Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Mickey Mouse, octogenari
Mickey Mouse

Mickey Mouse, octogenari

Per celebrar el seu aniversari, fa de teloner a 'Frozen'

Per Josep Lambies
Advertising

M'havien fet creure sempre -o potser va ser cosa meva- que Mickey Mouse es va donar a conèixer davant dels nens de tot el món a 'Steamboat Willie'. Una versió molt primitiva, de cames primes, flexibles com dos fideus recent bullits escorrent-se al colador, i orelles diminutes, com les de qualsevol ratolí. Però Mickey Mouse, al cap i a la fi, amb les mans agafades al timó d'un vaixell de vapor, xiulant com una cafetera a punt de vessar i les pupiŀles dilatades de tant remar a contracorrent. 'Steamboat Willie' es va estrenar el 18 de novembre del 1928. Si aquesta hagués estat, com jo em pensava, la seva primera aparició a la gran pantalla, en Mickey hauria complert 85 anys fa poques setmanes. Ni més ni menys. Un octogenari.

Però després d'indagar una mica he descobert que ja s'havia fet ultrapopular a mitjans de maig d'aquell mateix any, en una animació d'Ub Iwerks que es deia 'Crazy plane'. Se'ns presentava com un ratolí de granja fanfarró que volia pilotar una avioneta, com Charles Lindbergh, i de pas guanyar-se un petó amb cors gravitants d'una igual amb sabates de xarol. Sí, Minnie Mouse. Ja duia aquelles bermudes vermelles, però, com que no estaven colorades, semblaven marengo, i també aquells botons que anys més tard se'ns van descobrir daurats. Només li faltava una cosa: la veu de cartoon amb el nas tapat. Tot i que el sonor ja havia arribat mesos enrere amb Alan Crosland i 'El cantor de jazz', no va ser fins a Steamboat Willie que Walt Disney es va agafar a aquest carro. Per això ens vam empassar que va ser la primera, perquè allà sí que el sentíem.

Però encara n'hi va haver una altra, entremig. Es deia 'The gallopin'gaucho'. En Mickey hi sortia muntant un estruç per La Pampa argentina, encenent cigarretes i marcant-se un tango ple de passió amb la seva senyora, vestida d'enagos i sostens. Ell era el 'gaucho' del títol, temerari i cerveser, com Rory Calhoun en una pel·lícula de Jacques Tourneur bastant posterior. Com havia estat 'gaucho', a més de Zorro i pirata, Douglas Fairbanks, l'heroi més brau del Hollywood d'aquells temps. Així va néixer Mickey Mouse, com un Fairbanks per a nens, molt abans de convertir-se en el mag de Fantasia, i en el Bob Cratchit d'aquella versió del 'Conte de Nadal' de Dickens que va posar l'Oncle Garrepa en el paper de Scrooge. Molt abans de predicar amb el model del patriota americà i acomodat.

Fos al novembre, o al maig, en Mickey té 85 anys. I Frabrizio Petrossi, un dels pocs que a dia d'avui estan autoritzats a seguir dibuixant-lo, ha decidit tornar-li el seu caràcter original, el de 'cowboy' justicier, arriscat i valent, el de quan encara no era carca. I ha dirigit 'Get a horse!', un curt d'aspecte vintage però fet amb tecnologia punta, que és teloner de 'Frozen', la nova de la Disney, aposta de Nadal. Ja l'heu vist?

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising