Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona

  • Llocs d'interès, Llocs i edificis històrics
  1. Instal·lació de realitat augmentada a Arc de Triomf
    Ajuntament de BarcelonaInstal·lació de realitat augmentada a Arc de Triomf
  2. Plaça Reial Model. Festival Arquitectures de Barcelona. 2022
    Foto: Model. Festival Arquitectures de Barcelona. 2022
Publicitat

Time Out diu

L'esdeveniment, del 5 al 15 de maig, celebra la primera edició amb un centenar d'activitats

La primera edició del Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona, coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), arriba amb la intenció de ser una cita prèvia a la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026.

Del 5 al 15 de maig, set quilòmetres de circuit es convertiran en l'escenari del festival que comptarà amb 10 instal·lacions físiques efímeres i de realitat augmentada experimentals a l’espai públic. A més, a l'espai que limita entre els districtes de Ciutat Vella i l'Eixample també se celebraran menjars populars, rutes, 'workshops' i debats que convidaran a redescobrir la ciutat i a nosaltres mateixos.

L'esdeveniment té per lema Re-Créixer, perquè l'espai urbà es transformi en "una plataforma per al talent arquitectònic i de disseny emergent", i per a afavorir el debat sobre "allò públic" per repensar la construcció de la ciutat. A més, el festival també s'homenatjarà a l'arquitecte Oriol Bohigas, que va morir el desembre de 2021. 

Les instal·lacions

Les instal·lacions d'arquitectura efímera transformaran cinc espais simbòlics de la ciutat. La Plaça de Catalunya es convertirà en una ‘Cuina urbana’, una gran estructura de fusta, taules i diferents punts gastronòmics. La Ronda de Sant Antoni serà ‘Arca de convivència’, per reflexionar sobre la necessitat de crear espais públics verds que estimulin la biodiversitat. La Plaça d’Idrissa Diallo hi haurà ‘Revertir la piràmide’, una instal·lació per obrir un debat sobre la descolonització. El Passeig Lluís Companys es transformarà amb la ‘Memòria cronotòpica’, que intenta aixecar i juxtaposar les arquitectures desaparegudes entre els segles VII i XXI al solar dels antics jutjats. Finalment, a la Plaça Reial se situarà ‘Ocupar el centre amb la paraula’, una estructura per fomentar el debat entorn de l’arquitectura, la ciutat, el disseny i la societat.

Realitats augmentades

Hi haurà cinc instal·lacions de realitat augmentada que mostraran diverses visions futuristes, especulatives i distòpiques de Barcelona: per a gaudir d'aquestes instal·lacions, els ciutadans hauran de fer servir el seu telèfon mòbil.

A Plaça Urquinaona hi ha 'Els Auguris', que especula sobre un futur on a les ciutats estan habitades per criatures fantasma. Al Paral·lel, el 'Landlord Open House' ens apropa a un sistema de propietat invisible. 'Colon-itzar el Port de Barcelona', situat al monument de Colom, intentarà renaturalitzar el Port Vell per acostar-lo als veïns. L'Arc de Triomf durant deu dies es reinventarà en el 'Queer Triomf' en homenatge a les victòries no celebrades de la comunitat LGTBI. Per últim, La Plaça Universitat es convertirà en la 'Plaça del metavers'.

El debat també tindrà un espai en el festival i per aquest motiu hi haurà un conjunt de taules que reflexionaran sobre arquitectura i urbanisme.

Escrit per
Meritxell Palou

Detalls

Adreça
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà