Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Temple d'August
Time Out BarcelonaTemple d'August

Barcelona a peu: Restes romanes

El recorregut Time Out per conèixer la 'Barcino' romana

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

La majoria dels carrers més coneguts de Barcelona, el carrer Hospital o fins i tot el Passeig de Gràcia, s'aixequen sobre carrers romans. La millor manera d'entendre el que va ser la ciutat romana és recórrer la zona de muralles. Pel camí veurem tota mena de vestigis de l'època. Un bon lloc per començar el passeig és el carrer Paradís, entre la Catedral i la plaça de Sant Jaume. Allà hi veurem gravada al terra una roda de molí que indica (segons expliquen) el centre exacte del Mont Tàber, el turó on va instal·lar-se el primer assentament romà. És aquí on es troba el Temple Romà d'August.

On acaba el carrer Paradís i s'obre la plaça Sant Jaume és on es creuaven els dos carrers principals de Barcino. El carrer de l'esquerra, Llibreteria, va ser als seus orígens el Cardus Maximus, el carrer principal que duia fins a Roma. Just al final trobem la plaça del Rei i el Museu d'Història de Barcelona, que acull l'excavació subterrània de jaciments romans més gran d'Europa.

De tornada al carrer Llibreteria, girem a l'esquerra pel carrer Tapineria per arribar a la plaça Ramon Berenguer el Gran i descobrir el tram de muralla antiga més gran que continua dret, i que està enganxat al Palau Reial. Fent la volta pel carrer Capellans fins a Duran i Bas s'observen quatre arcs de l'aqüeducte. Girant a l'esquerra en direcció al Portal de l'Àngel arribem a la plaça Vila de Madrid, on hi ha la necròpolis romana, amb les tombes visibles.

De tornada a la catedral, girem a la dreta pel carrer de la Palla, i una mica més endavant trobem un fragment considerable de la muralla que va ser descobert als anys 80. Al número 14 de Banys Nous hi trobem “La Granja”, una preciosa cafeteria amb un tros de muralla a la part posterior.

Des del carrer Milans girem a l'esquerra al carrer Gignàs i a l'encreuament amb Regomir trobem les restes de la quarta porta del Mar, que donava a la platja i a les drassanes romanes. Pujem pel carrer Regomir per visitar una de les relíquies més importants de Barcino, el Pati Llimona. Després seguim pel carrer Correu Vell per Traginers, on trobarem una altra mostra del passat de la ciutat: una torre romana i la vora de l'antiga muralla en perfecte estat de conservació.

Finalment, abans d'arribar a la Plaça de l'Àngel i acabar el passeig, girem pel carrer del Sots-Tinent Navarro, que gaudeix d'un immens tram de muralles romanes.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat