Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Locus solus
Locus solus

Locus solus

Raymond Roussel

Per Martí Sales
Advertising
Locus solus
Raymond Roussel
Trad. Joaquim Sala-Sanahuja
Lleonard Muntaner
262 pàg. 30 € El ric investigador Martial Canterel convida una colla d'amics a visitar la seva propietat i conèixer els seus experiments. A cada obra que mostra el procediment és el mateix: una descripció detallada del que veuen els visitants, l'explicació del seu funcionament i per acabar, la història. Per exemple, un diamant gegantí que conté un líquid refulgent on hi ha submergida una ballarina, una mena de cervell suspès i un gat sense pèl. Canterel havia descobert un líquid, l'aqua-micans, que permetia ser respirat i que a més a més, estava extremadament electritzat. Amb l'ajut del gat i una cucurulla metàŀlica, era possible estimular el cervell del revolucionari Danton per tornar-li les facultats que tenia i fer-li reproduir els seus famosos discursos. L'inventor explica que el seu rebesavi era molt amic d'en Danton i que aquest li havia demanat que conservés la seva testa guillotinada de generació en generació.

Pel recorregut coneixeran maragdeus -insectes microscòpics i fosforescents-, sibiŀles negres, la resurrectina -substància que reviu morts-, escenes paoroses -dotze cabells que ballen a la testa d'un home la mateixa dansa que van fer uns bandolers despietats damunt la seva criatura fins a matar-la- i un enfilall de narracions extraordinàries -encavalcades com al 'Manuscrit trobat a Saragossa'- que combinen personatges històrics com Heròdot, Voltaire i Wagner amb fets fantàstics de totes les èpoques i continents.

Aquest llibre és una explosió única: Roussel era un visionari que va desenvolupar la seva imaginació desmesurada amb un llenguatge precís, fred i extremadament minuciós. La combinació de deliri i aproximació científica articula una obra composta amb un mètode formal de semblances fonètiques que l'autor revelaria al final de la seva vida -i que el faria admirat pels surrealistes, Foucault i l'OuLiPo. 'Locus Solus', publicada el 1914, és una obra que deixa empremta -com 'L'escuma dels dies',' El mestre i Margarida' o 'La mort i la primavera'- i és un goig poder-la llegir per fi en català amb tan acurada edició.
Recomanat

    També t'agradarà

      Best selling Time Out Offers
        Advertising