Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

No més concerts a l'Heliogàbal

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

L'equip de l'Heliogàbal anuncia que es veuen “obligats a cancel·lar, traslladar o ajornar tots els concerts que havien de tenir lloc al bar”, començant pels concerts que Joan Garriga (La Troba Kung-Fú) havia de fer dimecres 27 i dijous 28 en el marc de la celebració dels 20 anys de la sala de Gràcia, per por a que les multes de la Guàrdia Urbana els “acabin d’enfonsar econòmicament”.

Què coi passa amb l’Heliogàbal, que fa res pensaven que en l’any en què celebren el 20è aniversari aconseguirien la llicència que es correspon amb l’activitat que practiquen i ara es veuen obligats a suspendre les actuacions per por a les multes?

L’Helio fa de bar musical i sala de concerts, una activitat que el 2012 li va valdre un premi Ciutat de Barcelona “per la seva programació anual i per haver esdevingut espai de creació de referència, motor i punt de trobada de l’escena musical catalana”. Però té llicència de bar cafeteria, i això implica que l’aforament oficial del local sigui de 49 persones. L’Helio es veu buit, amb 39 persones: ho diu Miquel Cabal, director adjunt, després que durant el cap de setmana passat l'aforament s'hagi controlat de manera estricta. Són 90 persones les que hi caben, l’aforament que li pertocaria si tingués una llicència que es correspongués amb la seva activitat real.

Però aquesta activitat no agrada a un veí que va arribar al barri fa tres anys, quan l’Helio ja feia 17 que hi era –i quan l’Helio ja era premi Ciutat de Barcelona–: les recents inspeccions de la Guàrdia Urbana –cinc en vint dies– responen a les queixes d’aquest nou veí. “Les inspeccions de la Guàrdia Urbana sempre denuncien el mateix: manca de limitador de so i excés d’aforament –diu l'Heliogàbal en un comunicat–. I totes dues coses són certes. No tenim el limitador de so d’un bar cafeteria perquè els concerts no se sentirien”. “Fins ara tothom mirava cap a una altra banda”, explica Cabal. Però arran de les trucades “insistents” d'aquest veí, la policia municipal es veu obligada a actuar.

“Tampoc no complim el límit d’aforament de 49 persones”, continua el comunicat. Cada inspecció s’ha trobat la sala duplicant aquest aforament, cosa que es traduirà en dues multes, l’import de les quals pot pujar fins als 100.000 euros. “Com que són multes que es deriven d’infraccions considerades molt greus, no sabem quin percentatge de reducció oferiran. No cal dir que per a un bar de 70 metres quadrats que té una oferta regular d’activitats culturals és un import inassumible”.

Des de l'Heliogàbal s'insisteix que la irregularitat és únicament administrativa. “Amb una llicència adequada i sense fer-hi cap intervenció, el nostre local podria acollir fins a 100 persones. De totes maneres, estem disposats a fer les obres que calgui per garantir la màxima seguretat”. Per exemple, a fer una sortida d'emergència que ara mateix el pla d'usos del Districte de Gràcia, molt restrictiu, fa molt difícil construir.

La ironia és que el setge de la Guàrdia Urbana a l’Heliogàbal coincideix amb els primers moviments que l’Ajuntament de Barcelona ha fet mai per regularitzar-ne la situació. Càrrecs municipals de Convergència i Unió i persones vinculades a l'exalcalde Xavier Trias apunten a l’administració d’Ada Colau com a culpables de la situació actual de l'Heliogàbal quan, segons la sala, és ara que s'ha començat a posar fil a l’agulla per aturar una bomba que ara està a punt d’explotar però que té el temporitzador en marxa fa anys. “Tant l’Ajuntament de Barcelona com el Districte de Gràcia estan treballant amb la màxima celeritat i eficiència per solucionar els problemes de la música en directe a la ciutat. Això ho sabem de primera mà i ho agraïm de debò –afirma l'Heliogàbal al comunicat–. Després de tants anys de topar amb una paret cega, per fi tenim esperances de trobar una sortida definitiva i general al problema”.

La sala informarà de la represa de “l’activitat normal”, cosa que espera que sigui “ben aviat”. “Tenim moltes ganes d’abandonar la zona d’incertesa en què ens hem mogut fins ara”, acaba el comunicat.

Últimes notícies

    Publicitat