Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Festes, fires i festivals a les Terres de l'Ebre: Primavera

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Març-abril
Jornades gastronòmiques de l'abadejo (Tortosa) 
El bacallà és un peix de llarga tradició en la gastronomia ebrenca, per això, Tortosa li dedica unes jornades gastronòmiques de l'abadejo, que és com es denomina aquest peix a l'Ebre. Amb el lema 'Del mercat al plat', l'Associació d'Hostaleria Platigot impulsa que l'abadejo arribi a les taules dels bars i els restaurants tortosins. Durant sis setmanes, la brandada, els bunyols i el bacallà cuinat amb samfaina o amb formatge es converteixen en els protagonistes de les cartes dels restaurants. Les jornades inclouen demostracions de cuina que es duen a terme els matins del divendres al mercat municipal.

Fira Literària Joan Cid i Mulet (EMD Jesús - Tortosa) 
(Voltants de Sant Jordi)
Aquesta fira és un espai de trobada d'escriptors i lletraferits de les Terres de l'Ebre, la Franja, el Matarranya i el nord del País Valencià. El programa consta de diferents tertúlies amb escriptors de la zona, espectacles de literatura musicada, contacontes i una fira del llibre al carrer. Durant els dies que dura la fira, normalment abans de Sant Jordi, hi tenen lloc diverses presentacions de llibres, clubs de lectura i entrega de premis literaris en reconeixement als treballs de recerca de joves, inspirats en la literatura, la llengua i l'exili.

Fires a Tortosa (Expoebre i Festast) 
La primavera, a Tortosa, és estació de fires. Cada any, pels voltants de l'1 de maig, té lloc Expoebre, la fira multisectorial de més tradició a les Terres de l'Ebre, amb desenes d'empreses de maquinària, automòbil o alimentació per mostrar les seves últimes novetats. Cada dos anys, a més, és el torn de Festast, una fira alimentària que concentra una oferta diversa de productes i serveis del sector de l'hosteleria, la restauració i els productes alimentaris. Vins, olis, carns, peixos, conserves i les millors idees de restauració al vostre abast. 

La Passió de Vilalba dels Arcs
(Dijous i dissabte sant) 
Per Setmana Santa, els carrers i les places del nucli històric de Vilalba dels Arcs es converteixen en l'escenari més social i cultural que va viure Jesucrist durant els darrers dies de la seva vida, des de l'entrada a Jerusalem fins a la crucifixió. Els llums d'oli, la claror de les teies, la roba de sac, l'olor de les herbes aromàtiques i el so de les gralles són els elements que composen aquesta humil passió sense efectes especials. Un clar exemple del teatre més pur, ja que el públic és partícip en les dotze escenes mesclant-se, fins i tot, amb els actors i les actrius. El Dissabte Sant al matí, a més, té lloc l'obertura de les àmfores dins d'un tast comentat en què participen, entre altres, tots els cellers de la vila i es tasta el Vi de la Passió per primera vegada després d'haver-se segellat mesos abans. 

Diada de l'Ostra del Delta i Jornades Gastronòmiques de l'ostra (L'Ampolla) 
(Prinicipis de maig) 
Un altre dels productes estrella del mar de l'Ampolla és l'ostra. A les portes de l'estiu, aquest apreciat i gustós mol·lusc es converteix en el gran protagonista del municipi. Tant als restaurants, amb les jornades gastronòmiques, com amb la diada que se li dedica. Una jornada festiva al port pesquer del poble on podreu degustar totes les ostres que vulgueu. 

Fira ramadera i d'artesania de Rasquera
(Primer diumenge de maig) 
La cabra blanca és l'única raça autòctona de cabres de Catalunya, localitzada a les Terres de l'Ebre, i Rasquera és una de les poblacions on, tradicionalment, s'han concentrat el major nombre de caps. Aquesta tradició ramadera ha perdurat amb els anys gràcies, en part, a la seva fira anual, l'única de Catalunya d'aquesta categoria, que té com a protagonista la cabra blanca i també l'artesania popular del municipi. 

Mostra d'Arts i Oficis + Mostra intercomarcal de vi Tastavins d'Ascó
(Tercer cap de setmana de maig) 
A les portes de l'estiu, el nucli antic d'Ascó es vesteix d'època per fer el seu particular homenatge a l'artesania catalana, convertint-se en una de les places que més mestres artesans reuneix arreu de Catalunya. Ceramistes, cistellers, artesans de la cera d'abelles, de la fusta, del cuir i de la terrissa, entre d'altres, mostraran la seva destresa i faran tallers participatius per aquells que ho vulguin provar. A més, la Mostra d'Arts i Oficis se celebra juntament amb el Tastavins, la Mostra Intercomarcal de vi d'Ascó, amb més d'una trentena de cellers de les denominacions d'origen més properes. 

Festes de primavera (Alcanar i Deltebre) 
Pel 15 de maig, Sant Isidre, Alcanar celebra una de les festes més esperades de l'any, sobretot per aquells que els agrada l'adrenalina, l'ambient i tot el que envolta els matins, tardes i vespres de correbous. Per la seva part, Deltebre celebra les seves Festes de la Segregació pel 20 de maig (data en què l'any 1977 se separa de Tortosa, convertint-se en un municipi independent) amb un cap de setmana farcit d'activitats culturals i esportives, mostra de l'àmplia xarxa associativa del municipi. 

Festa de la Mel d'Arnes
(Últim cap de setmana de maig) 
El nom i l'escut del poble ho evidencien: Arnes (l'arna és la casa de les abelles) té un fort vincle històric amb el cultiu i la recol·lecció de la mel. Cada any, des del 2003, el nucli històric del municipi s'omple d'expositors i visitants, fent gala dels productes de primera qualitat elaborats amb aquest dolç i energètic aliment. La festa, a més, es reforça amb la visita imprescindible al Centre d'Interpretació de la Mel, un espai de divulgació i exposició sobre la cultura i la tradició apícola del municipi. 

Jornades Gastronòmiques del llagostí
(Juny)
Si a l'hivern, la galera és la reina del mar, quan arriba la calor, el llagostí és el rei indiscutible. Gustós, fresc i cuinat de mil maneres el trobareu als restaurants d'Alcanar, les Cases d'Alcanar i Alcanar Platja amb els menús especials de les jornades gastronòmiques. Un pecat del mar! 

Festes de La Plantada (Deltebre i l'Ampolla) 
(Meitat de juny)
Al cor del Delta de l'Ebre, és del tot impossible viure d'esquena a l'arròs. Immensos camps de conreu plans que, segons l'estació, canvien de color i de textura. A principis de juny, toca plantar el que, més endavant, assaborirem al plat i, això a Deltebre i l'Ampolla, ho celebren amb una gran jornada festiva, en què es reviu la labor de plantar l'arròs a mans i amb els estris i de la manera que ho feien antigament els pagesos. Tothom que vulgui ho podrà experimentar en primera persona, envoltat d'un gran ambient festiu amb mercat de productes típics, actuacions musicals i dinar popular, entre altres activitats. 

Litterarum. Fira d'espectacles literaris i Fira del llibre ebrenc (Móra d'Ebre)(Primer cap de setmana de juny) 
Llibres, espectacles literaris i escriptors que, durant tot un cap de setmana, conviuen, es descobreixen i es donen a conèixer a la capital de la Ribera d'Ebre. La producció escènica al voltant de la literatura i la producció literària al voltant de les Terres de l'Ebre són els protagonistes d'aquesta cita totalment consolidada, en què l'amor per la llengua catalana i l'emoció per la força de les lletres no deixen ningú indiferent. Hi trobareu espectacles, concerts, presentacions de llibres i taules rodones, entre moltes altres activitats. www.llibresebrencs.org

PinellArt (Pinell de Brai) 
(Segon cap de setmana de juny) 
El Pinell de Brai és poble d'artesans. Des del treball en fusta, ferro, vidre i llata, fins a peces tèxtils, de ceràmica i pintura que, cada any –des del 2008–, es reuneixen al voltant del celler cooperatiu del municipi, obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell. Una excel·lent mostra d'artesania que cada edició fa especial ressò a un d'aquests oficis en recuperació.

Diada de la Cirera + Fira dels Canterers (Miravet)
(Tercer diumenge de juny) 
Roja, dolça i bonica, és la reina de l'estiu. La cirera és un dels productes estrella de Miravet i, per això, quan es troba en el seu punt òptim, el municipi li dedica una jornada festiva i plena d'activitats populars perquè la puguem tastar i comprar directament de la mà dels seus productors. El mateix podrem fer amb els càntirs, elaborats pels canterers (terrissaires) del municipi, una de les professions més antigues i singulars de Miravet. Peces úniques i artesanals que, com les cireres, tan bé van per refrescar els calorosos dies d'estiu. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat