Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Moritz Feed Dog 2019: sis documentals de moda que has de veure

Moritz Feed Dog 2019: sis documentals de moda que has de veure

La 5a edició del festival de cinema de moda tindrà lloc del 28 al 31 de març

Alexander McQueen
© Alexander McQueen
Per Eugènia Sendra |
Advertising

Nova edició del festival de cinema de moda Moritz Feed Dog, una cita imprescindible per als amants del gènere documental i la moda, interpretada aquí amb amplitud de mires com a fenomen cultural. Dels mateixos promotors que el Festival In-Edit i amb la direcció artística de Charo Moras, aquestes són sis dels films que no ens volem perdre de la cinquena edició del Moritz Feed Dog.

No t'ho perdis: les estrenes de cinema de la setmana!

Celebration
© Olvier Meyrou

Celebration

Olivier Meyrou. França. 2018. VOSE. 73'

No va ser fins l'any 2015 que Pierre Bergé donaria el vist-i-plau al film que Olivier Meyrou va dedicar als últims anys d'Yves Saint Laurent. 'Celebration' ens introdueix al taller del mite, físicament malmès pel pas del temps i per la pressió i la insatisfacció acumulada al llarg dels anys de dedicació a la moda, la mateixa moda que el faria immortal. El relat alterna el blanc i negre i el color per entendre l'home i la llegenda.

Bill Cunningham
© Harold Chapman

The times of Bill Cunningham

Mark Bozek. EEUU. 2018. VOSE. 74'

Aquest és el segon documental sobre la figura de Bill Cunningham, el fotògraf de la secció de moda de 'The New York Times' i un dels pares de la fotografia de carrer. Ara el film gira a l'entorn d'una entrevista que Mark Bozek va fer al fotògraf el 1994, en la qual descobrim un personatge pròxim, divertit, que revela el secret del seu treball: potser més que un talent estètic tenia un ull gairebé detectivesc.

 

Advertising
Leigh Bowery
© Leigh Bowery

The Legend of Leigh Bowery

Charles Atlas. Dinamarca, França, Regne Unit, EEUU. 2002. VOS. 83'

Leigh Bowery, el ballarí, agitador, dissenyador de moda, drag queen, model del pintor Lucien Freud... Va ser una de les figures més esbojarrades de l'escena dels 80 a Londres, vinculat amb el moviment dels 'New Romantics', aficionat de les disfresses i l'artifici, fundaria el club Taboo i als seus xous recreava naixements, enemes i vòmits. Més de vint anys després de la seva mort, Bowery segueix sent una figura de llegenda, tan atractiva com inquietant.

Alexander McQueen
© Alexander McQueen

McQueen

Ian Bonhôte, Peter Ettedgui. Regne Unit. 2017. 111'

"El documental de McQueen que has de veure", diuen. Ian Bonhôte i Petter Ettedgui exploren la intimitat del gran dissenyador Alexander McQueen de la mà d'ex parelles, de la seva germana, el nebot, col·laboradors de primer ordre (com l'espanyol Sebastián Pons), i cintes domèstiques que retraten el personatge, quan es barallava amb la seva inseparable Isabella Blow o els primers dies de ser a París, amb xofer al seu servei i sense un duro. I tot i que el documental no esquiva la tragèdia també recupera la bellesa que va saber crear aquest geni de la moda.

Advertising
Cambodian Textiles

Cambodjan Textiles

Tatsuhito Utagawa. Cambodja, Japó. 2018. VOS. 60'

Kikuo Morimoto és un dels artífexs del renaixement de la cultura tèxtil a Cambodja, amb la qual havien acabat la guerra civil i la dictadura de Pol Pot, i l'anomenen "el rei de la seda" per haver consagrat la seva vida a preservar les tradicions enfront la modernització i els ritmes contemporanis. L'anunci que Morimoto tenia càncer van portar el director japonès Tatsuhito Utagawa a seguir-lo durant dos anys, filmant la seva relació més produnda i íntima amb els teixits.

Yellow is forbidden

Yellow is Forbidden

Pietra Brettkelly. Nova Zelanda. 2018. VOS. 94'

La documentalista veterana Pietra Brettkelly fixa la càmera en la dissenyadora xinesa Guo Pei durant els mesos previs a la desfilada a la Cambra Sindical de l'Alta Costura de París, i després que Rihanna hagués desfilat amb l'increïble vestit groc de 24 quilos de pes a la gala del Met del 2015. Però no és tot or el que llu: la dissenyadora presenta a una de les màximes institucions de la moda 19 peces que neixen de la barreja de tradició i modernitat. El seu valor resulta incalculable i convida a la reflexió sobre la indústria i l'alta moda: 50.000 hores de feina són necessaris per cosir un vestit de 750.000 dòlars.

Advertising