Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona

 • Què fer, Festivals
 1. Instal·lació a la Gran Clariana de Glòries
  Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona. 2023
 2. Instal·lació a la Gran Via
  Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona. 2023
 3. Aplicació de realitat augmentada
  Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona. 2023
 4. Instal·lació al pàrquing Ona Glòries
  Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona. 2023
Publicitat

Time Out diu

Del 20 al 30 d’abril del 2023, Barcelona s'omple d'un centenar d’activitats sobre arquitectura!

La segona edició del festival que reflexiona sobre l’arquitectura de la nostra ciutat i del món arriba a Barcelona: aquest any, el Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona 2023 es concentrarà en l’entorn del Parc de les Glòries. Aquest espai es convertirà en un laboratori d’experimentació arquitectònica, imaginant altres possibilitats per a la ciutat del present i del futur.

Seran deu dies d’instal·lacions efímeres i realitats augmentades que mostraran el paper de l’arquitectura en la construcció d’una “ciutat més sostenible, fraternal i justa”. Per això, el lema d’aquesta edició és l’Empatia Radical, apostant per la inclusivitat i la convivència a l’espai urbà.

També s’oferirà una àmplia varietat d’activitats, ponències i debats per reflexionar sobre el futur de la ciutat al voltant d’eixos temàtics com la classe, la cultura o l’entorn natural.

Totes les instal·lacions i activitats del festival són gratuïtes, però alguns actes requereixen inscripció prèvia. Podeu consultar el programa complet aquí.

Quines instal·lacions hi haurà a Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona 2023?

Cinc punts de les Glòries es convertiran en llocs de reflexió i reivindicació a través d’instal·lacions efímeres. ‘Mamífera’ transformarà un espai de la Gran Via en una àrea d’alletament, visibilitzant la importància d’incorporar una xarxa de cures a la ciutat. La Plaça de Josep Antoni Coderch acollirà ‘Aire Lliure’, una gran estructura d’estudi i neteja de l’aire. 

La coberta del pàrquing Ona Glòries es convertirà, a través de ‘Superfície Salvatge’, en una estructura de fongs per a insectes pol·linitzadors, reflexionant sobre la relació entre els éssers vius a l’espai urbà. La instal·lació ‘Permanentment Temporal’, a la Gran Clariana, plantejarà el potencial de la circularitat, de la reutilització de materials per tal de construir de manera ecològica.

Coincidint amb Sant Jordi, el Mercat dels Encants serà, a través de la instal·lació ‘Assemblea Nomàdica’, l’escenari de Llibres Model, centrat en el debat democràtic i horitzontal. El diumenge 23, aquest espai serà la seu de la Fira del Llibre d’Arquitectura Model, jornada amb presentacions i performances, per a la qual es pot reservar plaça amb antelació. 

Com seran les realitats augmentades d’aquest any?

El festival també comptarà amb quatre arquitectures digitals. L’experiència de realitat augmentada ‘Glòria al Castor’ obre el debat sobre la dependència en matèria de recursos energètics respecte als territoris no urbans. ‘Ecologies Connectades’ permetrà els ciutadans, a través d’un paisatge sonor, imaginar futurs possibles per a Barcelona.

L’aplicació de realitat augmentada ‘City Suite IMS’ reimagina la relació entre els diferents elements de la ciutat. Per últim, ‘Paral·lelismes i Perifèries’ recopilarà experiències personals de manifestacions i activisme veïnal per construir un “arxiu de protestes”.

Quins debats i ponències hi haurà al Festival Model d’Arquitectura 2023?

El 22 d’abril, al mirador de la Torre de Glòries, arquitectes i pensadors plantejaran recomanacions sobre el futur de les ciutats, en la segona edició de Protocol Barcelona. Cal inscripció prèvia.

A més, totes les instal·lacions tindran una ‘Hora Model’, amb xerrades amb els seus autors obertes al públic. Podeu consultar els horaris al programa del festival.

Com a novetat, el festival d’enguany impulsa Camp Model, un curs gratuït d’arquitectura experimental. Les places són limitades, així que si esteu interessats us podeu inscriure aquí.

La inauguració del festival, organitzat a través de la Fundació Mies Van der Rohe i la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert, se celebrarà el dijous 20 a partir de les 18 h al Mercat dels Encants. Després de l’entrega de la primera edició dels Premis Model, hi haurà ponències d’arquitectes i creadors internacionals, així com una sessió de ball. L’entrada és gratuïta, però cal inscripció prèvia.

Irene Poza López
Escrit per
Irene Poza López

Detalls

Lloc web de l'esdeveniment
www.model.barcelona/edicio2023/ca
Adreça
Preu
Gratis
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà