Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
  1. Ca l'Esteve
    ©JoanCortadellasCa l'Esteve
  2. Ca l'Esteve
    ©JoanCortadellasCa l'Esteve

Ca l'Esteve: paella 'hat-trick'

Ca l’Esteve és una comuna agrària familiar on l’excel·lència del menjar reposa, en part, en l’autoproducció

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Ca l’Esteve podria ser un falansteri, aquella comunitat socialista, utòpica i autosuficient del segle XIX. Un falansteri gastro, evidentment, amb horts, vinyes i granja. Parlar aquí de Km 0 és ridícul. Tot és a deu metres.

La família Esteve, al capdavant de la colònia des de principis del segle XX, viu als habitatges que hi ha al voltant del restaurant, fins i tot a dins, com és el cas del cuiner, Xesco Bueno, casat amb una Esteve, la Maria. El patriarca, l’Esteve Esteve, s’encarrega que tot el que és vegetal creixi, i brilli. L’Esteve Esteve fill (i hi ha un Esteve Esteve nét, com a les sagues nord-americanes) en sap, de vins, els cuida, els elabora, els serveix. Fins i tot tenen celler i planta embotelladora. Això va de famílies: de fills, de néts, de nebots. Així, l’Esteve etiqueta segons naixements: 9Nat, 8+1 o 9 Xiquets. Vam tastar un blanc, un xarel·lo amb només 1.000 ampolles, i el negre 9Nat, i en tots dos el territori va baixar per la gola. L’últim trago va ser excepcional: una mistela de la qual només van fer 50 ampolles. Els en queda una? Dues? Tres? Saber que és un plaer limitat multiplica el gaudi.

El Xesco i l’Esteve fan bon tàndem. L’Esteve, culer a mort, pare de Johan Esteve, sap tractar la gent: “La confiança és un partit guanyat. I els nostres clients confien”. El Xesco diu que sí perquè vibra amb la terra: “Què cuino? I ho respon la pregunta: ‘Avui, què hi ha a l’hort?'”. L’amanida de favetes amb pernil i menta fresca o els cargols a la brasa amb bitxo i romaní. Fins i tot la botifarra la hi proporciona un familiar, un oncle, amb granja als voltants. La mare, la Maria, segueix en actiu: els canelons de rostit surten de les seves mans. Autora també d’un plat atemporal, que una vegada va ser modern i, avui, xocant en una masia: el tàrtar amb dos salmons, que prepara el Xesco, així com les croquetes XXL, croquetasses d’antologia.

Professor, estudiós i col·leccionista i custodi de llibres gastronòmics, el Xesco és especialista en arrossos. Aquests dies assaja una multipaella a la qual han posat el nom de Hat-trick perquè està dividida en tres parts. “De moment, només en tenim una. N’hem encarregat més a un ferrer”. Que el ferrer espavili perquè serà plat estrella: té ànima de crack. Saben que hi ha precedents: he trobat utillatge similar a Ca n’Ignasi (Inca) i a Cala Fornells (Salamanca), a més d’una empresa, Ferrovicmar, que en ven.

El trio surt de meravella: costella, carxofa i pebrot; ànec i alls tendres; pop i cloïsses (porció pujada de sal i amb la cloïssa massa feta). El punt de l’arròs surt perfecte. El 3x1 és una trampa per a addictes.

Sorpresa també amb les postres, de Montse Esteve: boníssims el braç de crema i el pastís de formatge. Que els vengui a la porta!

S’ha de demanar, fins a quedar afònics, complementar el menjar amb dues visites: als camps, la vinya i el celler amb l’Esteve, i a la col·lecció d’incunables amb el Xesco. Després d’alimentar l’estómac, airejar la ment, estudiar el passat, saber que fa més d’un segle algú es va aturar aquí, per primera vegada, per menjar i beure.

Més informació

Ca l'Esteve
  • Restaurants

Aquest restaurant de Castellbisbal té alguns valors afegits, com ara poder visitar les vinyes que hi ha allí mateix i de les quals n'extreuen el propi vi, la terrassa on poder-hi sopar a la fresca a l'estiu, o el parc infantil, ideal si hi aneu amb canalla. Ara bé, de segur que allò que més us interessa és el què posen al damunt la taula, i ja us podem garantir que en sortireu satisfets. Els arrossos són una de les seves especialitats, però no us perdeu tampoc les verdures o carns a la brasa, o les carns amb suc.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat