Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 30 anys de Caçafantasmes: entrevista amb Dan Aykroyd
Dan Aykroyd
©IvanMoreno Dan Aykroyd

30 anys de Caçafantasmes: entrevista amb Dan Aykroyd

Parlem amb el mite de la comèdia americana sobre el nou film de la saga

Per Ricard Martín
Advertising

Enguany s'acompleixen trenta anys de l'estrena de Caçafantasmes, una de les comèdies més icòniques dels anys vuitanta, i també un film que ha marcat a sang i foc la memòria de tot el revival dels vuitanta. Sobre l'estrena de la tercera part, tot són rumors, no gaire optimistes. Òbviament la mort de Harold Ramis no hi ajuda gens, i Bill Murray ja ha anunciat que passa de tot: però Dan Aykroyd, en una entrevista exclusiva amb Time Out Barcelona, assegura que el projecte tira endavant.

Quin és l'estat de la producció de Caçafantasmes 3?
No puc trair secrets industrials, però soc molt optimista, i és molt aprop de què sigui una realitat. Serà molt excitant. I estarà basada en descobriments científics recents sobre l'univers, un coneixement que tindrà molt d'impacte en el futur de la humanitat.

Quina és el punt de partida? Reprèn la segona part?
És en temps real, molts anys després. No et puc dir massa res més, em diuen que no parli. Ja he dit massa. Jo soc la cheerleader més grossa de Caçafantasmes. Vaig originar la saga, i vull que es faci la tercera pel·lícula mes que ningú, però he de respectar els qui em paguen.

¿Mareja, ser responsable d'una de les fites de la cultura popular dels 80?
Vaig tenir grans col·laboradors: Harold Ramis, Ivan Reitman i Bill Murray! Amb aquest talent sabia que estàvem fent alguna cosa molt especial.

A Europa hi ha un revival 80's molt fort.
No me n'he adonat massa. Sé que a la gent li agraden les meves pel·lícules dels 80's perquè eren bones.

Suposo que deus ser un gran fan de l'actual cinema d'humor nord-americà
Sí, sobretot de gent com Melissa MacCarthy, amb qui he treballat a Tammy. Ella és un dels comediants físics mes dotats d'ençà Buster Keaton. Judd Apatow o els nois de Ressaca a Las Vegas.. M'agraden tots. Hi ha un fil connector amb el que fèiem, una escola comú: l'escola de comèdia i d'improvisació de Chicago, el Second City.

Vas començar a estudiar llei i criminologia. Quan et vas adonar que volies ser un comediant?
Tenia 3 anys. Els meus pares em van veure imitar les veus dels anuncis i dels presentadors de la tele. El meu pare va tallar la punta d'un pal d'hockei, hi va posar cinta adhesiva, i ja està. Als tres anys ja tenia el meu pal de micro de broma! Anys després, acumulo 24 anys de producció de ràdio d'humor amb la unitat mòbil dels Blues Brothers. I tot gràcies a què els meus pares em van donar suport quan tenia tres anys!

Al llarg dels anys has fet coses molt diferents.
Això et manté viu, però per poder fer-ho has de tenir productors o estrelles joves que t'avisin per a fer pel·lícules. No em puc posar dins la seva ment i obligar-los. No puc trucar-los i dir: vull sortir. He d'esperar la seva trucada, que m'avisin.

Podries haver-te jubilat fa molt temps.
M'encanta treballar amb gent jove, em manté ocupat, m'estimula i aprenc. I a més: és divertit! A la meva edat això és important!

Per cert, ¿què n'opines de la biografia que va fer Bob Woodward [un dels periodistes del Watergate] del teu amic i company John Belushi?
Tant prestigiós com és pel Watergate, només va explicar mentides i mitges veritats. Era mandrós, la gent que li feia la recerca va acabar fent el llibre. I era un llibre molt poc curós. Com va morir John va ser terrible, però Woodward no va captar l'essència del que era el meu amic: una personalitat abassegadora, un gran comediant i un intel·ligent home de negocis. Ell tenia molt més a oferir que això. Els excessos es van exagerar. Sí, hi van haver gresques, però el darrer estiu abans de morir no va prendre res.

Tu també tens fama d'haver sigut un animal de festa, durant els 80's.
Mai vaig tocar la coca, això mai de la vida. Mai em va agradar ni la pols ni les pastilles. Beure i fumar un xic, això sí. I ara que treballo dins la indústria de l'alcohol [és fabricant del vodka Crystal Head] he après autodisciplina i control. Beu amb responsabilitat, moderadament. Faig quatre còctels amb els amics i tothom marxa a casa content.

¿Còctel favorit?
Suc de taronja acabat d'esprémer, si pot ser fet amb taronges de València, amb dues mesures del meu vodka: és el millor screwdriver del món. Les espremo jo, a mà! Res d'espremedors elèctrics!

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising