Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Berguedà
© jorisvoBerguedà

Escapada de tardor al Berguedà

Us convidem a un viatge de 48 hores per conèixer alguns dels encants de la comarca prepirinenca

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

El pas del riu Llobregat ha marcat la història de la comarca del Berguedà, especialment la dels darrers dos segles, ja que gràcies a l'empenta del "riu treballador" molts es van poder guanyar la vida en aquestes terres. Les colònies industrials que encara es mantenen dempeus en són una mostra viva. En aquesta escapada en coneixerem algunes, però també tindrem temps d'anar a comprar bolets o de descobrir viles de traç medieval, com Gironella. Precisament comencem aquí.  

Tarda dia 1: un tomb per Gironella
© A.S.Floro

Tarda dia 1: un tomb per Gironella

Us esvelt campanar i un cimbori considerable sobresurten en el perfil de Gironella. Si mirant amunt la construcció neogòtica d'Alexandre Soler és la clara dominant, a peu pla l'encant es troba en els carrers retorçats d'herència medieval i en el pas del Llobregat, pel bell mig de la població. Alguns elements arquitectònics concrets que no us podeu perdre són la torre de Cal Metre, la casa pairal Teixidor Bassacs, l'església vella de Santa Eulàlia, o el pont gòtic del segle XIV. Tot això i més veureu a Gironella, en aquesta primera tarda al Berguedà.

Matí dia 2: la Torre de l'Amo

Matí dia 2: la Torre de l'Amo

Ben a prop de Gironella, al sud, i de fet formant part del seu mateix terme municipal, anirem aquest matí a una primera colònia industrial: Viladomiu Nou. És especialment recomanable conèixer la Torre de l'Amo, que de segur que hi fareu cap ja que és on avui en dia està situada l'Oficina de Turisme del Parc Fluvial del Llobregat. A la torre hi va residir Tomàs Viladomiu i la seva família, impulsor tant de la colònia de Viladomiu Nou com de la veïna Viladomiu Vell. Tot i que no es té la certesa absoluta, l'edifici s'atribueix a Valentí Canudas, i a l'interior podrem conèixer com vivien els amos d'una colònia industrial.

Però a Viladomiu Nou hi hem de fer una volta completa per trobar molts altres elements comuns a totes les colònies: els habitatges dels obrers (102 en aquest indret, i avui en dia encara hi resideixen prop de 200 persones), l'església, la guarderia, l'escola, la fàbrica, o fins i tot un teatre-cinema.

Publicitat
Tarda dia 2: la darrera colònia

Tarda dia 2: la darrera colònia

A la tarda encara volem endinsar-nos una mica més en el món de les colònies industrials. I és que el Berguedà dóna molt de joc, en aquest aspecte. A la comarca se'n van construir un munt a partir de la segona meitat del segle XIX, i algunes encara mantenien una certa producció a les darreries del segle XX. La força del riu Llobregat era aprofitada com a font d'energia, i van sorgir com bolets aquests nuclis de població.

Cal Vidal, la que hem triat per anar a veure tot seguit, fou la darrera que es va fer. Ignasi Vidal, descendent d'una família manresana destacada en la manufactura de la seda, comprà els que pràcticament eren els darrers terrenys que quedaven disponibles a la comarca arran del Llobregat per posar-hi la seva fàbrica i, al voltant d'ella, la colònia. Hem escollit aquesta colònia perquè hi trobem un museu molt complet per conèixer què significava viure i treballar en una colònia tèxtil, i a més a més, si feu la visita guiada, us portaran a descobrir tots els racons de Cal Vidal, des de la fàbrica fins a les botigues, i també podreu entrar en un dels habitatges.

Dia 3: terra de bolets
© Sharomka

Dia 3: terra de bolets

L'escapada que us presentem en aquest reportatge està pensada per fer-la a la tardor o a l'hivern. Així que en aquesta època –sobretot a la tardor– no podeu deixar de passar l'oportunitat d'acostar-vos al món micològic del Berguedà. Com que no sabem les vostres habilitats a l'hora d'anar a caçar bolets, i tampoc voldríem que per culpa nostra us perdéssiu pels boscos, més val que apostem a cavall guanyador i us animem a anar a algun dels mercats que tenen lloc en aquestes contrades. Hi trobareu llenegues, rovellons, fredolics, camagrocs... Tant el Mercat del Bolet de Cal Rosal com el de Guardiola de Berguedà obren cada dia entre els mesos de setembre i de novembre. O sigui que no teniu excusa per no emportar-vos a casa una bona tria de bolets per preparar els plats més saborosos –esperem que no feu allò tan lleig de dir que els heu trobat vosaltres–, i si us queda temps conèixer també les poblacions d'Olvan i de Guardiola de Berguedà abans d'emprendre el camí de tornada.

On menjar?

Fonda Cal Marxandó

Fonda Cal Marxandó

Com es diu tot sovint, Sant Jaume de Frontanyà és el municipi amb menys habitants de Catalunya, però amb grans atractius patrimonials i paisatgístics. Si us hi heu arribat, un bon lloc on dinar és sens dubte la Fonda Cal Marxandó, on podreu demanar des d'un excel·lent pollastre de pagès amb prunes fins a un deliciós fricandó amb bolets. Cuina tradicional catalana acompanyada de bons vins del país, en un establiment de mitjans del segle XIX.

Castell de l'Areny

Castell de l'Areny

Pensió i restaurant amb el mateix nom del poble on es troba ubicat, Castell de l'Areny té el seu encant per la casa que l'acull, de l'any 1700, i també per l'anomenada anisoteca, una col·lecció d'ampolles d'anís potser única en tot el món. En quant al menjar, les receptes beuen de la cuina tradicional catalana, i hi podreu demanar vedella amb bolets, canelons, pollastre de pagès...

Publicitat
Restaurant Sala

Restaurant Sala

Restaurant familiar amb bons productes de la terra i de cuina tradicional catalana, però amb tocs d'autor i creativitat. Especialment recomanable anar-hi a la tardor, ja que una de les especialitats de la casa són els plats amb bolets. Cal dir, però, que també trobareu receptes "micològiques" la resta de l'any. I si no, qualsevol dels plats de carn, o fins i tot de peix, que surten dels seus fogons us deixaran amb bon sabor al paladar.

La Cabana

La Cabana

En una dècada La Cabana s'ha fet un lloc important dins el món de la restauració de la comarca. La seva ubicació, amb vistes sobre la capital, la seva cuina amb productes de proximitat però original, o el seu espai del cafè, ideal per a prendre-hi una copa i escoltar música en viu, en són alguns dels motius. A la tardor els bolets prenen importància, però l'oferta gastronòmica és molt més àmplia, i per a fer-vos la boca aigua us citem els daus de lluç al vapor amb escaldat de llagostins i verdures, o el carrer de cérvol guisat amb reducció de vi.

Publicitat
Niu Nou

Niu Nou

Destaca per la cuina ecològica portada a terme per la xef Carme Clotet, i per la recuperació de receptes antigues amb productes de proximitat, donant un toc personal i creatiu. La bodega és extensa i força singular: al costat dels vins catalans i espanyols, se'n poden triar també de californians, xilens, argentins, o fins i tot d'australians. D'altra banda, la mateixa empresa compta amb un hotel amb habitacions confortables, Niu Descans, i també amb apartaments.

On dormir?

La Rovira

La Rovira

Sempre és una bona opció, sobretot si es viatge amb canalla, "practicar" l'agroturisme, és a dir, allotjar-se en una casa de turisme rural d'una explotació pagesa i/o ramadera que segueixi funcionant a dia d'avui. És el cas de La Rovira, on grans i petits podreu conèixer de primera mà la vida del camp, veureu les vaques pasturant i les granges amb porcs i capons. Mentrestant, fareu estada en una casa en què s'hi està la mar de bé, amb tot el necessari, llars de foc, piscina, barbacoa, espais per practicar el tennis de taula i el bàsquet...

Masoveria Riambau

Masoveria Riambau

A tocar de la riera de Merlès, la Masoveria Riambau té capacitat per a una desena de persones i només es pot llogar sencera. Per tant, un lloc ideal per anar-hi amb una colla d'amics amb ganes de viure la Natura, ja que és un bon indret des del qual sortir a fer senderisme, a caçar bolets, o a muntar amb BTT. Si preferiu passar hores a la casa, aquesta disposa de piscina privada i barbacoa.

Publicitat
La Sala de Biure

La Sala de Biure

Els orígens de la casa es remunten al segle XII, i la reforma que se'n va fer per tal de convertir-la en un allotjament rural van procurar conservar el seu encant. Es troba en una finca que manté l'activitat agrícola i ramadera, i on s'elaboren uns excepcionals menjars que, evidentment, els hostes podran tastar. La casa consta de 6 habitacions i 5 banys, i no hi manquen la llar de foc, una piscina, barbacoa o parc infantil. Ah, i gaudir d'unes vistes excel·lents de la comarca!

La Barraca

La Barraca

Si ja de per sí el turisme rural acostuma a estar vinculat a relax, calma i desconnexió, a La Barraca tot això s'amplifica gràcies al magnífic spa de la casa, amb sauna, piscina interior climatitzada, jacuzzi i dutxa vaporitzada. Per si no n'hi hagués prou, també podeu sol·licitar un massatge, servei de cuiner privat o de càtering, i cangur. I a l'estiu, gaudir de la piscina exterior, la zona de jocs infantils, els jardins... En definitiva, una casa amb cinc habitacions i amb tots els ets i uts per passar unes jornades inoblidables.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat