Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Truita de patates
Foto: Shutterstock Truita de patates

Les millors truites de Barcelona

Hem recorregut Barcelona buscant les millors truites de la ciutat. Reivindiquem el plat estrella de la cuina popular!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Hem recorregut Barcelona amb un parell d'ous a la motxilla, a la recerca de les millors truites de la ciutat. Sí, ja sabem que la truita de patates que prepara la vostra mare o àvia és boníssima, però feu-nos cas: visiteu algun d'aquests 15 locals a la recerca de la truita perfecta: líquides, meloses, de sabors que mai us haguéssiu imaginat... On es poden menjar les millors truites de Barcelona? On és la millor truita de patates de la ciutat? N'hi ha per a tots els gustos! I si passeu d'ous, aquí teniu una llista de les millors patates braves de Barcelona

NO T'HO PERDIS: I si sou de tapes mítiques, proveu amb les millors croquetes

  • Restaurants
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 1 de 4

Les Truites va obrir el 1978 com a bar-restaurant, i Miró va trobar una vàlvula d'escapament per a la seva creativitat en la creació de truites insòlites. Sí, tot el ventall de receptes exuberants que més o menys us espereu, com per exemple de carabassó amb ceba o de bolets, o de patates amb xoriç. Però el paladar passa per la incredulitat i la rendició quan tastes la truita de croissant amb pernil ibèric. Miró, un home que ha sigut campió en les competicions de truites, ha desenvolupat estris específics per fer realitat les truites dins del seu cap. 

 

  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • preu 2 de 4

Rehabilitar un bar és tendència. Però el cuiner Aimar Córdoba és un malalt de barra. “Soc un boig dels bars 'manolo', me’ls conec tots”, explica. I quan va poder agafar el bar del costat de La Paloma, El Pollo, no s’ho va repensar: “Té 40 anys i només s’hi ha donat de menjar des que va tancar la sala, perquè amb el mam ja feien”. Córdoba és de Bilbao, i les seves truites a la basca (meloses, dolces, líquides) desacrediten els indocumentats del sense ceba. Una factura incrustada en el plàstic dels tovallons fa de carta. “Ens dediquem a les tapes i els guisats, no pas als tàrtars d’alvocat”, treu pit.

Publicitat
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 3 de 4

Des de principis dels anys 90 que a Barcelona ens pot agafar la rauxa i dir, amb els ulls encesos i la butxaca foradada: anem a Cal Pep? L’alegria és instantània.

Quan el vaivé de locals que obren i tanquen és el pa de cada dia, és un gust poder tornar a aquells restaurants que ens han fet feliços, i que ens ofereix la seva barra allargada, la seva cuina franca i exquisida, els seus clàssics que mai no fallen. Que no hi heu anat, que no el coneixeu? Cal Pep és la zona zero d'allò que alguns desaprensius van anomenar després gastrobars. Tot és bo, aquí, però les seves truites de patates –d'interior fondant, melós i cremós– són un punt i a part en l'escena truitera. 

  • Restaurants
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4

Tres amics llicenciats en filosofia, periodisme i història de l'art van convertir un bar cantoner en un deliciós restaurant en miniatura, on reelaboren i modernitzen clàssics de la cuina gallega i basca en format platet. Són tota una potència a l'hora d'esmorzar i dinar: en el primer apartat, les seves truites i remenats, o torrades amb melmelada casolana pràcticament tenen club de fans. I amb els entrepans tampoc es queden curts: mireu aquesta barbaritat d'entrepà de calamars amb maionesa d'all i julivert i ceba cruixent. Calamarcets frescos a la planxa i pa mollete de Forn de Sant Josep! 

Publicitat
Taktika Berri
  • Restaurants
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4

Si pregunteu entre els amants als restaurants bascos, molts us diran que Taktika Berri és, possiblement, el millor basc de Barcelona; i els seus pintxos no desmereixen gens ni mica aquesta reputació. També són oriünds de Sant Sebastià i disposen d’uns 25 pintxos entre freds i calents. Són clàssics, senzills, de tota la vida: truita de bacallà, xistorra, la Gilda, lluç arrebossat, un insuperable bacallà amb pebrot... I com que per als cobejats calents us haureu de guanyar terreny a lluita de colzes, us recomanem una especialitat freda: el de remenat d’ou amb pebrots del piquillo i all.


  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • El Putget i Farró
  • preu 2 de 4

Aquest és un bar de visita obligada per a qui vol menjar una bona truita: en Miquel Puchol el 2015 va agafar un local de barri tradicional –una xarcuteria amb bar, especialitzada en esmorzars i truites que havia obert a finals dels 50– i li va donar una nova empenta (encara que els entrepans bons i les truites rebones ja hi eren cap al 2005, dono fe).

 

Publicitat
Flash Flash Truiteria
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4
  • Crítica de Time Out

 I el fet extraordinari: mig segle no els ha erosionat –els Pomés-Milá descendents en són els propietaris– ni els ha fet canviar. Feien truites, amanides i hamburgueses en un espai diàfan, blanc i elegant, i així segueixen. L’Ivan Pomés rememora que “com a local era tirant a lletjot: com un pàrquing. Però el fet que tingui una planta en essa li dona màgia: el fa tranquil, el ritme s’assossega”. Com màgiques són les terrasses, canvis de secció des d’on es domina el restaurant –ideat per Milá i Federico Correa– des de qualsevol angle. L’aturada de la Covid-19 va tenir un vessant positiu: “No tanquem mai. Hem pogut canviar els sofàs i engegar un servei de 'delivery'”, diu. Tot és disseny, tan útil com ben pensat.

 

  • 3 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • La Bordeta
  • Crítica de Time Out

Ja fa un temps que diverteix la gent del barri a prop de Mercat Nou amb un bar que ha fet fortuna i les seves cobejades truites de fins a dotze ous ecològics, però en Jordi Marzo (ex Roca Moo i Petit Comitè) volia tornar a sentir-se cuiner de restaurant. I ho va aconseguir el juny de 2021 obrint Tramendu. El seu repertori truiter és impecable: disposen de quatre o cinc receptes del dia, fetes amb ous ecològics i tot el magisteri de ser un dels millors bars de tapes de Barcelona

 

Publicitat
  • Restaurants
  • Catalana
  • Eixample
  • preu 2 de 4

Les truites no es toquen. Aquesta és la premissa amb la qual Vicky Martínez i Liad Finkelstein van renovar el seu restaurant. Després del seu reconegut bar Tapazia, un temple dedicat a la truita de patates, han volgut seguir amb les receptes de truites per a tots els gustos i que, sobretot, recordin a la truita més tradicional i 'de tota la vida'. 

El gran valor de Los Tortíllez és que les truites de patates es fan al moment i al punt que el client desitja (fins i tot si ets un dels indocumentats del 'sense ceba'). També hi ha receptes pròpies, esclar. Com la Cayetana Tortíllez, amb tòfona, ceba caramel·litzada, pernil ibèric i formatge de cabra, o La Carmiña Tortíllez amb lacón de grelos. Però no tot són truites! A Los Tortíllez les tapes i els acompanyaments també seran un plat fort per als àpats. Ensaladilla russa, esqueixada, bomba de moniato i xai... Tota una varietat de plats casolans amb la recepta de la seva família. 

Maria Llinares
Estudiant en pràctiques
  • 5 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • La Barceloneta
  • preu 1 de 4
  • Crítica de Time Out

Una de les bodegues més autèntiques de la Barceloneta: l'Electricitat va obrir el 1908, i encara avui conserva la seva identitat ètica i estètica. La primera, perquè després de més d'un segle de vida –és un dels bars més antics de Barcelona– aquí encara s'hi menja un repertori de tapes limitat però molt ben fet. L’ensaladilla és la tapa més popular del bar –feta amb patata, cranc i ou–, però se’ns acudeixen una bona llista d’altres menges que heu de tastar: truita de patates, croquetes, formatge manxec, embotits curats... I una bomba de la Barceloneta que està entre les millors de la ciutat, en dura competició amb la de la seva il·lustre veïna, La Cova Fumada

 

Publicitat
  • Restaurants
  • Catalana
  • Les Corts

Poca broma, que després de cinquanta anys de vida el Flash Flash ja té un germà petit: El Croma By Flash, obert la tardor del 2020, no és una sucursal sinó una actualització del Flash Flash al segle XXI. La cosa senzilla hauria sigut clonar l'icònic original, però no: el Croma és espectacular i enorme, però alhora el restaurant manté l'horitzontalitat i el sostre baix, un fet que fa que la comunicació entre taules sigui enorme. I res de blanc i negre, si no una paleta de colors feta servir amb saviesa. I molta llum. 

 

  • Bars i pubs
  • Sant Antoni
  • preu 1 de 4

El Lalan’s s’erigeix com un supervivent a la jungla dels brunchs, tatakis i parmentiers de Sant Antoni. És un bar de barri amb gent del barri on se serveixen entrepans i tapes a preus de barri. Pòsters de Galícia i bufandes futboleres a les parets, el televisor encès escopint notícies i un tràfec constant de parroquians. Aquí l’especialitat són les truites. La de patates és un monument a la suculència; molt gruixuda, daurada per fora i tendra per dins, amb els ous perfectament quallats. Deixeu- vos d’ous Benedict, comenceu el dia amb un pintxo de truita del Lalan’s i un cafè. Us farà molt més feliços per molts menys duros

Publicitat
La Ceba
  • Restaurants
  • Gràcia

Tota una institució a Gràcia: aquest restaurant ja fa més d'un quart de segle que té a la carta més de 50 varietats de truita. De muntanya, marineres o de l'hort, imagineu una truita i us la posaran a taula. I si no la tenen, us la faran. 

Sagàs
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4
  • Crítica de Time Out

 Diu l’Oriol Rovira del seu Sagàs que la seva no és ni tan sols una cuina de mercat, sinó “de finestra”. I és que tot el que se serveix al restaurant del Born, des de les verdures i hortalisses fins a les carns i els embotits, són productes que es veuen des de la finestra de la seva habitació. Val la pena tastar delicadeses com l’entrepà xinès amb cansalada de porc. Tot directe de la terra, sense intermediaris.

Publicitat
Miguelitos
  • Restaurants

El restaurant Miguelitos té dos ambients ben diferenciats: d'una banda una gran barra i unes taules on es poden degustar tot tipus de tapes i plats ràpids, i, de l'altra, un menjador estil executiu i molt acollidor on podem menjar a la carta. Entre les seves especialitats trobem la truita de Miguelitos, el trinxat de la Cerdanya, el verat en escabetx o un bon capipota. Són clàssics de la cuina popular interpretats amb solvència i maneres de restaurant burgès. I a preus més barats del que pot semblar. Així mateix, ofereix bons esmorzars, menús de migdia, de nit i per a grups.

 

Recomanat

    Més de Love Local

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat