Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Passeig al Castell de Claramunt
© Albert Miró / Diputació de Barcelona

Escapada a l’Anoia: terra de frontera i de recursos naturals

En aquesta sortida visitarem castells, museus, jaciments prehistòrics i cellers

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Ens endinsem en una comarca amb molts i variats atractius, com ho demostra la proposta que us fem, que tant us farà pujar dalt d’un castell, com entrar en un museu que explica la producció paperera, o en un altre sobre la indústria pelletera, o endinsar-vos en el món del vi. És l’Anoia, comarca de contrastos i carregada d’història.

Tarda dia 1: el Castell de Claramunt
© Albert Miró / Diputació de Barcelona

Tarda dia 1: el Castell de Claramunt

L’Anoia va ser espai fronterer i, com a tal, un indret on els castells varen adquirir una importància estratègica cabdal. De tots els que avui es conserven, us convidem a visitar el de Claramunt, potser el més emblemàtic de la zona. Se’n tenen referències des del segle X, i mil anys més tard es va reformar a fons, fent d’aquesta fortalesa un lloc ideal per descobrir com eren aquelles magnes construccions. Hi veurem les diferents estances, les torres defensives, les muralles esglaonades, i l’església de Santa Maria, de factura romànica. El castell domina el punt on el congost del riu Anoia s'obre a la conca d'Òdena, unes belles panoràmiques que fan que la caminada per arribar al cim, mitja hora des del centre de La Pobla de Claramunt, quedi del tot recompensada.

Dia 2: Capellades, paper i prehistòria
© Albert Miró / Diputació de Barcelona

Dia 2: Capellades, paper i prehistòria

Passarem tot el segon dia d’escapada a Capellades. I és que aquesta població, entre altres atractius, té dos espais que no us podeu perdre: el Museu Molí Paperer i el Parc Prehistòric.

Si us sembla bé, al matí podríem anar al molí paperer del segle XVIII que avui acull un dels museus sobre el paper més complets que hi ha a tot el continent. El motiu pel qual trobem aquest museu aquí és clar: Capellades i els seus entorns foren, als segles XVIII i XIX, un importantíssim nucli de producció paperera, especialment de paper de barba i de paper de fumar. El Museu Molí Paperer de Capellades conserva un fons format per eines, maquinària per a la fabricació del paper de manera tradicional, caràtules, tampons de fusta, papers i documents que van des del segle XII fins a l’actualitat... A l’elegància de l’edifici – blanc, de quatre plantes i amb moltes finestres i finestretes, algunes de les quals servien perquè passés corrent d’aire i així s’assequés el paper– s’hi suma, a l’exterior, la presència de la Bassa, una font natural d’on brolla un cabal de 12 milions de litres diaris, usats en el seu moment com a energia per al funcionament dels 16 molins paperers que varen arribar a treballar en aquesta zona.

Podeu dinar si us ve de gust en algun dels restaurants que ofereixen en la seva carta l’arròs paperer, una recepta recuperada fa pocs anys i estretament lligada a la feina als molins paperers d’aquestes terres.

I a la tarda anem molt més enrere en el temps. Al Parc Prehistòric de Capellades s’han trobat una vintena de jaciments arqueològics de diverses èpoques, des del paleolític mitjà fins a l’edat mitjana. Diuen els entesos que el que té més importància científica –i que es pot visitar– és l’Abric Romaní, corresponent al paleolític neandertal. Es va descobrir el 1983, i avui segueixen els treballs d’excavació sota la direcció del conegut arqueòleg Eudald Carbonell. A tota la riquesa arqueològica cal sumar també la riquesa natural de l’indret, amb la Cinglera del Capelló com a protagonista. Les visites guiades –se’n fan al llarg de l’any, però si sou un grup de més de 15 persones podreu reservar-ne una quan millor us vagi– duren al voltant d’una hora, i inclouen fins i tot un taller de tir amb propulsor i de tir amb arc.

Publicitat
Dia 3: la pell i els cellers

Dia 3: la pell i els cellers

Igualada i pell són dos mots que encaixen perfectament en una mateixa frase. I és que a la capital de l’Anoia es produeix el 70% de pells adobades de tot l’Estat espanyol! És una indústria que es remunta, com a mínim, al segle XIV. Així que probablement no hi havia millor ciutat on obrir un Museu de la Pell, i és la proposta que us fem per començar la darrera jornada d’escapada. El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia inclou l’antiga adoberia Cal Granotes, del segle XVIII, on el visitant pot aprendre com els igualadins de l’època transformaven la pell en cuir –un procés que durava un any–, mentre que la seu central del museu és l’antiga fàbrica tèxtil cotonera Cal Boyer, del segle XIX, on es poden seguir quatre circuits sobre la pell i l’aprofitament de l’aigua.

Per al un punt i final a la sortida canviem radicalment de tema. La producció vitivinícola a l’Anoia potser no és tan coneguda com la de comarques veïnes, però la realitat és que la vinya és el tercer conreu en importància a l’Anoia, després del blat i l’ordi. A dia d’avui hi ha una vintena de cellers en funcionament, alguns dels quals visitables. N’hi ha a Vallbona d’Anoia, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, La Llacuna, Òdena i el Bruc. Si us interessa el món del vi, reserveu visita amb antelació a algun dels cellers i acabeu l’estada anoienca amb un bon sabor al paladar!

Tall de conill
  • Restaurants
  • Mediterrània

Com ja podeu suposar pel seu nom, als que us agradi el conill de segur que en aquest restaurant us en podran servir, però la seva oferta va molt més enllà, incloent fins i tot boníssims plats de mar –tasteu les mandonguilles de sèpia o les gambes amb la seva tinta. No obstant, els plats que li han valgut algunes distincions són els canelons, els peus de porc amb prunes i pinyons i l’espatlla de conill. Més de cent anys d’història avalen la bona feina d’aquest reconegut restaurant de Capellades.     

Restaurant Hotel Robert
  • Restaurants
  • Catalana

El restaurant de l’hotel Robert es troba als peus de la muntanya de La Pobla de Claramunt, coronada pel seu magnífic castell. Un bon lloc, doncs, on abans o després de fer l’excursió al castell omplir el dipòsit amb unes exquisides cebes farcides o amb el no menys excel·lent ànec amb naps. Cuina tradicional catalana de qualitat.

Publicitat
Asador Mesón el Abuelo
  • Restaurants
  • Argentina

Si cerqueu un típic asador castellà, El Abuelo, a Igualada, és el vostre lloc. La qualitat dels seus plats i de les seves matèries primeres, cuinades amb forn de llenya, li han valgut nombroses distincions, i també és conegut per l’extensa carta de truites: més de 40! Els carnívors hi xalareu, especialment amb el cochinillo o amb el rostit que, això sí, cal encarregar amb força antel·lació.   

La Panadella
  • Restaurants
  • Mediterrània

Amb les obres de l’autovia entre Barcelona i Lleida acabades, el restaurant La Panadella ha perdut una mica el privilegi de trobar-se molt ben situat a mig camí entre ambdues capitals, i convertir-se en un punt pràcticament d’aturada obligada per a molts conductors, ja fos per fer-hi un breu descans o, si era l’hora, dinar o sopar. No obstant, ara com abans paga la pena entrar al seu menjador i degustar els plats, tradicionals o més atrevits, de cuina mediterrània que elaboren. Disposa també d’habitacions.

Les Muntades
  • Hotels
  • Casa rural

El nom d'aquesta casa de turisme rural és el mateix que el del rierol que neix a tocar de la finca. A més a més del rierol, als voltants hi trobareu molts més atractius naturals, amb un bosc exuberant format per pins blancs, roures i alzines. La casa es divideix en tres allotjaments independents (aire, terra i foc), que tenen alguns espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el porxo o les pistes esportives.

Cal Millàs
  • Hotels
  • Casa rural

Masia del segle XVII, evidentment remodelada per convertir-la en allotjament rural, i que té capacitat per a una quinzena de persones –la casa es lloga sencera. Un dels seus punts forts és l'entorn en què es troba i les vistes panoràmiques que s'hi poden observar. A l'exterior hi trobareu piscina, jardí i barbacoa, mentre que a l'interior tampoc us mancarà res per passar uns dies agradables.

Publicitat
Mas Amigó
  • Hotels
  • Casa rural

En aquest indret aïllat i d'aire romàntic és possible trobar-hi el descans i la tranquil·litat, si és això allò que esteu cercant. No es lloga la casa sencera, sinó per habitacions –totes espaioses i amb bany–, i us hi podeu allotjar amb règim de mitja pensió i també fan dinars per encàrrec. Us recomanem que com a mínim als sopars hi sigueu, per un costat perquè, com hem dit, es tracta d'una masia aïllada, però per un altre perquè podreu degustar els magnífics plats casolans que serveixen.    

Hotel Alta Segarra
  • Hotels

Situat a Calaf, aquest hotel de dues estrelles és ideal tant per al turista com per al viatjant de negocis o feina. Disposa de deu habitacions, cadascuna diferent i decorada amb bon gust, i completament equipades. També cal destacar el tracte familiar dels seus responsables. Senzill, però hi estareu com a casa!

Publicitat
Hotel Can Bonastre Wine Resort
  • Hotels
  • Hotels de luxe

Els seus responsables el defineixen com "un petit paradís entre vinyes". I hem de donar-los la raó. L'hotel aprofita una masia del segle XVI envoltada de la planta més popular a la comarca i també de boscos, i ofereix unes vistes espectaculars des de qualsevol de la dotzena d'habitacions de què disposa. A això cal afegir el seu spa, i un restaurant, el Tribia, de qualitat, a més a més del celler en què elaboren els seus vins.

Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

Amb precedents des del 1949 i situada al barri patrimonial del Rec, l’actual secció igualadina del mNACTEC va néixer als 90 a l’antiga cotonera Cal Boyer, del segle XIX, que n’és la seu central, amb quatre circuits: L’home i l’aigua, Dels clots als bombos, La pell en la història i Un univers de pell. L’altre centre és a l’antiga adoberia Cal Granotes, del XVIII, l’única museïtzada de Catalunya. Com que el temps s’hi ha aturat, s’hi entén in situ com s’hi adobava la pell en època preindustrial.

Museu Molí Paperer de Capellades
  • Museus i institucions
  • Infància

Tant si vam anar-hi amb l’escola –probable!– com si no, s’ha de visitar de més o menys grans. Ho fan més de 30.000 persones l’any. Secció del mNACTEC, és museu des del 1961: es tracta, de fet, del molí setcentista de la Vila, un dels 16 que hi havia a la rodalia, important centre paperer encara avui. Difon un fons dels últims set segles, divulga la cultura paperera amb visites i tallers, i –ep– fabrica paper a l’antiga, amb la venda del qual aconsegueix la meitat dels ingressos.

Publicitat
Castell de Claramunt
  • Museus i institucions

Més que equipaments, els castells són monuments; aquest, un dels 13 del Museu d’Història de Catalunya. Mil·lenari amb escreix, el castell de Claramunt és una de les icones de la comarca, una de les fortificacions més espectaculars del país i la principal de la recomanable Ruta dels Castells de Frontera de la comarca. S’hi accedeix a peu: la caminada de 25 minuts fins al capdamunt del turó té recompensa. L’itinerari el completen les fortaleses d’Òdena, la Tossa, Miralles i Vilademàger.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat