Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les millors estrenes de cine de desembre
Soul
Photograph: Disney/Pixar

Les millors estrenes de cine de desembre

Les pel·lícules que arriben aquest mes a la cartellera de Barcelona

Per Àlex Montoya
Advertising

Us costa decidir-vos a l'hora d'escollir una pel·lícula per anar al cinema? Perquè us ho volem posar més fàcil, aquí teniu el millor que arriba aquest mes a la cartellera: de 'Wonder Woman 1984' a la nova de George Clooney, passant per joies d'animació ('Josep' i 'Soul', la de Pixar) i la pel·li que va arrasar al festival de San Sebastià, 'Beginning'. Uns quants bons motius per tornar a veure cinema en pantalla gran.

NO T'HO PERDIS: Les 50 millors pel·lícules de la història del cine

Estrenes de desembre del 2020

Josep

L'atabalada vida de Josep Bartoli, dibuixant català i republicà que, després de la Guerra Civil, va viure a l'exili, va estar detingut en camps de concentració francesos, i va fugir a Mèxic quan la Gestapo el traslladava a Dachau, per acabar instal·lat als Estats Units. Mil i una peripècies per una de les sensacions de l'any, debut en cinema del també artista i pintor Aurel. Una aposta per l'animació que usa orgànicament l'obra de Bartolí per explicar la seva vida.

Dir. Aurel (França, Espanya, 2020). 71 min. Estrena: 4 de desembre.

Volver a empezar

Després dels èxits de 'Mamma Mia' i 'La Dama de Hierro', la cineasta Phyllida Lloyd es vesteix de Ken Loach i, amb un pressupost molt més reduït, es passa al cinema social amb la història d'una mare patidora que encara i s'empodera davant la crisi de l'habitatge, la maternitat en solitari, els abusos domèstics i la masculinitat tòxica. Cinema emotiu (cal tenir un paquet de mocadors a mà), però també lluminós i optimista.


Dir.: Phyllida Lloyd (Irlanda-Regne Unit, 2020). 97 min. Estrena: 4 de desembre.

 

Advertising

Beginning

El debut de la georgiana Dea Kulumbegashvili va arrasar a l'últim Festival de Sant Sebastià (Concha d'Or, Millor Direcció, Actriu i Guió) i va dividir a públic i crítica amb un relat sense concessions que mira de cara la violència social, els fanatismes i el masclisme, posant el focus en l'asfixiada esposa del líder d'una comunitat de Testimonis de Jehovà assetjada per extremistes. Cinema radical, polèmic i arriscat.

Dir. Dea Kulumbegashvili (Geòrgia, França 2020). 130 min. Estrena: 11 de desembre.

Cielo de medianoche

Netflix segueix ampliant la seva nòmina de cineastes amb pedigrí i, després de David Fincher, és el torn de George Clooney, director i protagonista d'aquest relat de supervivència en què encarna un solitari científic que, des del seu lloc a l'Àrtic, espera el retorn a la Terra d'una missió espacial els membres de la qual desconeixen que el planeta del qual van partir anys enrere és, ara, un solar devastat per una catàstrofe global. El film passarà per sales poc abans d'entrar al catàleg de Netflix.

Dir.: George Clooney (USA, 2020). 122 min. Estrena: 11 de desembre.

Advertising

My mexican bretzel

Guardonada en festivals com Gijón, Rotterdam i el D'A (on es va emportar el Premi del Públic), l'òpera prima de la barcelonina Núria Giménez fa anar com vol les eines pròpies del cinema documental per proposar la juganera reconstrucció del diari íntim d'una dona a partir de suposades gravacions casolanes. Un film hipnòtic que pica l'ullet al melodrama clàssic, i en el qual sobrevola l'esperit de Douglas Sirk.

Dir. Núria Giménez (Alemanya, 2019). 73 min. Estrena: 11 de desembre.

Wonder Woman 1984

En temps estranys, la distribució i exhibició del cinema continua buscant fórmules per combatre la pandèmia. I Warner se la juga ara amb una fórmula mixta cinemes-streaming. A Espanya, on HBO Max no està establerta, les sales acolliran la seqüela de 'Wonder Woman', que, després del seu enèsim retard, promet repetir i augmentar les dosis d'aventura, diversió i apoderament femení (dins i fora de la pantalla, amb Gal Gadot i Patty Jenkins repetint múscul i missatge).

Dir. Patty Jenkins (USA, 2020). 151 min. Estrena: 18 de desembre.

Advertising

El inconveniente

Hi ha films que troben la seva raó de ser en l'exhibició interpretativa d'un actor o actriu. Passa amb Kiti Manver i 'El inconveniente', una comèdia social que denuncia i diverteix a parts iguals (el títol fa referència a una llogatera amb renda antiga, una enutjosa molèstia a l'hora de comprar un pis), i que compta amb Juana Acosta i José Sacristán al repartiment.

Dir. Bernabé Rico (Espanya, 2020), 94 min. Estrena: 18 de desembre.

Soul

Una altra de les víctimes de la pandèmia, o de les estratègies de distribució, és l'esperadíssima nova pel·lícula de Pixar, que Disney estrenarà directament en la seva plataforma de streaming. A ritme de jazz, la companyia animada segueix demostrant amb 'Soul' el seu inconformisme temàtic i formal per trencar de nou qualsevol expectativa, seguir creant mons nous i demostrar que no està tot inventat.

Dir. Pete Docter (USA, 2020). 100 min. Estrena: 25 de desembre.

Advertising

El padre

El dramaturg francès Florian Zeller debuta al cinema adaptant la seva pròpia obra teatral on el principal, que no és l'únic, reclam és el joiós enfrontament interpretatiu entre Anthony Hopkins i Olivia Colman, en un emocionant relat sobre la vellesa, la malaltia i el dol. I, parlant de duels, si els Oscars se celebren, aposteu pel de Hopkins i Gary Oldman per emportar-se el del Millor Actor de l'any.

Dir. Florian Zeller (Gran Bretanya, França, 2020). 97 min. Estrena: 25 de desembre.

 

Monster Hunter

Després de la lucrativa saga 'Resident evil', la parella professional i personal formada per Paul W.S. Anderson i Milla Jovovich tornen a adaptar un popular videojoc, situant la seva acció ('gamers', preneu nota) entre 'Monster hunter world' i 'Iceborn'. La supervisió de Capcom assegura l'encaix amb el joc i els neòfits es divertiran veient a Jovovich comandant un grup de soldats contra monstres que amenacen la supervivència de la humanitat.

Dir. Paul W. S. Anderson (Xina, Alemanya, Japó, USA, 2020). 99 min. Estrena: 1 de gener. 

Estrenes de novembre del 2020

Península

Els zombis d’aquesta seqüela de 'Train to Busan' (2006) tenen les mateixes ganes de mossegar. Recentment presentada a Sitges, potser Península perd frescor respecte de l’original, potser se sobrecarrega d’ambició, potser s’hi troben a faltar els trens. Però, amb més recursos de producció, demostra la potència d’un fenomen que, arribat de Corea del Sud, ha aconseguit expandir-se fins a l’infinit, i més enllà.

Dir. Yeon Sang-ho (Corea del Sud, 2020). 116 min. Estrena el 6 de novembre. (Aquesta estrena s'ha posposat al 18 de desembre)

 

Nieva en Benidorm

Isabel Coixet proposa la que és, potser, la seva pel·lícula més inclassificable, una mena de thriller romàntic i excèntric, amb l’esperit de Sylvia Plath sobrevolant l’ambient. Coixet torna a comptar amb un repartiment internacional (Timothy Spall, Sarita Choudhury) per seguir la peripècia d’un anglès de vida grisa que busca el seu germà desaparegut pels carrers de Benidorm.

Dir. Isabel Coixet (Espanya, 2020). 117 min. Estrena el 13 de novembre.

Advertising

El año del descubrimiento

La de Luis López Carrasco és una de les veus més insòlites i potents del nou cinema espanyol. Guanyador del prestigiós Festival Cinéma du Réel, el seu segon llarg juga amb les eines del documental i posa el focus en unes reprimides revoltes obreres a Cartagena, l’any 1992, qüestionant el discurs triomfal d’aquella Espanya dels Jocs Olímpics i l’Expo de Sevilla. I proposa un joc de miralls entre ahir i avui, per concloure que sempre 'pringuem' els mateixos.

Dir. Luis López Carrasco (Espanya, 2020). 200 min. Estrena: 13 de novembre.

Ondina

El cineasta alemany Christian Petzold va guanyar el Premi FIPRESCI a la darrera Berlinale amb aquesta història d’amor gens usual que mira cap a la mitologia germànica per acostar la seva protagonista femenina a la figura de les ondines, aquelles nimfes meitat dona meitat peix que feien embogir els pescadors que hi confiaven. El resultat és un drama atmosfèric amb lleus tocs de fantasia i amb Paula Beer, una actriu apropiadament hipnòtica.

Dir. Christian Petzold (Alemanya, 2020). 90 min. Estrena el 20 de novembre.

Advertising

Mank

David Fincher fitxa per Netflix i presenta, primer en sales de cinema i després a la plataforma, la que serà una de les pel·lis de l’any i protagonista dels propers Oscars (en cas que s’acabin fent): rodada en blanc i negre, i situada al Hollywood de finals dels anys 30, 'Mank' retrata la figura de Herman J. Mankiewicz (interpretat per Gary Oldman), un dels guionistes més ben pagats del moment. I posa el focus en la seva col·laboració amb Orson Welles al rodatge de Ciutadà Kane.

Dir. David Fincher (Estats Units, 2020). 130 min. Estrena el 20 de novembre.

La vampira de Barcelona

El cas d’Enriqueta Martí, suposada assassina de nens coneguda a la crònica negra de principis del segle XX com la Vampira del Raval, ha generat molta literatura. Ara, l’escenògraf i cineasta Lluís Danés dona un tomb barroc a la versió oficial per apuntar més amunt, defensant la tesi que Enriqueta no fou més que un cap de turc per amagar la decadència moral de la poderosa i perversa burgesia catalana.

Dir. Lluís Danés (Espanya, 2020). 106 min. Estrena el 20 de novembre (posposada).

Advertising

Volver a empezar (Herself)

Després de dirigir 'Mamma Mia!' i 'La Dama de Ferro', Phyllida Lloyd es passa al cinema social a l’estil Ken Loach per explicar una història d’empoderament: el d’una mare que decideix construir la casa que necessita per viure amb les seves filles. La crisi de la vivenda, els problemes de la maternitat en solitari i, sobretot, els abusos domèstics i la masculinitat tòxica són els protagonistes d’aquest drama.

Dir. Phyllida Lloyd (Irlanda-Regne Unit, 2020). 97 min. Estrena: 20 de novembre (nova data: 4 de desembre).

Dear Werner (Walking on cinema)

L’any 1974, el director alemany Werner Herzog va recórrer caminant els 775 quilòmetres que separen Munic de París. Plantejada com una emocionada carta d’amor al cinema, un sentit homenatge a Herzog (que participa en el film llegint fragments del llibre on va escriure la seva experiència), i una aventura vital a la recerca de la pròpia identitat com a cineasta, el madrileny Pablo Maqueda repeteix un viatge físic i íntim.

Dir. Pablo Maqueda (Espanya, 2020). 80 min. Estrena: 20 de novembre.

Advertising

A stormy night

El film que va clausurar el D’A 2020 és una comèdia romàntica íntima, que beu de referents del gènere, però sobretot del cinema indie nord-americà que va marcar els primers anys 90. Format als EUA, el debutant David Moragas dirigeix i coprotagonitza aquest honest relat LGTBI+ que tanca dos joves en un apartament durant una nit de tempesta.

Dir. David Moragas (Espanya, 2020). 75 min. Estrena el 27 de novembre.

Helmut Newton: The bad and the beautiful

Fotògraf de referència, transgressor i provocador, Helmut Newton va marcar el món de la moda amb el seu estil i la seva mirada, quasi sempre marcats per l’erotisme. La seva feina, titllada sovint de misògina, és la protagonista d’aquest documental que dona veu a moltes de les dones que va fotografiar. El seu propi testimoni remata un insòlit retrat del retratista.

Dir. Gero von Boehm (Estats Units, 2020). 93 min. Estrena: 27 de novembre.

Recomanat More from Christmas

    More from Christmas

      També t'agradarà

        Advertising