qui el seitó? El que és cert, és que a la vida real, si això existeix, la germana de Javier Cámara treballa en una conservera d’anxoves i la mare de la Candela Peña, famosa pel seu frankfurt de Gavà, ara prepara anxoves de luxe per a restaurants de morro fi. Amb la salabror de les llàgrimes que es vessen a Ayer no termina nunca, la Coixet i servidora ofeguem les penes en una ruta d’anxova i vi blanc on la sal es converteix en somriure dins la boca. Som a L’Anxoveta, a prop de la seva productora al barri de Gràcia. En aquest restaurant de blanc immaculat i pissarra farcida, tastem unes anxoves boníssimes del Cantàbric amb pa amb tomàquet i oli generós. La Coixet teoritza sobre aquest peix que la fa feliç. “L’anxova em posa de bon humor, cura la ressaca, i em fa passar tots els mals. Hauria de menjar tot el dia anxoves”, afegeix. L’afició ve de lluny. “Quan era petita, les meves postres favorites eren menjar-me l’anxova d’una oliva farcida després de mullar-la en Coca-Cola”, recorda. Ara preferiria une

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat