Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Olèrdola
© J. L. Rodríguez

Escapada al Garraf: una descoberta dels paratges naturals

Passarem bona part d’aquesta sortida caminant pels parcs de la comarca

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

El Garraf és una comarca molt concorreguda a l’estiu per les seves platges i per l’oferta d’oci que hi ha en poblacions com Sitges. Però quan el temps refresca també és una terra amb molts atractius; i és que indrets com el Parc del Garraf, el Parc d’Olèrdola o el Parc del Foix ens mostren una policromia de colors fascinant, i és la millor època per visitar-los. En l’escapada que us proposem ens hi endinsarem, però també passejarem pels carrers d’Olivella i de Sant Pere de Ribes.

Tarda dia 1: el Parc del Garraf
© Josep Cano / Diputació de Barcelona

Tarda dia 1: el Parc del Garraf

Si arribem al Garraf una mica d’hora i tenim unes hores de claror, us proposem de començar al parc que porta el mateix nom que la comarca. Margallons, avencs, barraques de pedra seca i masies conformen el paisatge de l’espai natural, i s’hi poden fer diversos itineraris, ja sigui a peu o amb BTT. El centre d’informació el trobareu a La Pleta, l’antic pavelló de caça de la família Güell dissenyat per l’arquitecte Francesc Berenguer. Allí s’hi passa l’audiovisual El Garraf, parc natural, i hi ha una exposició sobre la conservació de l’àliga cuabarrada, l’espècie més emblemàtica del lloc. També teniu l’opció d’apuntar-vos a alguna de les rutes guiades que s’organitzen des de la Xarxa de Parcs Naturals.

Dia 2: Olivella i Sant Pere de Ribes

Dia 2: Olivella i Sant Pere de Ribes

Avui dedicarem la jornada a recórrer els principals carrers de dues poblacions garrafenques. Per a la primera, no cal que ens moguem gaire d’on érem la tarda anterior, ja que Olivella es troba al bell mig del Parc del Garraf. Potser el nom del municipi us sona perquè en aquest terme hi ha un centre religiós ben diferent dels que habitualment trobem a casa nostra: al Palau Novella, d’estil romanticista, hi viu una comunitat budista que s’hi va assentar ja fa força temps per fer-hi meditació i vida monàstica. S’hi duen a terme visites guiades, en els quals coneixereu l’interior de l’edifici i també alguns aspectes de la religió budista a través de les explicacions dels mateixos monjos.

A banda del Palau Novella, a Olivella heu de passejar sense presses pel seu nucli antic, conèixer la plaça Major, l’església parroquial de Sant Pere i Sant Feliu, i l’entramat de carrers antics. I anar fins al primer assentament del poble, sobre el Puig Molí, on trobarem un molí del segle XVIII aixecat sobre les restes de l’antic castell, i també les ruïnes de l’església, temple originari del segle XIII i l’única mostra de d’arquitectura romànica del Garraf.

A la tarda ens encaminem a una “terra d’indians”: Sant Pere de Ribes. Al segle XIX varen marxar a perseguir el somni americà uns 400 ribetans, i els que van tornar a casa van protagonitzar una gran transformació urbanística i cultural a la vila, la qual varen farcir d'edificis d'aire romàntic. Si ens seguiu, us els ensenyem. Podem començar des d'un dels caps del carrer Major, a la masia de can Puig, de l'any 1853 i que acull, entre altres oficines, la d'informació turística. Al mateix carrer Major trobem cases indianes a destacar als números 9, 10, 11, 13 i 18. Arribem a la plaça de la Font, on un elegant sortidor modernista de l'any 1906 n'és el centre d'atenció. A la plaça de la Vila, la casa consistorial es va aixecar al segle XVIII, i alçant el cap veurem el rellotge de la torre, finançat per ribetans residents a Cuba.

Prenem el carrer del Pi, l'altre vial que acumula un grapat de cases d'indians, obres amb grans finestres i balconades símbol de riquesa. Ho podem veure als números 16, 20 i 25. Tombant pel carrer del Dr. Cuadras, aviat arribarem al barri del Palou, on trobem una casa d'indians coneguda tradicionalment amb el nom de can Cuadras i que avui és un hotel. Girem ara a la plaça d'Olivella, i després anem pel carrer de Narcís Oller, d'Eixemenis, prenem el de Maristany, i ja no el deixem fins trobar l'església Nova, construcció amb un segle de vida inspirada en la barcelonina Santa Maria del Mar i les campanes de la qual –situades en dues torres bessones- varen ser finançades pel ribetà Francesc Marcer, indià resident a Guantànamo. Passant per un dels costats de l'església anem a parar precisament a la plaça Marcer, d'aspecte antillà, punt neuràlgic de Sant Pere de Ribes, i un bon lloc on posar el punt i final al recorregut i al dia.

Publicitat
Dia 3: els Parcs d’Olèrdola i del Foix

Dia 3: els Parcs d’Olèrdola i del Foix

Enfilem ja les darreres hores al Garraf, i, com el primer dia, les passarem envoltats de Natura. Però no només: el Parc d’Olèrdola, el primer espai on anem avui, a més a més dels seus atractius naturals és conegut pel conjunt monumental i històric que té, fruit del pas d’ibers, romans i medievals, coronat per l’església de Sant Miquel, del segle XII. L’entorn, que s’estén pels municipis d’Olèrdola i de Canyelles, és àrid, de roca i arbustos –sobretot margallons–, amb alguns pins blancs, prats secs, vinyes i conreus de secà.

Deixant enrere aquesta talaia de natura i història, fem cap al Parc del Foix, parcialment garrafenc però que també s’estén cap a l’Alt i el Baix Penedès. El Foix destaca per la diversitat d’ambients ecològics i per la seva singularitat d’ecosistema humit entre terres de secà. I això la fauna i la flora ho agraeixen, i hi coincideixen ecosistemes de ribera, de pantà, de rieres i de boscos. Al Parc també hi trobareu dos elements arquitectònics importants i d’origen medieval, els castells de Castellet i de Penyafort.

Tant al Parc d’Olèrdola com al del Foix, i com ja passava al del Garraf, podeu deixar-vos portar per les vostres cames i seguir algun itinerari senyalitzat, o, si ho preferiu, sol·licitar una excursió guiada, demanar una visita teatralitzada en què us acompanyarà algun personatge històric, o preguntar per les activitats familiars que es duen a terme: jocs de descoberta de l’entorn, tallers, passejades de baixa dificultat... En definitiva, moltes opcions per gaudir plenament de la Natura i del Garraf!

Cap de la Vila
  • Restaurants
  • Pizza

Voleu explicar als vostres amics i coneguts que heu menjat a la primera pizzeria que es va obrir en tot Espanya? Doncs heu d’anar a la pizzeria Cap de la Vila, a la plaça del mateix nom de Sitges. Varen aixecar la persiana l’any 1966, i des d’aleshores no han parat, oferint el bo i millor de la cuina italiana. Les pizzes estan molt i molt bé, però potser la pasta fresca encara fan l’establiment més distingit i llorejat.

Esmarris
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Restaurant vinculat a l’hotel Dolce Sitges, es tracta d’un espai molt elegant i que basa la seva oferta en una gastronomia mediterrània però experimental i avantguardista. Podeu anar a la carta, però cal destacar la seva proposta de menús: degustació, del marisc, i Ruta del Xató. Us citem alguns plats: crema de castanya rostida amb ou a baixa temperatura i tòfona negra; cassola de rap i llamàntol amb tomàquet sec, castanya i cep; o llobarro a la sal amb verdures al vapor i bearnesa tradicional. Ens agrada també molt la seva selecció de vins catalans, de totes les DO. 

Publicitat
La Pepa Jaleo
  • Restaurants
  • Marisc

A La Pepa Jaleo porten una certa conya marinera, com ho demostren per exemple amb els seus vídeos promocionals o titulant un apartat de la seva carta “De ida o de Huelva”... I és que volen que entrar en el seu local, o seure en la seva extensa terrassa, sigui una experiència amable i divertida. I això sense anar en detriment del servei i la qualitat del menjar que ofereixen, ans al contrari: us garantim que us serviran uns platets, unes tapes i uns postres excel·lents.    

Eguzki Lizarran
  • Restaurants

Taverna basca, la primera de la cadena Lizarran, i on serveixen pinxos, cazuelitas, i en definitiva el millor i més tradicional de la cuina basca. Lloc també ideal per anar de tapes.  Això sí, és habitual que hi hagi molta gent, i per tant és important que hi aneu a primera hora, ja sigui del dinar o del sopar –vaja, si no us importa esperar, aneu-hi quan vulgueu.     

Publicitat
El Rossegall
  • Restaurants
  • Marisc

Paelles marineres, all cremat, musclos, peixet... però també xató o tallarines de Vilanova. El Rossegall, a tocar de la platja vilanovina, ofereix el millor de la cuina marinera, amb producte fresc i de qualitat, i fa una aclucada d’ull a la gastronomia pròpia del Garraf. Mireu-vos-el si hi aneu un grup, ja que proposen menús de grup a preus molt correctes, i també destaquem el seu menú degustació. 

Hotel Alenti
  • Hotels
  • Hotels de luxe

L'Alenti és un hotel de disseny de construcció recent i amb quatre merescudes estrelles, situat en el "carrer del Pecat", un dels més emblemàtics de Sitges. No hi manca de res, especialment a les habitacions, còmodes, lluminoses, i equipades amb tots els avenços tecnològics. Ara bé, si a més a més us podeu permetre el luxe d'allotjar-vos en una de les dues suites que té, aleshores l'experiència d'haver passat per aquest establiment ja us serà inoblidable.

Cal Simó
  • Hotels
  • Casa rural

Un lloc pensat especialment per a relaxar-se i desconnectar. La masia Cal Simó data de l'any 1850 i la finca disposa de 5000 metres quadrats en què hi ha de tot: piscina exterior, zona de Chill out, barra de bar, hort, espai per fer ioga, zona infantil o fins i tot una casa de nines. A dins, les habitacions són pràcticament totes tipus suite, i hi poden fer estada fins a 18 persones.

Publicitat
Hotel Desitges
  • Hotels

Molt nou i, tot i el seu nom, no es troba a Sitges, sinó a la veïna població de Sant Pere de Ribes, en una urbanització molt tranquil·la. Eminentment funcional, però també acollidor i elegant, l'hotel pot ser adequat tant si us trobeu a la comarca del Garraf per temes de feina o d'oci. Si el vostre cas és el segon, pot ser una bona tria tant per anar a explorar la costa com per fer rutes més a l'interior.  

Hotel Galeón
  • Hotels

Al centre de Sitges i a 250 metres de la platja, el Galeón llueix tres estrelles i és un bon establiment si voleu passar uns dies allotjats en una de les poblacions més conegudes de la costa catalana. Entre els seus serveis hi ha un jardí amb piscina, amplis salons, garatge, i unes habitacions amb bany, aire condicionat i TV via satèl·lit. Això sí, no disposa de restaurant per dinar o sopar, però aquest és un problema menor en un municipi com Sitges.  

Publicitat
Hotel La Niña
  • Hotels

Tot un luxe. Davant del mar, en el passeig més conegut de Sitges, l'hotel La Niña –quatre estrelles– es va construir fa poc més d'una dècada ajuntant quatre edificis del passeig dels que se'n varen conservar les seves façanes originals i singulars. Hi trobareu piscina exterior, terrasses, pàrquing, restaurant, sales de reunions, i serveis exclusius, com ara la possibilitat de rebre un massatge a la terrassa de la piscina, o servei de perruqueria i estètica.

Museu Romàntic Can Llopis
  • Museus i institucions
  • Història

Situat al centre de Sitges, el Museu Romàntic ocupa l’antiga casa Llopis, construïda el 1793 fora del recinte medieval emmurallat i, durant molts anys, una de les mansions més senyorials del nou eixample sitgetà. En ella visqueren diverses generacions dels Llopis, nissaga sitgetana d’origen mariner que ascendí en l’escala social gràcies a l’acumulació de terres i al comerç de vins i aiguardents. A banda de fer entrar el visitant en una casa benestant del segle XIX, al segon pis del museu podreu veure la curiosa col·lecció de nines de l’escriptora i il·lustradora barcelonina Lola Anglada.

Museu Romàntic Can Papiol
  • Museus i institucions
  • Història

El museu es troba a l'antiga pairal dels Papiol, una influent família que es va instal·lar a Vilanova a mitjans del segle XVII i que comptava amb un gran patrimoni que havien adquirit a través de la compra de béns i enllaços matrimonials. La casa conserva l'estructura, la distribució i la decoració originals. L'exterior segueix el cànon auster de l'època, amb una façana d'estil neoclàssic i elements arquitectònics pintats. L'interior, en canvi, destaca per la seva fastuositat i elegància. El circuit de la visita inclou el recorregut per la planta noble, l'àrea rústica i el jardí.

Publicitat
Biblioteca-Museu Víctor Balaguer
  • Museus i institucions
  • Història

Fundat l’any 1884 pel polític i escriptor Víctor Balaguer i Cirera, el nucli original de la Biblioteca-Museu Balaguer està format pel conjunt de llibres i obres d'art que l'intel·lectual havia aplegat al llarg de la seva vida juntament amb la multitud de donacions que va rebre per part de destacades personalitats. Els fons artístics del Museu estan formats per més de vuit mil peces. A l’exposició permanent destaca especialment la col•lecció d’art del segles XIX i XX, que pel seu valor i qualitat van convertir el Museu Balaguer en secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Museu del Ferrocarril de Catalunya
  • Museus i institucions
  • Història

Just al costat de l'estació de trens de Vilanova trobareu el Museu del Ferrocarril, amb una de les col·leccions tècniques ferroviàries més importants a nivell internacional. Més de seixanta vehicles de totes les èpoques, tecnologies i països integren la seva col·lecció, en la que destaquen 28 locomotores de vapor que daten de finals del segle XIX, incloent la més antiga d'Espanya i la darrera que va estar en funcionament. També s'exhibeixen cotxes de viatgers, màquines dièsel o elèctriques i altres vehicles curiosos.

Publicitat
Museu Monjos Budistes Sakya Tashi Ling
  • Museus i institucions
  • Història

Una antiga casa d'indians, el Palau Novella, s'ha convertit en el primer monestir budista de Catalunya, que està situat enmig del Parc Natural del Garraf. Podreu conèixer-lo mitjançant una visita guiada durant la qual us familiaritzareu amb l'art budista i aprendreu quins són els objectes sagrats d'aquesta religió. El monestir es troba en un entorn natural privilegiat que de ben segur també us agradarà visitar. Així mateix, s'organitzen tallers de meditació oberts a tothom.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat