Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

5 projectes imprescindibles per entendre Xavier Corberó

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

L'escultor Xavier Corberó va morir la matinada del 24 d'abril a Esplugues de Llobregat. El recordem a través d'alguns dels seus projectes més emblemàtics.

1. El castell d'Esplugues
El 1968, en els terrenys d'una granja de patates a Esplugues de Llobregat, Xavier Corberó va començar a construir la seva casa-taller, un espai de 4.500 metres quadrats d'estètica brutalista on els arcs són omnipresents. La revista Nowness va retratar aquest espai màgic en un vídeo del cineasta Albert Moya, en el qual l'artista relatava que la seva fixació a l'hora de crear era fer poemes a través d'escultures, construccions i espais.

© Nowness

2. La recerca de la forma
Corberó va destacar com a escultor, pintor, gravador i dissenyador de joies. Format a la Massana, a la Central School of Arts & Crafts de Londres i a Suïssa, treballant per la foneria Medicci, també va fer estada a Nova York, on va entrar en contacte amb el cercle dels surrealistes. Partia de l'informalisme i de la influència de Henry Moore i Pau Gargallo, i cada vegada més va tendir a explorar els materials i les formes depurades. Els seus treballs que està present en col·leccions i museus d'arreu del món.

La Montserrat
© Fundació Vila Casas

3. Les medalles del Jocs Olímpics
Corberó va ser l'escollit per dissenyar les medalles de les Olimpíades de Barcelona; al revers hi havia la deessa de la Victòria, i el revers el presidia l'emblema de Barcelona'92. A més, l'escultor va formar part de l'Olimpíada Cultural i com a tal va contribuir a l'arribada a Barcelona de peces de Claes Oldenburg, Roy Lichenstein i Botero, entre d'altres.

4. El rastre a la ciutat
A més d'obra privada, Coberó va realitzar escultura pública i homenatge a Josep Tarradellas situada a l'avinguda homònima, una columna que s'eleva sobreposat capes de marbre, basalt i formigó. També trobem obra seva a la plaça Sóller: va ser un encàrrec d'Oriol Bohigas dins d'un pla per monumentalitzar la perifèria. L'obra, una recreació de les illes Balears que porta per títol 'Homenatge a la Mediterrània', està fet amb marbre rosa de Portugal, marbre blanc d'Almeria i ònix iranià, materials amb què va treballar als anys 80.

© Ajuntament de Barcelona

5. La figura
Els grans blocs de pedra, peces que semblen tallades a l'atzar, es converteixen en personatges i famílies en mans de Corberó. Entre d'altres, destaquen les escultures 'S.M. El Rei' i 'S.M. La Reina', propietat de MACBA i situades al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, o 'Dues artistes flamenques', amagades entre la vegetació als Jardins de Cap Roig.

© MACBA

Últimes notícies

    Publicitat