Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Llibres

10 llibres per regalar el Sant Jordi 2016

No hi doneu més voltes: aquestes són les novetats editorials que us faran triomfar aquesta Diada

Escrit per
Andreu Gomila
i
Josep Lambies
Publicitat

Encara no sabeu quin llibre comprar aquest Sant Jordi? Entre les 10 novetats que us proposem segur que trobareu la que més escau als vostres gustos o d'aquells a qui voleu sorprendre. Trieu el llibre que trieu, tindreu la seguretat que regaleu un volum d'alta qualitat literària.

Aquesta selecció ha estat feta pels crítics de Time Out Barcelona: Marià Veloy, Anna Carreras, Martí Sales, Gemma Casamajó, Abel Grau, Josep Lambies i Andreu Gomila

Instrumental

1. Instrumental

James Rhodes
Blackie Books. (19,90 €)

Vulguis o no, les memòries de James Rhodes s’han convertit en el 'must' de la temporada. Van fer caure el monocle als britànics més decorosos, i el Tribunal Suprem les va arribar a censurar, per obscenes i aberrants. Ara mateix si no les has llegit no ets ningú. Ens les presenten com un tractat de bogeria i barbitúrics, de combustió 'beat' portada a l’extrem, capaç de ferir sensibilitats. Quan tenia sis anys, el seu professor de boxa va abusar d’ell per primer cop. I és sobre aquest trauma infantil que l’autor escriu la seva història.

Jambalaia

2. Jambalaia

Albert Forns
Llibres Anagrama. (19,90€)

Què fa un escriptor que vol escriure la segona novel·la a Montauk (Nova York) les tardes presumptament  creatives mentre els seus companys de residència donen forma a vides alienes? Doncs, Albert Forns es fa palles sense parar, com un mico en zel, mentre planeja visites llampec al Wal Mart del poble i llegeix febrilment el 'Montauk' de Max Frisch. Alguna nit, sopa amb Edward Albee. Alguna tarda, compara la fauna local de pescadors i hippies d’una altra època amb els 'hipsters' nouvinguts, que embruten el poble i fan escàndol. Forns se sent incapaç d’inventar altres vides i decideix falsificar la seva. Aquest 'Jambalaia' és un novel·la, però podria ser un assaig. És, simplement, brillant.

Publicitat
Neu negra

3. Neu negra

Marc Romera
Labreu. (13 €)

El volum de poesia de la temporada, amb el permís de 'Camp de bard', de Ponç Pons, que porta tres edicions. Marc Romera és fidel als seus principis simbolistes, a la nosa, a l’aigua, i a allò de “desfer-se” en la poesia, alhora que ret homenatge al seu mestre, Francesc Garriga, de qui ha heretat la cadència del vers i el bon ús de l’el·lipsi. “L’ocell d’alè / a l’Arbre de la carn / s’esforça / a fer del cant un mínim / esclat de llum / que, fencundant l’absència, / marqui la pell / d’aquest amor salvatge / que és enyorar”. ('Tatuatge') . En teniu prou?

Ciudad en llamas

4. Ciudad en llamas

Garth Risk
Mondadori. (24,90 €)

Som al Lower East Side, als anys 70, temps de la ciutat sense llei. I aquesta és la història d’en William, líder tòxic d’una banda de punk que malviu en pútrids matalassos i cases que cauen a miques, aguantant un amant que, cigarreta a la boca, s’ha entossudit a fer la Gran Novel·la Americana. Sona Patti Smith, amb la seva veu ronca i la cabellera indòmita, donant cara a una generació. I hi ha un foc creuat a Central Park. Aquesta és la primera novel·la de Garth Risk, una oda a Nova York de la qual se sentirà a parlar molt.

Publicitat
Temps de segona mà

5. Temps de segona mà

Svetlana Aleksiévitx
Raig Verd. (24,95 €)

Un de quatre bielorussos va morir durant la Segona Guerra Mundial, bé lluitant al front, bé amb els partisans. Ara fa uns mesos que Svetlana Aleksiévitx pujava al púlpit de l’Acadèmia Sueca per pronunciar el discurs de rigor, com fan tots els Nobels, recordant les veus dels compatriotes morts, i d’aquelles dones que es van quedar vídues i que seien cada tarda en un banc del seu poble, en eterna espera. En aquest clima desolat, Aleksiévitx es va endinsar en la història de l’home roig, la de l’URSS des de l’estalinisme  fins a les promeses del capitalisme de Gorbatxov, que van obrir les portes a un territori de confusió. És aquí, en el record de la Perestroika, que se situa aquest llibre bestial.

Antologia de contes

6. Antologia de contes

David Foster Wallace
Edicions del Periscopi. (19,50 €)

“En els contes de DFW i de Kafka ens hi trobem nosaltres mateixos, però nus, sense pretextos ni defenses”. Això ho diu Vicenç Pagès Jordà en el pròleg d’aquesta antologia que ens apropa per primera vegada en català el gran transformador de les formes breus. Des que vaig llegir fa anys 'A dalt per sempre' (d’'Entrevistes breus amb homes repulsius') que no me’l puc treure del cap, aquest nen que fa 13 anys i que és a punt de saltar del trampolí. Es matarà? Humor, sarcasme i una manera de veure el món d’avui esfereïdora.

Publicitat
Los diarios de Emilio Renzi

7. Los diarios de Emilio Renzi

Ricardo Piglia
Anagrama. (21,90 €)

El gran narrador argentí ha decidit publicar les seves memòries per entregues a través del seu àlter ego. I el primer lliurament és una mena de ‘novel·la’ de formació en la qual recula als anys 60 per retratar el món que li va tocar viure, entre Adrogué, Buenos Aires i La Plata. Borges, Saer, Gelman, Arlt, Hemingway, Scott Fitzgerald, Faulkner... són aquí figures tangibles a través d’un escriptor extraordinari, els primers anys de vida del qual han marcat un discurs narratiu revolucionari. Aquesta és la seva obra mestra!

El viaje secreto de Elidan Marau a través del Mar de Leche

8. El viaje secreto de Elidan Marau a través del Mar de Leche

Víctor Nubla
Incorpore. (12 €)

El lector espavilat recordarà que a 'El regal de Gliese' Víctor Nubla va convertir la plaça del Raspall en un feu extraterrestre controlat per plats voladors. Artista dissonant, músic experimental i escriptor en el temps que li queda, Nubla et capgira el món a cop de xiulet. Ara recupera 'El viaje secreto de Elidan Marau a través del Mar de Leche', un inèdit que portava 21 anys esperant en un calaix. O, si ho voleu, una història de pirates intrèpids que sembla que s’hagin fotut un parell de bolets al pap. Aquesta lectura us produirà aŀlucinacions bàrbares que us transformaran les neurones en petits ous ferrats. A bord del Hammerhead solcareu un mar de mites estranys. I perdreu el timó.

Publicitat
Germà de gel

9. Germà de gel

Alicia Kopf
L’Altra Editorial. (18 €)

Segons explica Alicia Kopf, un dia va somiar que a la piscina del seu barri hi havia blocs de gel surant, i s’ho va prendre com un senyal. Des d’aquell dia es va dedicar a estudiar les històries dels grans exploradors en els temps de la cursa per la conquesta dels pols. Del fracàs del capità Shackleton a la costa antàrtica a les trifurques entre Peary i Cook, a veure qui s’enduia el mèrit d’haver estat el primer a clavar bandera. Aquest és el punt de partida d’un llibre sorprenent, guanyador a l’última edició del premi Documenta.

Ombres franceses

10. Ombres franceses

Anna Carreras
El Cep i la Nansa. (13 €)

Posem-nos en situació. Sona 'Sous le ciel de Paris', de Juliette Gréco, la musa dels existencialistes, i una jove escriptora que té un estudi a Montmartre es pren un analgèsic. També es diu Juliette, i és una fura amb una inteŀligència volcànica i dos ulls que distreuen l’atenció dels professors de la Sorbona. Anna Carreras ens ofereix una novel·la breu, amb prou feines 100 pàgines, que llegireu amb fruïció des de la primera escena, en què un catedràtic ressentit i una alumna espavilada discuteixen el significat de la paradoxa lògica.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat