Time Out a la teva bústia d'entrada

Mientras dure la guerra

  • Cine
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Mientras dure la guerra
©Teresa Isasi
Publicitat

Time Out diu

3 de 5 estrelles

En l'última pel·lícula d'Amenábar, Karra Elejalde interpreta el filòsof Miguel de Unamuno durant l'arribada dels nacionals a Salamanca

És probable que Espanya es trobi en un d’aquells moments històrics tan tensos que demanen alimentar la mitologia nacional. Per això, 'Mientras dure la guerra' comença amb la imatge en blanc i negre d’una bandera hissada amb tres franges de colors indeterminats. Som a Salamanca, l’any 1936. El relat dels vencedors i els vençuts encara no està escrit, però la premsa ja anuncia tancs i bombes, i els vorals de les carreteres s’omplen de cadàvers anònims amb un tret al cap.

En una cafeteria de la plaça de l’ajuntament, el filòsof Miguel de Unamuno s’amaga rere un diari desplegat, amb les ulleres rodones que li pengen de la punta del nas, i contempla l’arribada de l’exèrcit nacional que esbotza la porta del despatx de l’alcalde i se l’endú per executar-lo. Cínic, orgullós i malhumorat. Així és com l’interpreta Karra Elejalde, transformant el personatge i les seves ombres en la caricatura d’una època plena de monstres.

Que aquesta sigui la primera pel·lícula que Amenábar roda amb càsting espanyol des de 'Mar adentro' sembla, més que cap altra cosa, una qüestió d’oportunitat. En el fons, 'Mientras dure la guerra' és un intent d’il·luminar una societat desorientada amb la clarividència retòrica d’un líder intel·lectual. Sigui dit de pas, el millor de tot és veure Eduard Fernández en el paper de Millán Astray, fent carotes mentre s’aixeca el pegat de l’ull.

Escrit per
Josep Lambies

Detalls de l'estrena

  • Durada:107 mins
Publicitat
També t'agradarà