Time Out a la teva bústia d'entrada

Júlia Ist

  • Cine
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Júlia ist
Publicitat

Time Out diu

4 de 5 estrelles

La Júlia és una estudiant que viu una vida confortable i a qui espera una estada a Berlín

Deixar el niu fa por, sobretot quan el teu destí no et garanteix respostes absolutes. En l’estança berlinesa de la Júlia no hi ha sís ni nos, només potsers. La seva desubicació no és el signe d’una generació, sinó d’un estat vital en suspensió, un desequilibri entre el que esperem de la vida i el que obtenim d’ella, i és això el que fa que 'Júlia ist' pugui funcionar més enllà del seu 'target' universitari. L’Erasmus, doncs, és un 'MacGuffin', un parèntesi abonat de noves oportunitats que enfronten la protagonista amb la seva immaduresa, com aquell estiu que la Delphine d’'El raig verd' va aprofitar per buscar el seu príncep blau, sempre temptada d’enganyar-se a si mateixa.

Hi ha molt de Rohmer a 'Júlia ist', on Elena Martín sembla imaginar un futur al seu personatge a 'Les amigues de l’Àgata'. Malgrat això, i tot i que ambdós films han estat concebuts a la cuina de la Pompeu Fabra, la declinació és més conceptual que literal. A 'Júlia ist' hi ha el mateix impuls naturalista, el mateix interès per registrar la vida en estat cru, però la pel·lícula s’enforteix concentrant les seves energies en un únic personatge, al qual acompanya fins i tot en els moments en què sembla voler estar sol, trencant en brusques el·lipsis el seu desconcert en trànsit permanent.

No hi ha complaença en aquest retrat femení, però sí molta empatia: que aixequi la mà qui no s’hagi sentit estranger alguna vegada en la seva pròpia pell, buscant l’afecte que potser no està preparat per retornar.

Escrit per
Sergi Sánchez
Publicitat
També t'agradarà