Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right El porc de Sylvain Estibal
Sylvain Estibal

El porc de Sylvain Estibal

El fotògraf francès estrena 'Un cerdo en Gaza'

Per Josep Lambies
Advertising

De professió, fotògraf. Actualment treballa per a l'Agence France Presse a la corresponsalia d'Uruguai, però deu anys enrere feia de les seves a la frontera araboisraeliana, coŀlocat com una talaia entre els d'un costat i de l'altre. Allà va néixer 'Un cerdo en Gaza', el seu debut com a cineasta, una comèdia arriscada d'escassa correcció política on apareix un soldat bevent semen de porc. Diu en Sylvain, amb tanta sorna com raó, que és el seu colom de la pau per als pobles del món. La història arrenca quan un humil pescador de costa retira la seva xarxa del mar i s'hi troba, enganxat, un simpàtic garrí.
 
Ens reunim en un bar d'hotel de taules arran de terra, al costat de l'estació de Sants. Ell, amb la maleta a punt per agafar un AVE. Jo, amb un got d'aigua mineral. M'explica que tot va començar l'any 2004, amb un projecte quasi artístic, molt social. "Em vaig estar un any fotografiant la vida quotidiana d'una família de jueus ortodoxos que vivien a Hebron, Cisjordània, ben al límit -diu-. El que no sabien és que, alhora, també estava fent fotos del dia a dia dels seus veïns, que vivien a només cinc metres". Després d'aconseguir, permisos, segells i una escorta segura, va mostrar el projecte a Tel Aviv. I, l'any següent, el va dur al Visa pour l'Image, on diu que va emocionar milers de persones.

La idea del porc va arribar després. Un amic seu li va explicar que a Israel hi ha molta criança porcina, perquè als immigrants russos no els dóna la gana renunciar a un bon llom de tant en tant. "N'hi diuen carn blanca, per dissimular -il·lustra en Sylvain-. I, com que està del tot prohibit que un porc trepitgi sòl israelià, tenen les bèsties en una mena de corrals de fusta, elevats un metre per sobre del terra". Indagant, indagant, va descobrir que el propòsit de tenir una baconada no responia només a finalitats gastronòmiques. "Els porcs tenen molt bon olfacte, i els jueus els utilitzen per detectar els explosius".

I el van destinar a les Amèriques, on va trobar la tercera pista. "Un dia, passejant pel port de no sé on, vaig veure un vaixell carregat d'ovelles -recorda-. Vaig preguntar on les portaven, i em van explicar que anaven a països musulmans per celebrar l'Aid l'Kbir, aquesta festa on cada any es mata un xai". Per lògica sumatòria, es va imaginar un porc -que no un llop!- vestit amb pell de moltó. Hi va afegir quatre coses: els militars que miren culebrots brasilers, els balls i les cançons, i aquesta estranya història sobre el tràfic de semen animal. Va contactar amb Sasson Gabai, un bon humorista a qui molts recordem per 'La visita de la banda', i se'l va emportar a Malta -impossible a Gaza- per rodar la pel·lícula. I, voilà, comèdia servida.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising