Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Gustavo Gili
©Maria Dias

L'Editorial Gustavo Gili deixa l'edifici històric l'Eixample

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

L'Editorial Gustavo Gili, el segell especialista en llibres de cultura visual, arquitectura, art, fotografia, moda i disseny, ha anunciat que deixa l'edifici que ocupava des dels anys 60, una obra de referència de l'arquitectura industrial moderna projectada en un interior d'illa de l'Eixample pels arquitectes Francesc Bassó i Joaquim Gili, hereus de les ensenyances del GATPAC i membres del Grup R. "A partir de l'1 de juliol, el nostre domicili es trasllada a Via Laietana, 47", explica el comunicat, on també s'avança que l'edifici serà ocupat per un altre inquilí (l'editorial no ha volgut avançar més detalls). "Aquest edifici, objecte de diferents premis i reconeixements arquitectònics, ha estat la nostra oficina, la nostra llibreria i l'escenari d'esdeveniments i celebracions (...). Haver pogut gaudir tants anys d'aquest magnífic espai projectat i construït per l'ús editorial, ha estat un plaer i un privilegi", afegeixen des de l'editorial, que es mostra optimista amb el nou rumb del projecte.

El mateix any que va inaugurar-se la seu del carrer Rosselló, l'any 1961, l'edifici va rebre el Premi FAD. L'arquitecte Ignasi Solà Morales va escriure que "és un dels millors exemples del significatiu moment de retrobada entre l'arquitectura barcelonina i la tradició moderna (...). La complexitat de la proposta posa de manifest la maduresa d'uns autors que, amb aquest edifici, aconsegueixen probablement la seva obra més rica i elaborada". Concebut com a edifici per allotjar les oficines i el magatzem, Solà Morales estableix paral·lelismes de l'obra funcionalista amb l'edifici Johnson Wax de Frank Lloyd Wright. La seu de Gustavo Gili senzillament és un edifici que es fa admirar: la gran façana de vidre que permet aquesta relació i fluïdesa entre l'interior i l'exterior; el vestíbul –en diferents ocasions ha acollit els mercats de llibres i moda en contacte directe amb les oficines, tot ben diàfan; l'estructura de formigó; el mobiliari; i els jardins (preciosos) als quals els arquitectes van donar vida respectant la idea que Cerdà havia plantejat en el seu pla d'Eixample.

La Gustavo Gili és una editorial amb més de 110 anys d'història. Va ser creada l'any 1902 per Gustavo Gili Roig i inicialment publicava des de llibres religiosos –Joan Gili Montblanch, pare de Gustavo, havia estat representant d'una editora litúrgica belga– fins a manuals tècnics; a l'actualitat, la cinquena generació de la família està al capdavant d'una empresa que ha editat peces memorables, com la primera edició completa de les obres de Maragall, la col·laboració amb Picasso (Las Ediciones La Cometa), o les obres profusament il·lustrades dedicades a Matisse, Klee, Tàpies, Arp, Sonia Delaunay, Keith Haring i Niki de Saint Phalle.

Últimes notícies

    Publicitat