Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Mural de Keith Haring al Billares Ars
Foto: Ricard Martín Mural de Keith Haring al Billares Ars

Enderroquen una sala de billars amb un mural de Keith Haring (però l'obra se salva)

El Club Billares Ars té un mural de l'artista novaiorquès, rere la barra del bar, que va pintar el 1989

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

En els darrers mesos estem veient com un tuit o una obra d’art digital es valora en milions d’euros. A alguns ens sembla delirant. En l’altre extrem trobem aquesta deliciosa història: ¿quant pot costar un mural de Keith Haring que s’ha d’arrencar de la paret d’un bar?

L’any 1989, l’artista novaiorquès va passar una temporada a Barcelona (en què va pintar el mural contra la SIDA del Raval). Gran fan del house, es va fer assidu de la discoteca Ars i amic del DJ César de Melero. I com recorda aquest factòtum del house al seu blog, va haver-hi tant bon rollo que Haring va pintar un mural a la cabina del DJ (el podeu veure dibuixant-lo al final d’aquest vídeo).

Des de l’any 1995 la discoteca Ars és el Club Billares Ars, centre neuràlgic d’aquest esport a Barcelona. I que serà enderrocat: la propietat de l'immoble hi vol construir un geriàtric de 39 habitacions i 75 places. Un fet que, no patiu, no posa en perill la integritat de l’obra d’art.

Perquè en Gabriel Carral, llogater de l’immoble i propietari dels billars, explica que, en el contracte que va signar amb la nova propietat, una clàusula explicita que «abans que s'extingeixi el lloguer, tinc el dret a emportar-me totes les obres d’art que hi hagi a les parets». Carral ha de rebre notícia entre quatre i sis mesos d'antelació per desallotjar el local.

I de fet, el valor de l’obra no implica cap conflicte amb la propietat, que projecta un equipament del tot necessari al barri. «Per les consultes que he fet, el mural té un valor d’uns 80.000 euros. A una empresa que es gastarà cinc milions d’euros en un projecte i ha trigat la barbaritat de tres anys a rebre el permís de l'Ajuntament, doncs això no els importa massa, no m’han posat cap pega», revela.

Carral té planejat endur-se el mural de la paret: «M’he posat en contacte amb la fundació Keith Haring i s’han ofert a fer la feina com Déu mana el dia que toqui». Té planejat vendre’l-s'hi? Cedir-lo? «Ja ho veurem quan sigui el moment», diu. Que de fet és incert: «No saben quan tindrà llum verda total l'enderroc. A mi això em beneficia, esclar, perquè puc estar un temps indefinit aixecant la persiana i anant a treballar, potser anys», diu.

Club Billares Ars
Foto: Ricard MartínClub Billares Ars

Se sent responsable de la pintura també per vinculació sentimental: «Tots aquests anys ningú se n’ha cuidat, es va salvar perquè jo vaig agafar la sala el 1995, l’anterior propietat no sabia què hi tenia. Jo l’he cuidada i mantinguda en bon estat». Abans de saber que era un mural d’un dels artistes més cotitzats del món, va decidir no pintar la paret perquè li agradava el dibuix, De fet, va replicar la pintura com a logotip dels billars, al cartell de l’entrada (que assegura que està pintat amb la mateixa pintura vermella que va fer servir Haring el 1989).

Després se’n va assabentar del seu valor, i amb el pas dels anys els billars s’han convertit en un punt de peregrinació dels fans de Haring. I riu quan recorda que el 1997 li van oferir un milió de pessetes –sis mil euros d’ara– per l’obra: «Encara ningú m’han ofert una xifra que jo consideri adequada», explica.

Quin valor pot tenir una obra així? Un marxant d’art (que prefereix mantenir-se en l’anonimat) raona que el primer cal analitzar és «si aquest tipus d’obres tretes de context i arrencades d’un mur valen igual que una tela». I tot seguit puntualitza que el dibuix del billar correspon a l’època d’esplendor i més cotitzada de Haring, la immediata a la seva mort. Si mirem fulls de subhasta de Sotheby’s, veurem que obres seves en tela de mides similars arriben als tres milions d’euros. Però el marxant insisteix: «l’única cosa a analitzar és si aquestes obres tretes de context i arrencades del mur valen igual que una tela».

No tot són calés, l’Ars és un temple del billar a escala estatal, s’hi celebren campionats i és un establiment clau en la pràctica d’aquest esport a Catalunya. Carral té la intenció de buscar un nou local a la mateixa zona, quan hagi de marxar (i el mural pot ser una ajuda). Però vol deixar ben clar que «aquí seguirem amb els billars fins al darrer dia que sigui possible».

NO T'HO PERDIS: Les exposicions que has de veure 

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat