Cine

La cartellera de Barcelona, les crítiques de les pel·lícules, entrevistes als directors i protagonistes, recomanacions i divertides llistes cinèfiles!

Cine

El millor del Festival de Sitges 2015

Viatjar a mons de fantasia o cagar-vos de por, tot això i més amb les millors pel·lis de Sitges

Llegir-ne més
Cine

10 pel·lícules per entendre què és un zombi

10 films que us ajudaran a comprendre els zombis... I potser estimar-los una mica

Llegir-ne més
Cine

Com pagar menys per anar al cinema

Idees per veure una pel·li per menys calés qualsevol dia de la setmana

Llegir-ne més
Cine

Cagarros de cine!

Com a bons catalans, som molt de la caca. Ens vam educar cantant que la merda de la muntanya no fa pudor, encara que la remenis amb un bastó, i pensem que els excrements enllaunats de Piero Manzoni (aquí dalt) són una obra d'art. Per això ens feia tanta il·lusió que Paco León estrenés 'Carmina y amén', continuació de la seva pel·lícula del 2012 'Carmina o revienta'. Si la vau veure recordareu que hi sortia sa mare cagant-se a sobre a base de bé. Això ens ha animat a reunir d'una vegada per totes en una sola llista els tretze millors cagarros de la història del cine. Que aprofiti!

Llegir-ne més

Les estrenes de la setmana

Cine

Regresión

Amenábar a tornar a posar-se darrere d’una càmera. Sis anys des que 'Ágora', una aposta personal i arriscada, va ser un petit fracàs comercial i un repte per a la crítica que no va saber ben bé com posicionar-se davant d’aquella proposta tan fora de tota lògica. Potser per això, quan es va plantejar la tornada a la pantalla gran, Amenábar va anar a buscar en el terreny on millors resultats ha trobat al llarg de la seva carrera: el cinema de gènere, el cinema fantàstic. La seva intenció era fer una pel·lícula sobre la por, el mal i el diable. Ell mateix diu que va voler que fos un film on es barregessin terror, suspens i drama. Fins aquí tot bé. Que un director decideixi tornar als orígens, i que intenti recuperar el favor del públic sense perdre la seva personalitat, em sembla molt legítim. El problema, al menys per mi, comença quan el resultat d’aquesta nova aposta personal és tot menys personal. Em costa molt trobar l’ànima d’Alejandro Amenábar en aquesta història de policies i dimonis ambientada en una ciutat nord-americana als anys 90, amb sectes satàniques i abusos de tota mena. La primera pregunta és: per què se n’ha anat tan lluny per fer-la. Tenim aquí llocs molt més inquietants que la grisa i lletja ciutat on passa el film. I tampoc cal buscar actors internacionals, per molt famosos que siguin. En realitat, dubto molt que Ethan Hawke i Emma Watson, que no saben ben bé què fan a la pel·lícula, siguin més atractius que alguns actors espanyols que podrien haver interpre

Time Out diu
  • 2 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Cine

El apóstata

Fa cinc anys, l’uruguaià Federico Veiroj va dirigir 'La vida útil', una mena de retrat romàntic d’un tipus qualsevol, una celebració del cinema i de l’amor. Ara, amb El apóstata, continua el seu discurs amb la recreació d’un altre personatge, diguem-ne que la contrafigura d’aquell primer: un jove que vol renunciar oficialment a la seva condició de catòlic, però també a la vida que porta, una existència sense objectius, banal, enmig de dues dones que no pot aconseguir. La pel·lícula és arriscada, i de vegades dubta fins i tot dels seus camins estètics. Però aquesta vaciŀlació resulta essencial per als seus objectius, i tot plegat acaba adquirint una densitat fascinant i contundent: a mig camí entre la crònica existencial i el relat aŀlucinat, 'El apóstata' és una de les millors pel·lícules hispanes que hem vist en els darrers temps.

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Cine

Jack

Són legió, els films europeus que deuen to i estil al cine dels germans Dardenne. A 'Jack' hi ha també, com a 'Rosetta' o 'El nen de la bicicleta', la fixació pel moviment perpetu, per seguir de prop un personatge que sembla buscar la seva pròpia imatge en un món que contínuament l’està rebutjant. El plantejament és menys hostil i agosarat que en l’obra dels cineastes belgues, i potser la presència d’una mare inconscient i bandarra, a qui Jack idolatra, vol tocar una fibra que apropa el film al maniqueisme social de Ken Loach. Però hi ha alguna cosa truffautiana en la determinació d’aquest nen, que roba, travessa carrers i descampats, carregat amb el seu germà, amb la puresa d’esperit d’un heroi del neorealisme que es nega a perdre la innocència pròpia de la seva edat. L’única diferència és que ara les ruïnes són les de l’Europa del benestar.

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Cine

Lejos de los hombres

El més rellevant de 'Lejos de los hombres', a part de demostrar la capacitat de Viggo Mortensen (un nou Gary Cooper?) per transmetre noblesa i humilitat, és la manera com trasllada les normes no escrites del 'western' clàssic a un paisatge tan aliè als cowboys i els saloons com l’Algèria profunda de meitat dels 50. No estem tan lluny de Van arribar a 'Cordura' o 'El tren de les 3.10', westerns psicològics que treballaven el vessant més humanista del gènere, proposant un codi d’honor que supera barreres culturals i racials sota el signe existencialista del conte de Camus en què s’inspira. Si d’una banda tenim la impressió que la història és un pèl insípida, de l’altra és admirable la flexibilitat amb què Oelhoffen adapta la iconografia del western als seus interessos narratius.

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Veure totes les estrenes

El top 5 de la cartellera

Cine

Edén

No és tan sols una pel·lícula sobre l’aparició d’una branca del techno a París, als anys 90. Tampoc no es tracta només de recrear la dilatada experiència com a DJ del germà de la directora. De fet, 'Eden' és tot això i molt més. Amb un estil eŀlíptic i boirós, Hansen-Løve retrata petites i grans vivències sense extremismes dramàtics, juga amb les textures narratives i construeix un relat sempre a mitja veu, que acaba copsant un ritme inadvertidament musical. Més enllà d’'Un amour de jeunesse' –el seu exceŀlent film anterior–, 'Eden' ens mostra una cineasta madura, que sap parlar del pas de l’adolescència a l’edat adulta amb commovedora sensibilitat, amb genuïna emoció. La matèria primera de què està feta aquesta pel·lícula no és altra que el temps i les seves ferides.

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Cine

Heimat, la otra tierra

La nova entrega de la saga d’Edgar Reitz és un film sobre l’emigració que no es mou en cap moment de la terra nadiua. Situat un cop més a Schabbach, un llogarret imaginari de Renània, 'Heimat. La otra tierra' té lloc cronològicament en una època anterior a les tres parts de la 'Heimat' televisiva, que resseguien les vicissituds d’una família alemanya al llarg del segle XX. Aquest cop viatgem al segle XIX, a una època on la pobresa que assolava el país va obligar molts habitants a emigrar cap al Brasil. Aquest és el gran somni del protagonista, Jakob, el fill del ferrer, amb el cap entre llibres i núvols. És des de les lectures i el pensament de Jakob que Reitz projecta el gran somni dels emigrants que volien fer el salt a l’altre cantó de l’Atlàntic. Amb una capacitat extraordinària per assimilar coneixements, aquest jove es coneix fil per randa fins i tot les llengües dels indígenes. L’emigració per tant és a 'Heimat. La otra tierra' un estat mental, un somni que acarona el protagonista però que un conjunt de circumstàncies fan difícil de portar a la pràctica. Com és habitual en tota la saga, Reitz combina un acurat perfil del personatge principal, que encarna en certa manera l’esperit romàntic apassionat i àvid de canvis, amb un retrat de l’època no menys detallista, on caben des dels aires revolucionaris importats de França fins al pes dels oficis artesanals representats per l’extraordinària presència física que cobren en pantalla. Rodada en blanc i negre i format cinemasc

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Cine

Reina y patria

Continuació d’'Esperança i glòria' (1987), aquella ficció autobiogràfica en què John Boorman va demostrar que també podia ser un cineasta intimista, 'Reina y patria' reprèn el seu personatge als anys 50, mentre fa el servei militar en vigílies de la coronació d’Elisabet II. El to pot semblar anecdòtic i superficial, però com a rerefons sempre hi ha una lluita entre la realitat i el mite (el cor del cine de Boorman) que va guanyant densitat a mesura que avança i que troba el seu millor emblema en la figura d’una dona evanescent i misteriosa: des de la comèdia lírica a l’estil Truffaut (podríem pensar en 'Besos robados') fins a la colpidora culminació d’un aprenentatge dolorós i amarg, l’amor i l’exèrcit es presenten així com a rituals de pas, però també com a microcosmos de la vida entesa com a fracàs i aïllament, una sensació augmentada encara més pel devastador crescendo final. A poc a poc, d’aquesta manera, Reina y patria va deixant enrere la seva construcció en vinyetes i prenent cos com una altra de les aventures al·lucinades del seu autor, més a prop d’A boca de canó o Deliverance que de la mateixa 'Esperança i glòria'. I així és com Boorman, amb 82 anys, es mostra tan vigorós com sempre, i més melancòlic que mai.

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Cine

La visita

Després de dues pel·lícules fallides i de gran pressupost com van ser 'Airbender, el último guerrero' (2010) i 'After Earth' (2013), M. Night Shyamalan sembla haver après la lliçó. A La visita recupera el seu talent i el posa al servei d’una història petita, de terror essencial, i narrada des dels paràmetres del 'low cost' actual. Sense estrelles de Hollywood, despullada d’artifici conceptual i apoderant-se de l’herència del cine documental i l’estètica narrativa del found footage, la pel·lícula està marcada per un esperit inquiet i juganer, com si el director es convertís en aquesta nena que somia rodar una pel·lícula entorn de la visita que farà als seus avis materns al costat del seu germà petit per veure’ls per primera vegada. Becca (Olivia DeJonge) es converteix així en l’àlter ego de l’autor, que sembla voler riure’s de si mateix, fent una volta de rosca al seu habitual estil metareflexiu al voltant de les imatges i la seva naturalesa. La nena, constantment amb la càmera en mà, ens explica com elabora la posada en escena, els diferents tipus de plans que utilitza i els elements que li serveixen perquè l’acció vagi avançant, al mateix temps que el director porta aquestes referències per compondre un relat en clau de terror autoirònic que destil·la intel·ligència i capacitat satírica. I sí, hi ha un twist final, com no podria ser d’una altra manera. Una sorpresa d’aquestes que et canvien el sentit de la narració, però que en realitat no implica un parany, com en anteri

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Cine

Los exiliados románticos

Es parla d’Alain Tanner o Éric Rohmer –la memorable escena del parc en seria un magnífic homenatge–, però 'Los exiliados románticos' també té una filiació més propera geogràficament, la d’aquella comèdia madrilenya que es va submergir en la Transició, una època en què semblava que tot estava per fer. Potser també nosaltres estem en un moment de transició, de canvi, i com els personatges de la deliciosa pel·lícula de Jonás Trueba encara tenim ganes de buscar l’amor ideal, de gaudir de l’amistat, de banyar-nos en un llac sense preocupar-nos pel que passarà demà, de comportar-nos com si ens haguéssim escapat d’un fotograma de la Nouvelle Vague. La màgia del film està en la seva llibertat de formes, en la seva transparència i en la traça per fer-nos creure que el cinema és bufar i fer ampolles, quan en realitat no hi ha res més difícil que la vida traspassi la pantalla i desitgem que es quedi a petar la xerrada.

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Més pel·lícules recomanades

Les millors pel·lícules de...

Cine

Escenes de sexe

Llegir-ne més
Cine

Les 50 millors pel·lis catalanes

Llegir-ne més
Cine

13 tatuatges mítics del cinema

Llegir-ne més
Cine

Impostors de pel·lícula

Llegir-ne més
Cine

De zombis

Llegir-ne més
Cine

Jean-Luc Godard

Llegir-ne més