Portolés

Restaurants Dreta de l'Eixample
4 de 5 estrelles
Portolés
© Maria Dias Portolés

A la dreta de l’Eixample, passada la frontera del passeig de Sant Joan, encara hi queda un indret que es resisteix al poder del ien. Em refereixo al Portolés, restaurant popular i popular que representa com pocs què és el menjar de migdia, converses relaxades per agafar forces per treballar a la tarda o, qui hi vagi sol, traguejar vi amb porró mentre llegeix un diari amb notícies que costen d’empassar-se; sense anar més lluny, davant meu, una fotografia del ministre Wert em fa venir ganes de demanar uns cervellets a la romana com ho faria el bo d’Hannibal el Caníbal.

Tot el que se serveix al Portolés està escrit en una pissarra. Una oferta àmplia, en què hi trobem primers com un molt bon gaspatxo, una fideuada, unes carxofes al vapor o un arròs a la cubana com el feien les nostres àvies, o uns segons que van des d’unes galtes de porc al forn o una escalopa amb vinagre de Mòdena, fins a un magret d’ànec o un bacallà amb tomàquet, passant per uns rogers de roca fregits o una truita de riu a la navarresa. Peix fresc, carns magres.

A l’hora de les postres, podem tornar a acostar-nos a la pissarra per decidir-nos per un flam de xocolata, de mató o de coco, un iogurt de cabra amb mel o unes postres de músic. Plats tradicionals, que un ha d’aprendre de memòria abans de tornar a la taula. Hi ha cua, i el servei –tots són família– no està per hòsties. Les dones de la cuina, perquè també són de la família i són dones, tenen la mà trencada en uns plats que porten molts anys cuinant i que han fidelitzat una munió ingent de ciutadans. Tothom entra amb gana al Portolés.

Jo em decideixo per una tripa amb cigrons, bona, melosa i lleugera, i unes sardines a la planxa amb les carns molsudes i el punt just d’all i julivert. Per a les postres, em decanto per un flam de coco. Flam de casa, gran com un sol naixent, epíleg perfecte per acabar un àpat plegant el diari pensant que demà serà un dia perfecte per tornar al Portolés.

Per Daniel Vázquez Sallés

Publicat

Lloc de la ubicació Portolés
Contacte
Adreça Diputació, 375
Dreta de l'Eixample
Barcelona
08013
Horaris De dl. a dv. de 13 a 16 h. i de 21 a 23 h. Ds. de 13 a 16 h. Dg. tancat.
Transport Tetuan (M: L2)
Static map showing venue location
LiveReviews|0
1 person listening