Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Art & Language incomplet. Col·lecció Philippe Méaille

  • Art
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Publicitat

Time Out diu

4 de 5 estrelles

“La societat liberal, que d’altra banda descansa sobre una profunda fallida moral, necessita sobretot que se la tingui per tolerant; en conseqüència, permetrà de manera oberta, i fomentarà i recompensarà calladament, totes les formes d’aparent dissidència”. Amb aquesta declaració, el 1977, el coŀlectiu Art & Language plantejava la seva crítica a la societat contemporània... però, què o qui eren aquesta gent? Què volien? Com s’ho feien?
La resposta podem trobar-la a l’extensíssima mostra del MACBA –fruit del dipòsit de la Col·lecció Philippe Méaille–, al complet catàleg que ha editat el comissari –Carles Guerra– o a les parets i vitrines del museu. Però també és possible que, més enllà de quatre fets proclamats al full de sala, no hi hagi resposta.
Molt breument, Art & Language és un col·lectiu anglosaxó que va iniciar la seva activitat a finals de la dècada del 1960. Pioner de l’art conceptual, pren la paraula, la conversació, la discussió, com a lloc de treball. Marcadament polític, opta per una crítica quàntica propera al principi d’indeterminació. O sigui, el discurs com a vehicle artístic i crític, però inabastable a la crítica i a la fenomenologia estètica.
Som, doncs, davant d’una exposició que aborda un moviment fonamental en la historiografia de l’art contemporani, però que desborda per extensió i intensitat i que visualment és gairebé irrellevant. Veiem l’exemple de l’'Air-Conditioning Show' (1966-1967). L’obra va començar sent un text i un dibuix. Més endavant es va realitzar en una exposició, el 1972. Però va ser contestada pel següent escrit: “Cal de debò instal·lar 'Air-Conditioning' tal com ho descriu el text o n’hi ha prou amb el text?”. O sigui, ¿la realització concreta d’una obra no és un fet conservador i contemplatiu? Això, però, no impedirà que a l’exposició hi hagi instaŀlacions, imatges i fins i tot pintures. Feta la llei... m’enteneu?

Detalls

Adreça
Preu
10 € (entrada reduïda, 8 €)
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà