Si, com a mi, us encanta menjar un bon bacalhau à brás o una francesinha, potser us haureu adonat que en els darrers anys el nombre de restaurants portuguesos a Barcelona s'ha reduït dràsticament. Però aquí tenim el Porco Preto, obert a finals del 2024, per pal·liar aquesta situació. Els propietaris i cuiner son la Sofia Da Costa Moura i L’André Gomes, dos xefs amb estudis i experiència en l'ecosistema d'alta cuina barceloní (Àbac, Fismuler), que han posat casa pròpia a la fontera entre Sant Andreu i Sant Martí, amb un restaurant amb vocació veïnal i de servei de barri.
Honoren aquest tracte popular amb un menú de migdia esplèndid, que canvien cada dia amb un plat principal generós i contundent –portuguès clàssic–, i hi van inclosos pa, aigua o cervesa i un cafè. Es diu Porco Preto ("porc negre") perquè treballen amb les millors carns que poden, i això es nota en una carta on practiquen la barreja de cuines veïnes o la reversió portuguesa amb les idees molt clares. Per exemple, converteixen la francesinha –aquella saborosa barbaritat de lasanya de pa de motlle, pernil dolç, vedella i patates fregides– en un entrepà més subtil, però igual de pantagruèlic, de pa de vidre farcit d’embotits, vedella, i coronat per ou amb puntilla i formatge. O un bacallà confitat amb trinxat en la salsa del mateix peix. Tenen toc de brasa per tot arreu, i això s'agreix molt. No obvieu les postres, que la Sofia és una pastissera crac.