Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Gluten Tag Barcelona
Foto: Irene Fernández Gluten Tag Barcelona

Menjar per a celíacs a Barcelona

Assessorats per l'Associació de Celíacs de Catalunya, hem elaborat aquesta llista de restaurants i botigues per a celíacs

Escrit per
Erica Aspas
i
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

A Catalunya hi ha més de 8.000 celíacs, i quan volen menjar fora de casa no només no poden consumir aliments amb gluten sinó que han de vigilar la contaminació creuada: evitar que els estris estiguin en contacte amb productes amb gluten, i això implica vigilar des de la planxa fins al ganivet del pa. Ara bé, és un fet que cada cop es pot menjar més i millor sense gluten. Aquí teniu aquesta llista assessorada per l'Associació de Celíacs de Catalunya: una llarga ruta de confort gastronòmic on no cal que us preocupeu per què demaneu per menjar o per si el pa i pastissos us cauran malament a la panxa.

NO T'HO PERDIS: I si no sou celíacs, però us preocupa embussar-vos les artèries, aquí teniu una llista dels millors restaurants vegetarians de Barcelona

Restaurants de tota mena!

Conesa Entrepans
  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4

Potser el cas més conegut és el d'Entrepans Conesa, on Josep Conesa fa fa anys que serveix quasi tota la carta sense gluten. “El celíac és molt desconfiat. Pot menjar un entrepà i haver d'anar a l'hospital. Però aquí al·lucinen de poder menjar un enrepà dexistorra, pebrots i salsa brava fora de casa”, riu en Josep. El pa, fet amb blat de moro i ou, els arriba directament tallat del forn, i el gènere es rosteix en una planxa a part: “Per fer un entrepà sense gluten, s'atura la producció i el fem especialment”. Conesa és sincer, però, sobre el sabor del pa: “És un pal molt fort per qui ha de canviar”. Però això es compensa amb una carta de més de quaranta entrepans freds i calents sense gluten, tan saborosos com un d'escalivada amb formatge gratinat. Evitar el gluten costa un euret.

  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • vegana
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4
  • Crítica de Time Out

Cada cop teniu més amics amb restriccions dietètiques i quedar per menjar plegats a vegades es converteix en una odissea, oi? El Pötstot us ho posa fàcil. Tot vegà, sense gluten i sense lactosa. La idea és ben senzilla; que tothom pugui demanar de tot. Obert el 2023, aquest establiment va de "veganitzar" la cuina tradicional amb ingredients de primera i de temporada.

Ofereix una carta completa; tapetes, amanides, truites, cremes, arrossos, polenta, quinoa, mandonguilles, hamburguesa, lasanya, canelons. I per beure, kombutxes, birres sense gluten, vins i caves vegans. I l'oferta és molt treballada: el caneló és fet amb làmines d'arròs, i porta beixamel de llet de soja i tòfona, i els arrossos es potencien amb una bona veganesa, per exemple. En consonància amb aquesta serenor dietètica, al local s’hi respira calma. 

Publicitat
En Ville
  • Restaurants
  • preu 2 de 4

Amb aspecte d'agradabilíssim –preciós, més aviat– bistrot francès, aquest restaurant a la part noble del Raval ofereix cuina mediterrània amb un fort toc italià. Plats com el magret d'ànec amb verdures de temporada tenen una forta identitat francesa, però també es permeten divertiments de fusió com un secret ibèric a la brasa amb chutney de pera i escata negra. I tota la carta arriba a taula sense gluten.

  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Fusió
  • El Poble-sec
  • preu 2 de 4
  • Crítica de Time Out

En Miguelito s'ha criat entre dimonis i borratxos i després d'experimentar amb sabors llatinoamericans i orientals (la seva mare és asiàtica), s'ha convertit en un autèntic mestre dels fogons. Ell és el vertader Chamako, el protagonista de la història que el restaurant té per bandera i que el personal —vestits de Chucky, el nino diabòlic— explica als clients quan arriben. Ubicat en una cantonada de Blai, al Poble-sec, el nou projecte de l'empresa Genialidades i dels propietaris del Babula Bar i Casa Madre recupera el local de l'antic Sasha Bar a Margarit, 18. 

El Chamako t'entra pels ulls: un espai, diàfan i amb una distribució cridanera pensada per socialitzar i passar-ho bé. Amb l'opció de menjar a la terrassa (coberta, a tall de porxo) o dins amb la música del discjòquei en directe de fons, el restaurant mostra la seva versatilitat des que s'entra per la porta. Ple de sorpreses, show i picades d'ullet a la decoració, als plats o... sí, al lavabo!

Però, més enllà de l'atractiu que vegis des del carrer, t'hi quedes pel menjar. La carta és completament d'autor i es divideix en cinc parts: tapes fredes, tapes calentes, nachos, tacos i postres. La fusió entre la cuina mexicana i japonesa també es veu de seguida a plats com un 'tiradito nikkei de salmó' amb llet de tigre o a les 'gyozas jalisco' amb carn de 'bírria'. Les racions són generoses i la majoria de plats estan pensats per compartir. I ens asseguren que el 99 % de la carta no porta gluten 
Publicitat
Fish and Chips Shop Gluten Free
Foto: Maria Dias

Fish and Chips Shop Gluten Free

Aquí hi trobareu la seva sublim versió del peix fregit amb patates 'made in London', però amb el producte mediterrani. Peix fresc i de pesca pròxima, tempura suau, i unes salses i 'chutneys' per sucar-hi patates delicioses, tot sense gluten.   

Casanova, 91. T. 931 29 13 60. M: Urgell. 

  • Restaurants
  • Pizza
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El tercer Flax & Kale és monumental: 600 m² que abracen el passatge de les Manufactures, dividits en dues estances. Són l’avantguarda del tema 'healthy' a casa nostra, però l’epicentre aquí és un forn on busquen “el futur saludable de la pizza napolitana”, explica la Mar Barri. Van anar a fer un curs a Nàpols, i van fer recerca per trobar una massa elàstica, de textura plaent i que s’elevés, però sense fermentació a l’estómac (ho han aconseguit combinant farines integrals i el 'psyllium', la clova de la llavor del 'plantago'). Són un punt i apart en la pizza vegana, i també en el de la pizza sense gluten.  

Publicitat
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • El Raval
  • preu 2 de 4

El local és elegant, l’amplitud entre les taules suficient, i el servei és ràpid, amable i eficaç: educat i amb un punt informal, sense ser llepa. Aquí la cosa va de compartir,Ho fem amb un salpicón de pop i porc (9,50 euros), que en renglera prima s’escura amb pa de gamba. I on hi mana l’herba silvestre. Tasteu les croquetes d’ossobuco: pilotetes de guisat tendre i poc cremós, arrodonides amb un arrebossat amb raspadura de llimona. Delicioses. I podeu estar segur que hi trobareu pasta, pa, cervesa i postres sense gluten.  

  • Restaurants
  • vegana
  • Barcelona
  • preu 1 de 4

Una molt bona opció de restaurant per a tots els gustos. Ofereix una carta pels carnívors, pels vegetarians i, en els dos casos, apostant pel producte de proximitat i ecològic. Aquesta casa de menjars saludables ofereix un menú diari per uns 15 euros i una filosofia 'healthy' al Poblenou. El plaer d'un d'àpat diari bo i saludable, sense preocupacions. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Gràcia
  • preu 2 de 4

En aquest espai de mobles blancs i cadires vintage hi serveixen dinars (un menú de bona relació qualitat-preu), sopars i també copes. 

Gut  aposta per una cuina de fusió mediterrània i asiàtica, amb especialitats com el Burrito mediterrani d'heura, el tàrtar de corall amb mango o un pop a la planxa amb amanida de patata, pastanaga i salsa d’alvocat deliciós. També s'hi elaboren plats sense gluten i vegetarians i tenen en compte tot tipus d'intoleràncies.

  • Restaurants
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 3 de 4

L’estil propi del jove xef Jordi Esteve es fonamenta en la qualitat i creativitat amb la tradició de fons. Què tal unes vieires amb tòfona i escuma de peix? El premi de la seva gran feina és l'obtenció d'una estrella Michelin. Té una excel·lent carta i un menú degustació en què Esteve demostra una sensibilitat per la interpretació del paisatge en forma de plats de la terra i alhora sorprenents, plens de finesa i alhora d'allò més suculents. I amb menú per a celíacs!

Pa i pastissos

  • Botigues
  • Botiga de queviures
  • Gràcia

La Consciente és un obrador de pa i pastisseria dedicat a oferir productes lliures de gluten, i fets a partir d'ingredients ecològics. Els seus pans són de llarga fermentació, elaborats amb massa mare i farines d'arròs integral, blat sarraí, melca, teff o farina de coco, entre d'altres. Les seves baguets, sobretot la d'arròs negre, volen! També tenen pa de motlle de blat sarraí –que ni té blat ni té gluten, es fa amb fajol– i panets d'hamburguesa i bàgels, per exemple. 

Aquí la pastisseria és sense gluten i vegana, és a dir sense làctics ni ou, endolcida amb sucre de coco, xarop d'auró o dàtils: dònuts, pastissets de formatge, de xocolata, cookies, i també bols de granola. I també us podeu emportar entrepans d'ànim saludable, com d'alvocat, tomàquet sec i ruca; o un d'hummus amb sobrassada vegana. 

Casa Lupita
Foto: Casa Lupita

Casa Lupita

Jimena i Paulina són les mestresses de Casa Lupita: “Una pastisseria sense gluten que no embafi i on la gent del Clot se senti a gust”, és el resum de les seves intencions amb aquesta botiga i obrador.

Traieu-vos del paladar la memòria del sense gluten com a un maó. Aquí us espera un pastís de tiramisú deliciós i de consistència esponjosa (i records de panellet. Visca la farina d'ametlla!) i delícies on el sucre es manté a ratlla, com un pastís de te matxa amb festucs, gerds, llima i formatge vegà.

Coronel Sanfeliu, 10. M: Glòries.
658 261 587. @casalupita_bcn

Publicitat
Jansana Gluten Free
  • Botigues
  • Pastisseries

Els celíacs esteu de sort. Anar amb els amics a esmorzar o berenar ja no serà mai més l’infern a la terra pels qui tenen alguna mena d’intolerància al gluten (un de cada cent espanyols és celíac). Jansana Gluten Free (Balmes, 106) és l’única pastisseria 100 % lliure de gluten de Barcelona. I apunten maneres de pastisseria gurmet. Els seus pastissos i rebosteria són lliures de gluten i d’altres al·lergogens com la lactosa o els fruits secs, i proposen una gran diversitat de productes per degustar: ensaïmades, pastissos personalitzats, canapès i xuixos són alguns dels productes estrella que podreu trobar-hi, així com safates de pica-pica, cookies de xocolata o Sacher. No són nouvinguts: aquesta és la segona pastisseria Jansana, la primer va obrir a Santa Perpètua de Mogoda. 

  • Botigues
  • Pastisseries
  • Gràcia

Gluten Tag és un obrador de pa sense gluten, on també tenen en compte més intoleràncies. Hi ha un bon catàleg de pans, i un dels més demanats és la fogassa multicereal, amb tant d’èxit que és millor encarregar-la, però també hi trobareu pans de pagès i baguets. El secret de la seva feina no és cap altre que treballar amb una àmplia gamma de farines ecològiques i sense gluten, com la farina de teff (un cereal originari d'Etiòpia, que recorda la quinoa) i també la chia.

També és un lloc ideal per menjar dolç amb garanties. El repertori pastisser és ampli per ser una fleca: pastissos de formatge, croissants, napolitanes, pastís de Santiago, i totes les especialitats de dolç de temporada. Això significa que teniu garantides mones, panellets, coca de Sant Joan i el que s'escaigui per dates festives i sense gluten

Publicitat
  • Botigues
  • Roba de segona mà
  • Gràcia
  • preu 1 de 4

Un dels plaers gastronòmics més complicats que tenen els celíacs i els intolerants al gluten és menjar empanades. Glutery hi posa remei amb solvència: aquesta botiga és el projecte de dos emprenedors que han engegat la clàssica botiga italoargentina d'empanades -també amb pizzes de massa flonja, pastissos, focaccia...– tot sense gluten i certificat per l'Associació de Celíacs de Catalunya. 

I la veritat és que Glutery aconsegueix una fita: oferir empanades i focaccies boníssimes i al mateix preu (o fins i tot inferior) que les seves equivalents amb gluten. Hi trobareu empanada caprese, de samfaina, de xampinyons, d'espinacs i mozzarella... Tot el repertori, i també delícies veganes com un pastís de plàtan i xocolata sense gluten i cent per cent vegà. 

Del sud-est asiàtic

  • Restaurants
  • Japonesa
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 2 de 4

És una obvietat dir que l'arròs no porta gluten (encara que a vegades cal recordar-ho). El que no és tan obvi és si la salsa de soja normal en porta. Doncs sí! La carta del restaurant Aruku és 100% lliure de gluten i inclou tot el que espereu trobar en un japonès: sushi, uramaki, teriyakis i també gyozes, i fan servir una salsa de soja especial, la tamari, que és soja fermentada amb el fong, però sense blat: té un sabor més intens i menys sal. 

Certificat per l'Associació Catalana de Celíacs, l'Aruku és un restaurant japonès solvent i de repertori ampli, amb totes les variants imaginables del sushi i sashimi, i també cuinen woks de fideus, arrebossats –sí, tempura i 'karaage' per a celíacs!– i un breu apartat de brasa japonesa. Al migdia hi ha un menú assequible i amb el que no tindreu cap ensurt proteínic. 

 

Out of China
  • Restaurants
  • Xinesa
  • Eixample
  • preu 2 de 4

Un xinès amb esperit jove pels qui troben poc 'cool' els xinesos, aquest era el reclam d'Out of China quan van obrir, l'any 2002. Ara podem parlar d'ell com al xinès pioner a obrir aquesta cuina mil·lenària al producte català, com per exemple el ravioli d'ànec i foie a la planxa. I segueix essent tot un senyor restaurant a preus ajustats. I és més, les seves 'gyozas' són extraordinàries: demaneu la degustació. Seieu-hi amb calma i serenor; la majoria de la carta no porta gluten. 

Publicitat
Thai Barcelona
  • Restaurants
  • Tailandesa
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 3 de 4

Hi ha tailandesos i després hi ha el Thai Barcelona, un edèn de sensacions definit per una decoració de fusta noble, figures daurades i espurnes de vegetació. Conegut popularment com a Thai Gardens, hi trobareu cuina tailandesa de veritat, sense corrompre per la imaginació mediterrània: pollastre marinat de totes les maneres, rotllos thai de veritat, llagostins amb salses impossibles, calamars picants, vedella. Tenen molts plats sense gluten. 

  • 3 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Tailandesa
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4
  • Crítica de Time Out

Han ampliat el local original i n’han obert un altre (Balmes, 106) perquè la clientela ho suplicava. Aquesta és la solució que han trobat al Petit Bangkok a l’alta demanda de taules al seu restaurant. I és que els amants de la cuina tai adoren aquest establiment del qual ja fa molts anys que se’n parla. La fama no és infundada: són boníssims els seus rotllets, molt gustosos, que poden ser amb pollastre, gambes o ànec (també amb opció vegetariana). També en fan de vietnamites, amb pasta d’arròs, gambes, verdures i herbes fresques. Si hem de triar algun altre plat, seleccionem la sopa picant d’espècies tai amb gambes, xampinyons i suc de llima que sacseja el cos, i els curris i woks combinats amb diferents ingredients són top!

Publicitat
Bun Bo Vietnam
  • Restaurants
  • Vietnamita

Restaurant vietnamita situat al centre de la ciutat però en un espai tranquil i acollidor. Proposa una experiència distinta i l'oportunitat d'experimentar delícies asiàtiques. A més de ser un local modern i acollidor, ofereix un menú diari a un preu molt assequible, i també molts opcions a la carta sense gluten. 

Pizza sense gluten

  • 3 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Pizza
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4
  • Crítica de Time Out

La pizzeria Senza Glutine de la cadena Grosso Napoletano representa el primer exemple de pizza napolitana lliure de gluten a Barcelona. No són l'única pizzeria sense gluten de la ciutat, però el fet diferencial és que replica la massa napolitana clàssica amb una fidelitat esbalaïdora: aconsegueixen aquesta elasticitat típica i la vora grossa amb una massa a base de farina de cereals sense gluten com l'arròs, blat de moro i blat sarraí, i un procés de doble fermentació. 

Una gràcia de la pizza sense gluten per al no-celíac –a banda que a la panxa et cau més lleugera– és que el sabor neutre de la massa sense gluten –la massa de pa i farina de blat té un sabor més intens i àcid– realça el sabor de la cobertura. El local és una delícia: capacitat per a 104 comensals amples a l'interior i 16 a la terrassa, distribuïts a una sala 245 m amb aires de loft industrial, 2 i un espai exterior de 16 m². 

  • Restaurants
  • Vila de Gràcia

Fan pizzes sense gluten i amb opció de formatge vegà. És un paradís per a celíacs perquè no cal patir per la contaminació creuada. La massa s’aconsegueix amb arròs, blat de moro i tapioca, amb un punt exacte de finor i crocant que queda al nivell de la massa italiana de pizza per sabor i textura (i et cau millor a la panxa!). Tenen moltes més opcions a la carta, sempre sense gluten: des d'aperitius i entrants (sempre hi ha una crema del dia), fins a amanides, pastes i risottos. Tenen dos locals més, però no específics per a celíacs, els Messié Pizza: Torrent de l’Olla, 65 (Gràcia) i Muntaner, 109 (Eixample Esquerre).

Publicitat
  • Restaurants
  • Pizza
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 3 de 4

Tota la carta de Pizza Natura és sense gluten i amb ingredients ecològics de primera qualitat, asseguren: hi teniu les pizzes de sempre però amb un toc diferent i sovint gurmet. I la veritat és que l'oferta és molt extensa i ben situada, just a tocar passeig de Gràcia, un fet que és tot un salvavides per a intolerants al gluten i celíacs que es troben de cop en el maremàgnum del rovell d'ou comercial. La massa de la pizza és natural i artesana, amb només tres ingredients: mill, quinoa i aigua, obtenint una massa fina, suau i cruixent en les vores.

Vegeu: el ventall va des de luxes com a una pizza d'ou trufat –amb ou i crema i carpaccio crema de tòfona– fins a les clàssiques margarides, quatre formatges o, esclar, una bona oferta de pizzes amb formatges vegans (és una obvietat que els restaurants per a celíacs solen ser inclusius amb la majoria de maneres de menjar). També tenen una bona tria de postres. 

  • Restaurants
  • Pizza

És un dels pocs llocs de la ciutat dedicat en cos i ànima a la pizza sense gluten. Disposen de 30 pizzes per a celíacs i de quinze pastes fresques, seques o farcides, a part de risottos i postres. El propietari, Eloy Caicedo, explica que a la Ligúria, amb altres pizzers, van fer idear una massa estàndard per a pizza per a celíacs. Ara, emigrat al Clot, en forneja una versió evolucionada, feta amb farina de blat de moro, fajol i fècula de patata. Em parla d’una massa lleugera, perquè 2una pizza normal es digereix en dues hores, i aquesta en mitja”. Bingo! D’aspecte sembla la típica napolitana, però és lleugera, cruixent, gens gomosa. Deliciosa. La d’embotits picants –tot el tall aquí és sense gluten– és deliciosa.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat