Art Revolutionaries. Homenatge al Pavelló de la República Espanyola, 1937

Art Gratis
  • 4 de 5 estrelles
0 M'encanta
Guarda-ho
Art Revolutionaries. Homenatge al Pavelló de la República Espanyola, 1937
Art Revolutionaires

El passat ja no és el que era... però Déu n’hi do. Aneu a la galeria Mayoral, a Consell de Cent, i creueu l’arc de triomf que evoca el Pavelló de la República Espanyola instal·lat a París el 1937. Al so de l’'Himne de Riego', 'La marsellesa' i 'Els segadors', us anireu endinsant en un dramàtic temps històric els ressons del qual encara ens afecten.
Mireu el cartell de Martí Mas 'Front popular' (1937): està compost per una sèrie de banderes, la comunista, l’anarquista, la republicana, les quatre barres i l’estelada. Qui ens havia de dir, 80 anys després, quina sobreviuria...
Al famós pavelló de Sert i Luis Lacasa regnaven el 'Gernika' de Picasso i la font de mercuri de Calder. Poca gent recorda el gegantí 'Segador' de Joan Miró, que es va perdre en el desmuntatge. Però aquí el trobem renascut a partir d’una fotografia ampliada de tres metres.
Aquells artistes es trobaven enmig d’una barbàrie ignorada cínicament per la resta del món lliure. Les circumstàncies els van transformar en revolucionaris assedegats de justícia, i van mantenir el compromís la resta de la seva vida. Ho podem veure a la mostra, en les obres de Miró mateix, Picasso, Calder, Julio González i Alberto. Una instal·lació que hom podria imaginar al MNAC com a sala permanent. Cal dir més?

Per Ricard Mas

LiveReviews|0
1 person listening