Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 13 coses que no et poden fer els bars i restaurants
Notícies / Ciutat

13 coses que no et poden fer els bars i restaurants

13 coses que no et poden fer els bars i restaurants
© shutterstock

Exemple 1: Seieu a una terrassa o a un bar/restaurant de la ciutat. Poc després, el cambrer us diu que, si no és per menjar, no us podeu quedar. "Però, i si prenem una cervesa i piquem quatre croquetes?". Tampoc. Menjar o res.

Exemple 2: Sou quatre amics que heu dinat a un restaurant. Us porten la factura i veieu que us han cobrat vuit euros en concepte de 'coberts'. Us els mengeu? Us els emporteu a casa?

Exemple 3: Teniu 20 euros per dinar. Demaneu a consciència per no gastar més i quan us arriba la factura... pam! 24 euros. Com ha passat? "L'IVA no estava inclòs a la carta", us diuen.

Exemple 4: Esteu a un bar i us porten una Coca-cola en llauna. Vermella i bullint, sembla que us hagin portat lacre en comptes d'un refresc. Demaneu un parell de glaçons i a l'hora de pagar us sumen 20 cèntims per cada tros de glaç.

A tothom li ha passat  

 

això en algun moment, i ja sigui per desconeixement de la llei, o per una distracció del cambrer, no sabem com reaccionar ni què fer. Preus diferents dels de la carta, suplement per usar els coberts, per demanar gel o per menjar pa... Si sou dels que aneu una mica perduts amb aquest tema, apreneu-vos bé què podeu fer en situacions com les següents.

 

 

IVA no inclòs

Esteu a un bar o restaurant i heu demanat plats per valor de 50 euros, però el compte diu que n'heu de pagar 60. Per què? L'IVA no estava inclòs. Això és il·legal. El preu a la carta ha d'incloure l'IVA. I no, no s'hi val indicar a la carta que l'IVA no està inclòs

Negar-se a acceptar bitllets grans

Els locals d'hostaleria i restauració han de tenir canvi suficient. No es poden negar a cobrar-vos si pagueu amb un bitllet de 100 euros un cafè amb llet i una magdalena. Això sí, s'ha de tenir mala llet per fer-ho.

 

Suplement pel gel

Sí que és legal que a la carta aparegui 'cafè amb gel', i sigui més car, però això de demanar un parell de gels per la Coca-Cola i que els cobrin, sense que estigui especificat a la carta, és il·legal. Per què no cobren pel got, també?

Suplement per pa

El pa es pot cobrar, sempre i quan aparegui especificat a la carta. Si ho posa a la carta, podeu demanar que no us posin pa i no us el cobraran, però mai de la vida es pot cobrar un producte sense avisar. I molt menys sense haver-ho demanat.

Cobrar pels coberts

"No es pot cobrar res que resulti necessari per a la prestació del servei", diuen a l'Agència Catalana de Consum. Si cobren pels coberts, per què no cobrar per les estovalles o les cadires? (això ho dic jo).

 

Obligatori menjar

No, no us poden obligar a menjar. Si voleu asseure-us a prendre una cervesa i prou, ho podeu fer, mentre no s'indiqui a la taula d'alguna manera, a la carta o a algun lloc visible del bar o restaurant.

Preus més cars a taula que a la barra

Heu demanat un entrepà a la taula d'un bar, que a la carta posa que costa 4 euros. Quan arriba el compte, toca pagar 4,60 euros, perquè l'hem demanat a taula, diuen. Si això no està indicat a la carta, està totalment prohibit. I tampoc val que a la carta posi que serà més car a taula. Ha de posar exactament el preu, desglossat.

Preu Segons Mercat

És bastant habitual que en alguns plats de la carta, en lloc d'aparèixer el preu posi 'Preu Segons Mercat'. O 'Segons Mercat'. Això no és legal. Pot passar que el preu variï depenent del dia i del producte, però la carta ha d'incloure el preu exacte. El bar o restaurant haurà de reimprimir la carta o actualitzar-la.

Demano una aspirina, me la donen i me la cobren

Mai, mai, mai un empleat d'un restaurant o un bar pot subministrar medicaments. Això només ho pot fer algú autoritzat a una farmàcia o un hospital. I, esclar, queda totalment prohibit cobrar per una aspirina o paracetamol.

Plats del dia sense preu

És molt típic allò de "Fora de carta tenim un xai al forn amb peres boníssim", però mai diuen el preu. Doncs això tampoc està permès. Els plats, tant si són del dia com si no, han d'estar indicats a la carta o a un llistat de preus posats al local.

Cobrar l'aperitiu o conceptes no sol·licitats

Ens poden servir menjar sense haver-ho demanat? Sí. Ens poden cobrar per això? Mai. "En cap cas es poden cobrar serveis o conceptes no sol·licitats expressament pel consumidor en el moment de fer la comanda del servei, com ara, per exemple, entrants", expliquen des de l'Agència Catalana de Consum.

Cobrar per usar els serveis

Els bars i restaurants, com qualsevol local, es pot reservar el dret d'admissió. Però "els establiments de restauració no poden cobrar cap import als seus clients pel fet d’utilitzar els serveis-wc". Ho diu, de nou, l'Agència Catalana de Consum.

via GIPHY

Menú per a un

Tot i que compartir un menú a un restaurant és estrany, no està prohibit. Potser mal vist, però no prohibit.

 

**
Si voleu més informació sobre temes de consum, així com fer una reclamació, consultar la normativa o bé fer una queixa o reclamació, podeu adreçar-vos a l'Agència Catalana del Consum.

Advertising
Advertising

Comentaris

11 comments
Gabriela G

Me parece todo muy bien y muy correcto en lo qué habéis especificado en éste artículo, pero me encantaría que alguien se encargará también del los derechos del camarero,tanto trato clientes hacia ellos cómo de los jefes también. No dejar el tema aparcado y tan tranquilos en plan "en hostelería es lo que hay, que pringuen! ",porque no es cierto. Deberían tener muchos derechos por ley tanto por el aguante físico y sobre todo sicológico y que gracias a "estos pringados" todos los demás pueden disfrutar en los días festivos del año, cuando en mayoría de los sitios esta cerrado. Si la "hostelería es dura" es porque no se hace nada al respecto y se permite todo aunque de lejos se ve la explotación en cualquier ramo de hostelería. Alguien piensa en esto? Le importa a alguien? Habéis pensado que al igual a más de uno le gusta su trabajo, que esta hecho por esto y que le encantaría seguir mucho más, pero acaba en menos tiempo que muchos trabajos "quemadosimo" mentalmente y con problemas de salud físicamente. A ver sí alguien puede reflexionar un poco todo esto y por lo menos saber tener un poco más de educación y comprensión hacia estos "pobres pringados".Gracias!

Ariadna P

On es constata aquesta part a la normativa?

"no us poden obligar a menjar. Si voleu asseure-us a prendre una cervesa i prou, ho podeu fer,mentre no s'indiqui a la taula d'alguna manera, a la carta o a algun lloc visible del bar o restaurant."

Manuel S

Y falta lo que ha de hacerse en caso de que el responsable o camarero del local no atienda a razones

Eduard G

Dissabte vaig anar a un restaurant que de les 13 potser m'en van colar 3 o 4... obviament no hi tornaré, però tal i com diu el Jaume.. o vas amb la normativa o tens les de perdre. 

Quim M

Aquestes coses no passen a la ciutat de la fraternitat!

Valeri B

Amb el tema de pagar el wc us puc assegurar que si esta indicat en un lloc visible es totalment legal de cobrar. Estaria be que algu que esta diguent als altres com fer be la seva feina en donès exemple i contrastès l'informacio.

Valeri B

Aixis veig on es el malentès. Un bar pot cobrar per l'us del wc, el que no pot fer es cobrarlo als clients. Dona una mica de peu al error. Crec que s'hauria d'explicar mes be en un article aixis que pot fer que la gent vagi a queixarse del que no toca, mentre la seva intencio es d'informar dels possibles abusos.

Lutxana A

@Valeri B és obligatori tenir serveis públics accessibles per fer-ne un ús que recapta diners a costa d'un espai de la ciutat, tanmateix el Metro hauria d'oferir també serveis a cada estació inclús a la parada de Bus i Tranvia però ningú es queixa.

Jaume M

estaria molt bé un link a la normativa oficial per presentar-la si cal discutir. ho podeu fer? gràcies!