Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right A favor o en contra de la cançó 'Barcelona' d'Ed Sheeran?

A favor o en contra de la cançó 'Barcelona' d'Ed Sheeran?

“Drinking sangria”, “mamacita, rica”, tòpics d'una cançó al centre de la polèmica

Ed Sheeran
© Oriol Malet
Per Pau Roca i Jordi Garrigós |
Advertising

Una cançó que explota el costat més tòpic de la Barcelona de sol, platja i festa ha despertat les ires en la mateixa proporció que creix el nombre d'escoltes a Spotify o YouTube. El jove cantautor anglès Ed Sheeran és el responsable de difondre una imatge de la nostra ciutat molt simple, d'acord, però que connecta amb la imatge que s'ha venut al turisme als últims anys.

Pau Roca Fight

Ni ens representa, ni la necessitem

Si hi ha un adjectiu que mai a la vida pot anar acompanyat de la professió de músic és el de mandrós. A un músic mandrós se’l caça ràpidament: repeteix harmonies i estructures sentides mil vegades i les embolcalla d’una lletra que no aporta absolutament res.

Doncs això mateix és el que vaig pensar en escoltar 'Barcelona' d’Ed Sheeran. Tot i que no entraré a valorar-ne la part instrumental, en escoltar la lletra sí que, com a barceloní, em veig amb el dret de dir que Sheeran ha demostrat ser un mandrós de llibre. S’ha limitat a buscar els tòpics més típics sobre la nostra ciutat –alcohol, sangria, festa i 'mamasita rica'–, els ha posat un rere l’altre i vinga, a esperar amb els braços plegats que es converteixi en el nou 'hit' de l’estiu guiri. Només ha faltat que digués 'Barca' en comptes de Barcelona i ja tenim la cançó més superficial i vergonyosa mai feta sobre la nostra ciutat.

Doncs no, senyor Sheeran. Ni aquesta lletra ens representa, ni necessitem cap homenatge d’aquest dubtós gust.

Jordi Garrigós Fight

El pèl-roig s’estima Barcelona més que tu

Desconec si porteu algun tatuatge a la pell, però em jugo un pèsol que, en cas afirmatiu, no està relacionat amb Barcelona. Doncs sabeu qui sí que en porta un? Ed Sheeran. La mateixa persona a qui heu insultat i humiliat les darreres setmanes viurà tota la vida amb una Sagrada Família gravada a l’abdomen. Aquest paio ens estima d’una manera incondicional i aquesta és la nostra resposta?

D’acord que la lletra del seu nou senzill mostra una visió prou distorsionada de la ciutat, però n’és ell el culpable? Sheeran no seria a qui portaria davant d’un jutge i sí als responsables d’un model turístic que hem venut a l’exterior durant dècades i que no s’alimenta només del clixé, amaga part de realitat.

Òbviament hi ha una altra Barcelona que la que descriu l’anglès, però potser no l’hem explicat prou bé: no matem el missatger. L’únic però, Ed, és que el tema és bastant pobre artísticament, tot i que amb un parell de ratafies (o sangries) a sobre, doncs mira, es ballen coses igual d’horteres i no passa res.

Advertising
Camera

I la cançó de la polèmica és aquesta

Jutgeu vosaltres mateixos.

 

Advertising