Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Dólares de arena

Fire!! 2015: el millor de la Mostra de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona

Cinema d'autor que explora la diversitat sexual i afectiva. Aquestes són les 6 pel·lícules que recomanem

Escrit per
Martí Sales
Publicitat

Dues dècades després (la primera edició de la Mostra de Cinema del Casal Lambda va ser l’octubre del 1995) el Fire!! Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià (el seu nom actual) segueix ben viu i ha aconseguit allò que es proposava: primer, ser un bon festival de cinema, amb una selecció acurada de pel·lícules ben realitzades, d’autor; segon, que la seva proposta arribi a tots els públics, no només a l’LGBT.

Enguany el país convidat són els EUA i el consolat a Barcelona col·labora en el finançament del Fire!! –amb l’Institut Francès són els principals patrocinadors del certamen: “És una llàstima que les ajudes institucionals d’aquí siguin tan minses”, comenta el director Joako Ezpeleta–. A banda de la secció oficial, destaquen l’exposició dels 20 anys de la mostra, que es farà a l’Institut Francès amb cartells, imatges, gràfics i fotografies de tots els anys; la presentació del llibre `Homoherejías fílmicas: cine homosexual subversivo en España en los años setenta y ochent´, d’Alberto Berzosa, a La Calders (ds. 4 a la 13 h); la col·laboració amb la Sala Hiroshima, on faran una sessió dedicada a curtmetratges (dg. 5, 19.30 h), el xou 'TransArtCabaret' (ds. 4, 21 h) i el taller Gender Masquerade (dv. 3, 16.30 h); i la festa grossa a La [2] de l’Apolo (dv. 3, 0.30 h) amb Las Bistecs en directe i els DJs Siria, Äadrik Synth i Ferdiyei de SomosLas.

Diuen que cada cop la realitat LGBT és més diversa i que la denominació “gai i lesbià” els queda una mica curta. Els interessa més un plantejament més obert, que posi l’accent en la diversitat sexual i afectiva. Sigui com sigui, el Fire!! ja s’ha convertit en un festival de referència a casa nostra. Per molts anys!

Tab Hunter Confidential
 • Gai i lèsbic
Durant els anys cinquanta, el jove i atractiu Tab Hunter va ser el número u de les taquilles de cinema i les llistes musicals. Era llavors l'estrella de Hollywood més buscada i el veritable fill dels Estats Units. Ros, simpatiquíssim, extremadament guapo amb el seu immens i desarmador somriure blanc, va ser el típic noi amb qui totes es volien casar o tenir com a gendre. De fet, Natalie Wood, Debbie Reynolds i Sophia Loren són només algunes de les actrius amb qui el van relacionar romànticament en aquesta època, i amb qui sortia constantment en el paper cuixé. Res, pel que sembla, podia danyar la carrera de Tab Hunter. Res, excepte el secret que encara guardava: la seva homosexualitat. Avui en dia, però, el seu secret ja ha sortit a la llum i a Tab Hunter Confidential ens reunim per primera vegada amb el veritable Tab Hunter, on s'hi explica amb la mateixa simpatia (i el mateix desarmador somriure immaculat) la feliç història d'aquest supervivent del despietat món de Hollywood.
A primera vista (Hoje eu quero voltar sozinho)
 • Gai i lèsbic
A primera vista, opera prima del director brasiler Daniel Ribeiro, no hauria pogut néixer amb millor peu. Guardonada amb el premi Teddy a la millor pel·lícula de la Berlinale –entre molts altres premis recollits per tot el món–, narra la història de Leonardo, un adolescent cec en recerca de la seva pròpia independència física i emocional. La seva vida quotidiana, la relació amb la seva millor amiga, Giovana, i la seva forma de veure el món canvien completament amb l'arribada de Gabriel a la seva escola. La que en principi podria semblar una pel·lícula del gènere adolescent, es converteix en un dels pocs al·legats que veiem al cinema dedicats a la igualtat i el respecte a la diversitat sexual entre col·lectius amb alguna discapacitat. Una obra tendra i perfectament resolta que agradarà de ben segur a tots els públics de la Mostra.
Publicitat
Regarding Susan Sontag
 • Gai i lèsbic
Regarding Susan Sontag investiga de manera íntima i plena de matisos la vida d'una de les pensadores més influents i provocadores del segle xx. Apassionada, franca i refinada, Susan Sontag es va convertir en una de les icones de la literatura, la política i el feminisme més importants de la seva generació. Aquest documental explora la seva vida a través d'imatges experimentals evocadores, materials d'arxiu i entrevistes amb els seus familiars, amics i amants. Les seves pròpies paraules llegides per l'actriu Patricia Clarkson, acompanyen les imatges. Des del seu amor precoç pels llibres i el seu seu matrimoni sent encara una adolescent, fins la seva primera experiència en un bar gai i la seva última relació amb Annie Leibovitz, Regarding Susan Sontag construeix un retrat fascinant d'aquesta imponent escriptora i crítica cultural. Val a dir que els seus treballs sobre la fotografia, la guerra, la malaltia i el terrorisme continuen encara vigents avui. Sontag va ser mirada, examinada i fotografiada més que qualsevol altre pensador del seu temps. Ella va tornar la mirada amb molta cura, fent ús del llenguatge, la metàfora, la fotografia i el que ella anomenava "l'ecologia de les imatges". En aquest film tenim l'oportunitat d'observar a Sontag mentre ella examina el món.
Nan Goldin, I remember your face
 • Gai i lèsbic
Des del seu debut al Nova York dels anys setanta, l'artista nord-americana Nan Goldin ha contribuït a elevar una mica més la fotografia dins la seva categoria d'art. Mitjançant desenes de milers de fotografies, va immortalitzar no només a moltes celebritats del moment, sinó també al seu cercle d'amistats, artistes, amants, bohemis i dandis urbans. La seva obra és vulnerable i sense polir, embellida per una intimitat única creada entre ella i els seus subjectes. De vegades, però, està també marcada per una força autodestructiva que la fotografia mateixa aconsegueix redimir. Goldin no ha preservat mai a ningú en les seves fotografies, ni a ella ni als seus éssers més estimats. Les seves imatges documenten els alts i baixos de la vida d'una manera sense filtrar; en elles, el fet d'immortalitzar a les persones més properes també es converteix en verdaderes declaracions d'amor incondicional.
Publicitat
Off road (Fuoristrada)
 • Gai i lèsbic
El jovial Pi, incansable mecànic i prometedor campió de carreres de cotxes tot terreny, decideix convertir-se en una dona i dir-se Beatrice. Ja com a persona transgènere coneix la Marianna, una infermera romanesa que té cura de la seva mare. Beatriz i Marianna s'enamoren i aconsegueixen casar-se a Roma, les dues vestides de núvies i després de lluitar tenaçment contra la societat i prejudicis de tot tipus. Com a conseqüència del seu matrimoni Beatrice es converteix en el pare de la Daniele, el fill de la Marianna. Amb el mateix vestuari de treball i sobre uns vertiginosos talons d'agulla, Beatrice continua esforçant-se en el seu taller mecànic i, més que mai, segueix també amb la seva passió absoluta pels campionats de 4x4, llançada a tota velocitat "fora de la carretera".Off Road és el retrat genial d'una història d'amor entre dues forces de la natura, una història que ens farà viatjar, també a nosaltres, per camins desconeguts a través de la vida d'una família gens convencional en un país que sí que ho és, i molt: Itàlia.
Dólares de arena (Sand dollars)
 • Gai i lèsbic
Dólares de arena planteja un tema recurrent en el cinema gai: el turisme sexual a països del Carib i la manera d'utilitzar els sentiments per fugir d'una dura realitat. No obstant això, ho fa des d'un punt de vista diferent gràcies a la mà de la Laura Guzmán, directora d'aquesta lluminosa pel·lícula. A Guzmán li interessa més furgar en el món emocional de dues dones que en el morbo sexual en si, per això, entre altres coses, ha escollit a la gran Geraldine Chaplin per interpretar un dels dos papers principals. Noelí és una jove dominicana que totes les tardes passeja per les platges buscant la millor manera de guanyar-se uns dòlars a costa dels o de les turistes. Una de les seves favorites és Anne, una dona madura francesa, que ha trobat a l'illa el seu refugi interior. Ni els plans del seu xicot, ni els diners, ni la quimera d'un lluminós París podran frenar la confusió dels sentiments que experimenta Noelí i la realitat de l'amor.
Recomanat
  També t'agradarà
   Publicitat