Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 10 meravelles dels cementiris de Barcelona

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Dr. Francesc Farreras i Framis (Cementiri de Montjuïc)1/10
Cementiri de MontjuïcProjectada per l’arquitecte Emili Cortés l’any 1888, la sepultura del doctor Frances Farreras Framis està presidida per una escultura de gran realisme, obra de l’artista Rossend Nobas. L'escultura és un esquelet de marbre embolcallat en un sudari del mateix material, que el cobreix en tota la seva llargada, deixant únicament al descobert el crani i les mans. Nobas, home representatiu del moment i un dels pilars de l'escultura catalana, volgué donar un doble missatge: d'una banda, fer referència a la mort en si mateixa i, de l'altra, fer referència explícita a la professió del difunt.
Àngel de Fabiani (Cementiri de Poblenou)2/10
Cementiri de PoblenouConstruït als voltants del 1880 pel mestre d'obres Pere Bassegoda Mateu, ocupa una superfície considerable al cementiri. A l'ampla façana hi destaca el grup escultòric que es troba a la part central i una mica desplaçat cap a l'interior, obra de l'escultor genovès Fabiani, que representa un àngel que s'emporta una figura femenina: l'ànima del difunt. Aquesta escultura de Fabiani es reprodueix a diferents cementiris italians, com per exemple a la tomba de Pargaglioni de Gènova, del 1884.
El petó de la mort (Cementiri de Poblenou)3/10
Cementiri de PoblenouEl grup de marbre 'El petó de la mort' representa la cruesa de la mort sota la forma d'un esquelet alat, que transfereix l'ànima d'un jove al més enllà amb el signe del bes. Projectat pel marbrista Jaume Barba el 1930, aquesta sorprenent obra és una de les més conegudes del cementiri. El conjunt està glossat amb uns versos de mossèn Cinto: "Mes son cor jovenívol no pot més, en ses venes la sanch s’atura i glaça, i l’esma perduda amb fe s’abraça, sentint-se caure de la mort al bes".
Panteó Batlló i Batlló (Cementiri de Montjuïc)4/10
Cementiri de MontjuïcFinalitzat el 1889, el panteó Arc-Cova de la família Batlló i Batlló –una de les famílies d'industrials de la filatura i el tèxtil més importants i modernes del seu temps– és un monument en pedra de Montjuïc situat al replà de l'escala. Hi van intervenir grans escultors i marbristes del moment: l'escultor Manuel Fuxà va realitzar els dos grans àngels de la façana; Enric Clarasó hi va esculpir unes cariàtides a l'interior; mentre que els marbristes Padró i Sento també hi van participar junt amb treballs de forja de Pere M. Sancristòfol. Les al·lusions a l’art egipci són evidents. Amb els dos àngels perfectament abillats, portadors d’una creu alada al tocat, es forma un conjunt molt unitari, que no és gens comú.
Creu Cèltica (Cementiri de Montjuïc)5/10
Cementiri de MontjuïcDecorada amb relleus de línies entrellaçades i elements vegetals, aquesta creu monumental d'influència cèltica va ser edificada sobre un terreny que havia estat fossa comuna. Projectada el 1887 per l'arquitecte del cementiri de Montjuïc Leandre Albareda Petit, es va realitzar en pedra calcària de Girona i construïda per José Palmada Ricart el 1888.
Nicolau Juncosa (Cementiri de Montjuïc)6/10
Cementiri de MontjuïcLa sepultura de Nicolau Juncosa està presidida per una curiosa escultura, de factura realista, executada per Antoni Pujol entre 1913 i 1914. L'estàtua presenta el difunt com si fos viu, vestit amb la indumentària habitual del seu temps, tendència que es va iniciar a mitjans del segle XIX quan els artistes deixaren de mostrar la mort com un tema grandiloqüent i la introduïren en la realitat quotidiana de manera objectiva, lluny de significats transcendentals. L’excepcionalitat d’aquest treball en marbre radica principalment en la representació de l’esquelet de la mort, que arrabassa la vida del difunt. Aquesta representació de la mort era poc habitual a l'època: el més freqüent era mostrar la figura d’un àngel que s’emporta l’ànima del difunt cap el cel.
El Santet de Poblenou (Cementiri de Poblenou)7/10
Cementiri de PoblenouEls més devots consideren que Francesc Canals, persona altament caritativa durant la seva vida, continua ajudant als que ho necessiten un cop mort, intercedint ara davant de Déu. Des de la mort de Canals, els devots li han construït un altar improvisat on li porten, en agraïment als favors que reben, les ofrenes que els homes i les dones d'abans feien als déus: exvots, llànties, ciris, imatges...
Panteó August Urrutia (Cementiri de Montjuïc)8/10
Cementiri de MontjuïcAquest panteó d'estil neoclàssic va ser projectat per l'arquitecte Antoni Vila Palmés el 1908 i va comptar amb els treballs escultòrics del marbrista Martínez Fortuny. El monument, de planta poligonal feta amb pedra de Montjuïc i marbre blanc, consta d'un ample basament que suporta una doble filera de columnes, de fust llis a la part inferior i estriat a la superior, on s'hi accedeix a través de dues escalinates laterals. A la part central hi ha la figura d’un àngel d'aspecte clàssic, excessivament efectista, que es recolza sobre un sarcòfag, profusament decorat, de les mateixes característiques estilístiques.
Sepultura família Nadal (Cementiri de Poblenou)9/10
Cementiri de PoblenouLa figura jacent d'aquest monument representa a Josefa García Cubera, vídua d'Antoni Nadal, i ens recorda al monument a la princesa Czartoryski de Varsòvia (1837-1844), obra de Lorenzo Bartolini. Tot i estar molt erosionat pel pas del temps, aquest treball de gran realisme realitzat en marbre ens mostra un gran tractament dels plecs de les robes.
Panteó Vial i Solsona (Cementiri de Montjuïc)10/10
Cementiri de MontjuïcEn aquesta sepultura projectada per l'arquitecte Josep Balet a principis del segle passat hi destaca una escultura de marbre blanc i caire realista d'Enric Clarasó. Consisteix en una estàtua que representa a un home jove, gairebé nu, que es cobreix únicament la part inferior de l’abdomen amb una desgavellada roba i du un pic entre les mans, en actitud de cavar la seva fosa. Amb aquesta escultura, Clarasó va obtenir la primera medalla a l’Exposició Internacional de París de l’any 1900. A la part inferior de l’escultura hi ha un bloc de pedra amb la inscripció “Memento Homo... recorda’t home que vens de la terra i a la terra tornaràs”

10 meravelles dels cementiris de Barcelona

Algunes escultures, sepultures i panteons dels cementiris de la ciutat són autèntiques joies. Apropeu-vos-hi!

Per Time Out en col·laboració amb Cementiris de Barcelona
Advertising

Els cementiris de Barcelona són una de les perles ocultes de la ciutat. Els seus recintes amaguen autèntiques meravelles –moltes de centenars d'anys d'antiguitat– en forma d'escultures, panteons o sepultures que val la pena visitar.

Tant el cementiri de Montjuïc com el de Poblenou organitzen visites guiades als seus espais. Al cementiri de Montjuïc podreu triar entre una ruta artística, una d'històrica o una que barreja ambdós aspectes. El cementiri de Poblenou també organitza visites guiades a través dels panteons i dels personatges que hi ha enterrats. L'horari d'obertura d'aquests cementiris és de 8 a 18 h de dilluns a diumenge.

Si voleu que la visita sigui una mica més misteriosa, heu d'aprofitar les poques nits que obren els cementiris. Dos cops l'any s'organitzen de manera extraordinària rutes nocturnes, una coincidint amb l'inici de primavera al Cementiri de Montjuïc i l'altra, per Tots Sants, al Cementiri de Poblenou. L'activitat és gratuïta i oberta a tothom, prèvia reserva de plaça trucant al telèfon 93 484 19 99.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising